FSC® – en international mærkningsordning til papir og træ, som giver sikkerhed for, at dyr og planteliv beskyttes i FSC-skove, hvor der heller ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan reproducere. Mennesker, der arbejder i FSC-skove, får ordentlig løn og sikkerhedsudstyr – og er uddannede. FSC inddeles i tre mærker:
FSC 100 % – mærkning af produkter, der kun indeholder materialer fra FSC-certificerede skove.
FSC MIX – mærkning af produkter, hvor de skovbaserede dele er lavet af et eller flere af følgende materialer: FSC-certificerede skove, genbrugsmaterialer og kontrolleret træ/FSC Controlled Wood.
FSC Genbrug – mærkning af produkter, hvor de skovbaserede dele er lavet af genbrugsmaterialer.
PEFC – verdens største skovcertificeringssystem for bæredygtigt skovbrug. PEFC arbejder for at fremme bæredygtig skovforvaltning i hele verden og stiller krav til, at trævarer skal kunne spores gennem hele produktionskæden – altså fra de certificerede skove, gennem forarbejdning og helt til slutbrugeren.
PEFC Certificeret – en mærkning, som stiller krav om, at produktet skal indeholde mindst 70 % PEFC-certificeret materiale.
PEFC Genbrug – en mærkning, som benyttes til produkter, der indeholder genbrugsmateriale.
Emicode – en europæisk mærkningsordning for byggevarer. Mærkningsordningen er inddelt i tre klasser, hvor EC1 PLUS er den bedste.
Indeklimamærket – en frivillig dansk mærkningsordning for produkter, der har dokumentation for påvirkningen af luftkvaliteten i indeklimaet. Produkter med denne mærkning bidrager til et godt og sundt indeklima.
M1 – en finsk mærkningsordning, som dækker byggematerialer med ekstremt lav emission af stoffer til atmosfæren.
EU-Blomsten – det officielle europæiske miljømærke, og sammen med Svanemærket det ene af to officielle miljømærker i Danmark. Produkter med EU-Blomsten har reduceret miljøpåvirkning, reducerer affaldsstoffer og er lige så effektive som andre produkter.
Svanemærket – nordens officielle miljømærke. Svanemærket gør det nemmere at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter baseret på et livscyklusperspektiv*. Svanemærkede produkter må ikke indeholde stoffer, som er problematiske for helbredet. Derudover er Svanemærket din garanti for, at produktet har høj kvalitet og god holdbarhed.
*Bemærk, at der er forskel på, om et produkt er Svanemærket eller om produktet er godkendt til at indgå i Svanemærket byggeri.
BREEAM – en britisk mærkningsordning til projekter, som forsøger at fremme energieffektivt og mindre miljøbelastende byggeri. Mærkningen gives i forskellige grader ud fra antal point, projektet scorer inden for bygningsdrift, transport, fysisk placering, byggematerialer og økologi samt forbrug af energi og vand. BREEAM bruges flere steder i verden, men er ikke så udbredt i Danmark.
DGNB – en tysk certificeringsordning til byggeri, som er det foretrukne system i Danmark. DGNB-certificering er livscyklusorienteret og fokuserer på bæredygtighed – baseret på europæiske standarder. Nybyggeri og omfattende renovering af bl.a. kontorbygninger, etageejendomme, rækkehuse og undervisningsinstitutioner kan certificeres med enten DGNB Sølv, DGNB Guld eller DGNB Platin.
DGNB Hjerte – en mærkning for særlig udmærkelse inden for sundhed og velvære i byggeri.
DGNB Diamant – en evaluering af bæredygtig arkitektonisk kvalitet for byggeri. Mærkningen har til formål at evaluere og understøtte arkitektonisk kvalitet i bæredygtigt byggeri.
LEED – et certificeringsværktøj fra USA, som definerer hvad bæredygtighed er i forbindelse med byggeri og ift. andre parametre såsom fysisk placering, energiforbrug, anvendte byggematerialer og indeklima. LEED bruges flere steder i verden, men er ikke så udbredt i Danmark.
Svanemærket byggeri – en mærkningsordning, der stiller krav til begrænset anvendelse af byggematerialer med miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Svanemærket byggeri skal have lavt energiforbrug, og der skal bl.a. foretages miljørigtig håndtering af byggeaffald.
Blauer Engel – produkter med denne mærkningsordning er blandt de mindst miljøfarlige inden for deres kategori.
Cradle to cradle – en mærkningsordning, som kan oversættes ’Vugge til Vugge’ på dansk. Mærkningen findes ikke kun for byggeri, men for alle typer af produkter, og målet med mærket er, at alt enten genanvendes eller bliver en ressource til noget nyt.
STANDARD 100 af OEKO-TEX® - en mærkning af tekstilprodukter. Mærkningen sikrer, at alle komponenter i et mærket produkt er testet for miljøfarlige og sundhedsskadelige stoffer.