RUM
BYGGER
Safety

PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Kræver drivhus byggetilladelse?

Drivhus - XL-BYG

"Skal jeg søge om byggetilladelse, når jeg køber drivhus?"

Det har du måske spurgt dig selv om, når du har siddet og drømt om at få et drivhus. Men hvad er svaret egentlig?

Det spørgsmål kan desværre ikke besvares med et simpelt ja eller nej. Det afhænger nemlig af flere faktorer - fx størrelsen på drivhuset. Men lad os alligevel prøve at give et generelt svar.

Kontakt først din kommune

Som det allerførste skal du altid kontakte Teknisk Forvaltning i din egen kommune, inden du går i gang. Du skal nemlig lige høre, hvad de siger, da der kan være forskel på de enkelte kommuners lokalplaner og tinglyste deklarationer i forhold til Byggeloven.

Specielle regler for dit område

I nogle områder gælder der helt specielle regler. Her kan det fx være forbudt at opstille fritstående drivhuse, fordi det kræves, at de er sammenbyggede med eksisterende bygninger. Det kan også være, at der kræves tilladelse fra anden lovgivning, inden du begynder, fx dispensation fra Naturbeskyttelsesloven. Derfor er det bedste råd altså, at du altid begynder med at forhøre dig hos din kommune.

Generelle regler

Men derudover siger reglerne i Bygningsreglementet for småhuse (Småhusreglementet) følgende:

Drivhuse på højst 10 m2

Du skal hverken søge om byggetilladelse eller anmelde det, hvis dit drivhus er højst 10 m2. Faktisk må der på hver grund opføres to fritstående udhusbygninger, som fx drivhuse, på højst 10 m2 hver. Men husk, at der gælder særlige krav til højde og afstand til andre bygninger og naboskel. De krav kan variere alt efter dit område og kommune, fx i forhold til skovbyggelinjen eller strandbeskyttelseslinjen osv. Igen anbefaler vi, at du kontakter din kommune, hvis du tænker på at anskaffe dig endnu et drivhus.

Drivhuse på højst 50 m2

Hvis arealet på dit drivhus plus dine øvrige, fritliggende småbygninger (carport, garage, redskabsrum osv.) ...

  • overstiger 35 m2 (20 m2 for rækkehuse),
  • er mindre end din grunds maksimale bebyggelsesprocent, og
  • naturligvis er højest 50 m2

... skal du altså normalt ikke søge om byggetilladelse. I alle andre tilfælde skal du muligvis søge om byggetilladelse, før du kan gå i gang. Så anbefaler vi endnu en gang, at du kontakter din kommune og høre nærmere.

Med "fritliggende" menes bygninger, som ikke er integreret i dit nuværende byggeri. Bygningen skal desuden overholde de øvrige regler om afstande og højder.

Drivhuse på over 50 m2

Du skal søge om byggetilladelse til enhver småbygning på over 50 m2. Det er dog sjældent et problem i denne situation, da hverken drivhuse eller orangerier normalt er så store.

Oplys kommunen om dit drivhus

Under alle omstændigheder skal alle småbygninger registreres i Bygnings- og boligregistret (BBR), så du skal endelig sørge for at oplyse kommunen om dit drivhus, så det kan blive ført ind. Du har nemlig selv ansvaret for, at alle oplysningerne om din ejendom er rigtige. De bruges blandt andet ved ejendomsvurderingen, og hvis de ikke er rigtige, kan det få konsekvenser, som fx at skulle udbetale en erstatning, når du skal til at sælge ejendommen.

Så kan du gå i gang

Nu mangler du så bare at komme ud og kigge på drivhuse og vælge lige den størrelse, der passer bedst til dine behov. Tag et kig på vores drivhuse, hvis du vil se, hvilke drivhuse vi tilbyder. Hvis du har brug for hjælp og vejledning, er du også altid velkommen til at besøge din lokale XL-BYG. Så skal vi nok hjælpe dig med svar og personlig rådgivning.

Du kan også læse meget mere i vores infografik, hvis du har lyst.

 

Se også: Hvad koster et drivhus?

Kilder

Bygningsreglementet
XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk