RUM
BYGGER
Safety

PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Hvordan skal jeg fyre effektivt i min brændeovn?

Når det er koldt og råt i vejret udenfor, er det rart og hyggeligt med ild i brændeovnen og varme indenfor. Hvis du har en miljømærket brændeovn, er du sikker på, at den er meget effektiv, men der er stadig nogle små tricks, som hjælper dig til, at fyringen i brændeovnen kan blive endnu mere effektiv.

Miljørigtig optænding

For det første skal du tænde op på den rigtige måde: nemlig i toppen! Du skal have 2 små stykker brænde i bunden og lægge optændingspinde oven på, og mellem de øverste pinde skal du lægge et par optændingsposer, som du sætter ild til. På den måde tænder du op i toppen, så træet brænder oppefra og ned. De fleste af os synes nok, at det virker lidt underligt, for vi er vant til at tænde op i bunden, så ilden kan arbejde sig opad, men det er faktisk ikke korrekt, og du skader miljøet meget mere på den måde.

Når du tænder korrekt op i toppen, når flammerne nemlig at brænde gasserne og partiklerne inde i selve brændeovnen, inden de overhovedet når at komme op gennem skorstenen. På den måde sparer du faktisk miljøet for op til 80% af det forurenende partikeludslip. Det kan du se meget mere om i vores omfattende infografik om effektiv brug af brændeovne.

Effektiv fyring

Når du så fyrer, skal du kun bruge tørt træ. Ja, selvfølgelig skal jeg det, tænker du måske, men du skal huske, at der faktisk også menes, at træets naturlige vandindhold skal være væk! Det er nemlig sådan, at det højst må have en fugtighedsgrad på 18% for at brænde effektivt. Derfor skal dit nyfældet brænde typisk lagres 1-2 år, før du kan bruge det, og for en sikkerheds skyld bør du tjekke graden med en fugtmåler først.

Det er også vigtigt, at træet er helt rent. Det vil sige, at der ikke må være maling, lim eller lakrester på, men faktisk heller ikke søm, skruer eller lignende genstande. Det er også forbudt at fyre med affaldstræ fra nedrivninger eller træpaller, for alt det urene træ kan udvikle giftige gasser, når du brænder det. Så husk at køre sådan træ på genbrugsstationen i stedet for at brænde det i ovnen.

Så er det også en god idé at fyre med små stykker brænde og ikke lægge for meget i brændeovnen ad gangen, for så får du hurtigere god varme og bruger derfor mindre brænde. Du skal huske, at mere brænde genererer faktisk ikke mere varme! Hvis der er for meget brænde i ovnen, kan det hindre effektiv afbrænding, og træet udnyttes slet ikke godt nok.

Til sidst skal du endelig huske at give god lufttilførsel for at få en effektiv forbrænding. Når din brændeovn brænder på fuldt blus, udnytter du nemlig træet bedst og skåner samtidig miljøet, så du ender med at fyre så økonomisk og miljørigtigt som muligt.

Andre artikler: Hvad koster en brændeovn?, Hvilke typer brændeovne kan jeg vælge?, Hvad koster det at montere min brændeovn?, Skal jeg have skorstensfejer?

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk