RUM
BYGGER
SAFETY

PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

LYS SKABER STEMNING

Når vi indretter vores hjem, glemmer vi ofte at tænke over belysningen. Men det er synd og skam. Belysning spiller nemlig ikke bare en stor rolle for et hjems visuelle udtryk, men også for oplevelsen af at være i hjemmet.

Skal dit hjem være hyggeligt eller moderne, underspillet cool eller dejligt varmt?

Den rigtige belysning kan sørge for lige den stemning, du ønsker. Men det kræver, at du tænker belysningen aktivt ind i din indretning. Lys er nemlig ikke kun praktik, men også et æstetisk virkemiddel, der kan fremhæve designdetaljer, dele hjemmet ind i zoner eller skabe dejlige hyggekroge. Det er både form og funktion.

Mere end bare lamper

En klassisk fejl, når man vælger belysning, er at forelske sig i et givent lampedesign, men glemme at tænke belysningens funktion eller den ønskede stemning ind i ligningen. En arbejdsstation, som køkkenet eller skrivebordet, kræver f.eks. en god, stærk belysning, så man kan se, hvad man laver. Til gengæld gider de færreste sidde badet i lys, når de nyder et glas rødvin i sofaen. Det handler om at finde