RUM
BYGGER
SAFETY

PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

TRÆGULVET - TRENDY OG TIDLØST

Indret dit hjem med smukke og tidløse trægulve

Træ er tidløst, men tiderne skifter – og det samme gør trends og tendenser inden for boligindretning. I denne artikel ser vi nærmere på det evigt-populære trægulv, og andre gulvtyper som laminat og vinyl, og giver dig inspiration til dit gulvvalg. 

Fra eg til ask og planker til parket. Træ er en klassiker, når det gælder gulvbelægning – især i de nordiske lande, hvor vi næsten ikke kan få nok. I dag har op mod 80% af alle danske hjem trægulve, og det er der mange gode grunde til. Træ er et levende materiale, et stykke natur i dit hjem. Det er tidløst, smukt og harmonerer perfekt med den nordiske æstetik. Men et trægulv er ikke bare et trægulv. Der findes et utal af sorter, overflader og gulvtyper. Læs med her og få godt styr på, hvilke trends der dominerer lige nu.

Planker og naturligt look hitter

Parketgulvet har i mange år været danskernes foretrukne gulvbeklædning, og den mest populære parkettype har de seneste sæsoner været det velkendte 3-stavs design. Her er hvert bræt sat sammen af tre stave, hvilket skaber et levende og smukt gulv, hvor ikke to brædder er ens. Et dynamisk, men alligevel rent look. 

Meget tyder dog på, at tendensen nu går i retning af parketgulve i planke-stil. Planke-looket er mere minimalistisk og skaber et roligt og eksklusivt udtryk i dit hjem. De lange linjer ’forlænger’ rummet visuelt, mens træets struktur og åretegninger står tydeligt frem og inviterer naturen helt indenfor.

Man kan ikke se forskel på denne type parketgulv og et massivt trægulv – hvilket nok også bidrager til populariteten. Den eneste forskel er, at det massive trægulv kan afhøvles gang på gang i takt med, at det slides.

Uanset om du er til planker eller 3-stavs parket, vil du opleve, at gulve i dag er væsentligt nemmere at lægge end tidligere. Producenterne har nemlig ofret mange udviklings-kroner på smarte klik/låse-systemer, så du kan lægge dit gulv med flotte samlinger – helt uden lim.

Få gode tips til gulvlægning her.

Farvevalg er ikke sort-hvidt

Lyse trægulve har længe været danskernes foretrukne. Træsorter som eg og ask behandlet med hvid olie eller hvid mat lak, giver et lyst og rent udtryk, som passer perfekt til skandinavisk boligstil. Et lyst gulv spiller rigtig godt sammen med mørkere møbler, og udnytter lysindfaldet i dit hjem optimalt.

Man kan vist godt tillade sig at kalde et lyst gulv for det sikre valg. Et mørkt gulv, derimod, kræver en anelse mere vovemod, men belønner dig med en varmere glød og et ekstremt eksklusivt look. Især i rum med lyse møbler, store vinduespartier og ovenlysvinduer, hvor det mørke gulv minimerer genskin, men udstråler personlighed i store mængder.

Der er selvfølgelig altid den gyldne middelvej. Hvis du vælger et lyst gulv behandlet med naturolie eller matlak, bevarer du det lyse udtryk blot med en varmere glød. Eller du kan gå med et gulv i røget eg, der med sine karakteristiske grålige nuancer giver et helt særegent udtryk i dit hjem. I sidste ende er det selvfølgelig en smagssag, og den dominerende trend er hverken lys, mørk eller midt i mellem – det er derimod, at vælge den stil, der passer til ens hjem og personlige stil.

Et gulv skal behandles ordentligt

Et er farven på gulvet, noget andet er overfladebehandlingen. Behandlingen af træet spiller nemlig en vigtig rolle for både udtryk og slidstyrke. 
Mat lak har længe været trenden, da denne type behandling bibeholder træets naturlige look, men tilføjer ekstra slidstyrke og modstandsdygtighed over for tabt kødsovs. Især den ultramatte variant er populær, fordi den giver en virkelig flot finish, der kommer tæt på olieret træ.
Netop olieret trægulv bliver også mere og mere populært – bl.a. fordi olien tilfører gulvet et naturligt, blødt og udtryksfuldt look, hvor træets struktur står tydeligt frem. Samtidig er olierede gulve lette at friske op og pletbehandle, hvis der kommer småridser i overfladen. I dag kan vedligehold ordnes med en god træolie og en moppe, så du slipper for at investere i en polermaskine.

Et stærkt alternativ

I rum, hvor gulvet skal tage imod slag, snavs og slid, f.eks. køkkenalrum, bryggers og baggang, kan det være en god ide at tænke i alternativer til trægulv. Et laminatgulv kan holde til det meste, er let at rengøre, og fås i dag i yderst naturtro trælook. Det er et praktisk og prisbevidst valg, men æstetikken er også i top – og netop derfor oplever laminatgulvet lige nu fornyet opmærksomhed fra danskerne.
Vinylgulv er anden mulighed, der genremæssigt kan sammenlignes med laminatgulvet. Vinylgulvet er dog en anelse blødere i sin tekstur, hvilket både dæmper trinlyden og føles varmere at gå på. Med et vinylgulv får du et 100% vandfast gulv, der er let at rengøre – og du kan vælge mellem et væld af mønstre og designs, herunder smukke trædesigns. 

 

Hent inspiration i din lokale XL-BYG

Besøg din lokale XL-BYG og oplev det store udvalg af træ-, parket-, laminat- og vinylgulve. I vores udstillingsområde kan du se, hvordan gulvene ser ud, når de er lagt – og vores medarbejdere står klar til at hjælpe. Hvis du booker et møde i forvejen, så kan vi skræddersy vores rådgivning til dine behov og dit hjem.

Book et uforpligtende møde med din lokale XL-BYG her.

Find inspiration online til det helt rigtige trægulv til dit hjem

Du kan også gå på opdagelse i vores store udvalg af gulve i webshoppen lige her.

ER DU TIL KINGSIZE FLISER ELLER TRÆLOOK?

Få styr på de nyeste trends og tendenser fra fliseverdenen.

Fliser og klinker er trendy. Ikke bare på badeværelset, men i hele huset. Læs med her og bliv klogere på, hvad der rykker lige nu, så du kan finde den helt rigtige flise til dit hjem.

I Danmark har vi en lang tradition for minimalistisk, funktionelt design, der strækker sig tilbage til 50’er og 60’ernes store arkitekter, som Jacobsen, Juhl og Wegner. Det enkle og rene look går igen i vores flisevalg, som typisk holdes i rolige ensfarvede nuancer. Hvide glaserede fliser på badeværelset og enkle mørke fliser i entreen er altid populære, men vi ser dog nogle spændende tendenser: En lyst til at skabe en personlig stil og lege mere med flisernes udtryk i hjemmet.

Faux-træ og ægte New Yorker-stil

 

En af de helt store tendenser lige nu er fliser i trælook. For fem år siden havde ingen nok gættet, at udviklingen ville gå den vej, men i takt med at producenterne er blevet dygtigere, er interessen steget. I dag kan man få fliser, der ligner træ i så høj grad, at det kan være svært at se forskel. Fliserne giver dit hjem et naturligt look og en varme, som er meget oppe i tiden. De er lette at rengøre og mindre modtagelige over for ridser end trægulve. Samtidig åbner fliserne op for, at du pludselig kan have ’træ’ på badeværelset.

I den anden af skalaen findes fliser i beton- og cementlook. Fliserne giver dit hjem et urbant og minimalistisk look, der sender tankerne i retning af den klassiske New Yorker-lejlighed. Fliserne gør sig rigtig godt som vægfliser og kan forvandle et badeværelses udtryk fuldstændigt – fra pussenusset til enkelt, råt og stilrent. Denne trend har været her nogle år, og alt tyder på, at den er kommet for at blive.

Mix and match for de modige

For de modige er der også muligheden for at mixe og matche fliser, altså kombinere forskellige farver, mønstre og designs. Denne tendens kan ses som modreaktion på minimalismen, men vi ser det nærmere som en mulighed for at lege med udtrykkene og sætte sit helt eget unikke præg på hjemmet. Typisk vil det nemlig ikke være et helt rum, der pakkes ind i farverige klinker, men en væg eller område af en væg, f.eks. i køkkenet. Der er ingen grænser for, hvilke fliser du kan kombinere. Kun fantasien sætter grænser. Og ofte vil kombinationen af fliser med forskellige overflader give et flot resultat.

Store fliser er det helt store


Når det gælder flisernes størrelse er tendensen tydelig. De store fliser hitter. Især de firkantede 60x60 fliser og de rektangulære 30x60 modeller er populære. Ja, helt op til 80x80 begynder nu at røre på sig. Fordelene ved store fliser er for det første, at de giver rummet et rolig udtryk, da der er større ubrudte flader uden fuger. Samtidig har de en evne til at få små rum til at se større ud, hvilket gør dem oplagt til badeværelser. 

Ved at blande de kvadratiske med de rektangulære fliser kan du skabe et spændende spil i udtrykket, f.eks. ved at bruge 60x60 på badeværelsesgulvet, men 30x60 i brusenichen.

Vidste du, at...
en 60x60 flise kan lægges af en person,
men en 80x80 typisk kræver to personer.

Det rene udtryk

Mens fliserne bliver større og større, så bliver fugerne smallere. Helt ned til få millimeter. De smalle fuger holder fokus på de smukke klinker, og samtidig slipper du for det vedligehold, der følger med brede fuger. Kombination af smalle fuger og flisernes skarpe kanter giver det stilrene udtryk, som mange efterspørger.De store kvadratiske gulvfliser bør som udgangspunkt altid lægges i hel-forbandt, det vil sige uden overlap, mens de rektangulære bør lægges i 1/3 forbandt. Keramiske fliser er jo naturprodukter og ofte lidt bredere på midten. Hvis du lægger dem i 1/2 forbandt, vil resultatet se mere ujævnt ud, da overlappet sker lige der, hvor flisen er bredest.

Mere end 150 designs i XL-BYG

I XL-BYG finder du et stort udvalg af italienske klinker og fliser i høj kvalitet, som vi henter hvert år i klinkernes højborg Sassuolo. Vi har mere end 150 forskellige designs, herunder en lang række stilrene 60x60 fliser og 30x60 fliser. Og vores fagfolk står klar til at hjælpe dig godt på vej med dit valg af fliser.

Få en smagsprøve på vores udvalg af italienske fliser til køkken, bryggers og badeværelse her.

STILSIKRE ITALIENSKE FLISER TIL DIT HJEM

Når det gælder flisedesign- og håndværk, er italienerne verdensmestre. Sådan har det været i årtier. Men du behøver ikke rejse til Milano for at finde fliser til dit hjem.

Vidste du, at...
99% af fliserne i XL-BYG
er hentet hjem fra Italien

Stil i blodet

Italienerne er kendt for deres gode smag og deres sans for design. De store modehuse i Milano sætter trenden for verden, mens bilproducenter, som Ferrari og Maserati skaber det ene designikon efter det andet. Dette fokus på æstetik og formgivning skinner også igennem i fliseindustrien.

”De italienske fliseproducenter i Sassuolo har et unikt blik for det gode design, uanset om de bevæger sig i det stormønstrede eller det minimalistiske, som passer lige ind i den nordiske designtradition. Det ligger dybt i dem, og de udstikker designretningen, som alle følger – år efter år, ” fortæller John Jordal.

En kuffert fyldt med inspiration

Når John Jordal og XL-BYG skal udvælge fliser, sker det ofte på baggrund af en årlig pilgrimstur til Cersaie-messen, hvor alle de bedste og mest toneangivende fliseproducenter- og designere mødes. Det er her, at næste års trends defineres, og de nyeste keramiske vidundere præsenteres. Efter nogle dages intens inspirationssamling tager John hjem med tasken fuld af vareprøver, foldere og en god ide om, hvordan næste års sortiment skal se ud.

”Vi bestræber os meget på at vælge et sortiment, som er tilpasset det danske marked og den danske stil. Vi tager ikke det hele med hjem ufiltreret, men vælger omhyggeligt, det, vi tror på, vil ræsonnere med den danske forbruger. Ofte bliver fliserne i vores sortiment i 5-6 år, men som udgangspunkt skifter vi en stor del af fliserne hvert år, så vi altid er på forkant med trends, tendenser og kundernes ønsker.”

Det bedste fra de bedste

Hos XL-BYG bliver de keramiske fliser primært leveret fra 8-10 forskellige producenter, som er blevet nøje udvalgt.

”Vores fliser bliver produceret på de nyeste produktionsanlæg, ikke et gammelt hakkebræt fra 1945. Det er de bedste folk i branchen, der står bag, og materialerne er af høj kvalitet. Samtidig er vores leverandører gode til at have et bredt udvalg, så vi altid kan finde noget, der passer til det nordiske marked. Både ift. form, farve og design.” 

”Vi har jo mere end 11.000 udstillingstavler med over 150 forskellige designs i vores 117 butikker, så det er en stor mundfuld hver gang, vi laver ændringer i sortimentet. Men for mig er det altafgørende, at vi kan levere det bedste og nyeste til vores kunder.”

Få en smagsprøve på vores udvalg her.

Verdens bedste produktionsapparat

En gennemsnitlig italiensk flisefabrik producerer dagligt lige så mange fliser, som hele XL-BYG kæden sælger på ét år.

Italienske fliser til enhver smag

I XL-BYG kan du finde mere end 150 forskellige keramiske fliser og klinker fra Italien, der udskiftes løbende i takt med tidens trends og tendenser.

Indret dit hjem med flotte gulve

Forskellige gulvbelægninger

Gulvbelægning i et rum har stor betydning for, hvordan stemningen i rummet virker.

Trægulve

Er dit gulv et trægulv, opnår du ofte et varmt og autentisk udseende - specielt hvis overfladen ikke er alt for lys. Trægulve har ofte flotte og spændende nuancer og strukturer. Du kan få mange forskellige typer trægulve. Et af de mest almindelige er parketgulve, som er fremstillet af lange træstykker, der er limet sammen. Resultatet er et glat gulv med spændende nuanceforskelle i overfladen. Mange trægulve holder for øvrigt godt på varmen, så de føles behageligt varme at gå på - selv med bare tæer.

Flisegulve

Vælger du et gulv bestående af fliser kommer får du normalt et gulv med et mere rustikt udseende, end hvis gulvet er af træ. Det gør som regel også en stor forskel i udseendet, om du vælger mindre eller større fliser. Større fliser får ofte øjet til at falde mere til ro. De egner sig ofte godt til fx et badeværelse eller til et større rum, fx stuen.

En fordel ved at vælge gulvfliser er, at de er meget nemme at gøre rene. De tåler lidt af hvert og holder sig flotte år efter år.

Smag og behag

Når det gælder valg af gulv, er der selvfølgelig ingen absolutte regler. Valg af gulv er i høj grad et spørgsmål om smag og behag.

Mange vælger et trægulv til stuen og andre lokaler, hvor de opholder sig, når de skal slappe af. De kan godt lide den stemning, der nemt opstår i et rum med trægulv.

Gulvfliser er meget populære til køkkenet, badeværelset og bryggerset. Fliserne tåler fugt, spildt mad og skidt og sko, og de er lette at gøre rene. Mange vælger gulvfliser disse steder, på grund af deres lange holdbarhed, og fordi de er nemme at holde rene.

Lækkert nyt gulv

XL-BYG tilbyder et stort og bredt udvalg af forskellige typer gulvfliser. Her kan du få både store fliser og mindre gulvfliser i forskellige materialer og med forskellige overflader.

Når du vil vælge en ny gulvbelægning, bør du være opmærksom på, at de forskellige typer belægninger også påvirker lydniveauet forskelligt. Vælger du et trægulv, vil det normalt bidrage til at dæmpe lyden i lokalet. Vælger du derimod gulvfliser som belægning, må du regne med, at der er en større rumklang i lokalet. Bliver rumklangen i et lokale for høj, kan du vælge at regulere den ved hjælp af Troldtektplader.

Bestil gulvfliser her

Når du har besluttet dig for, hvilke gulvfliser du vil bestille, kan du bestille den direkte her på vores webshop. Har du brug for hjælp til din bestilling komme er du altid velkommen til at kontakte vores webshop support.

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk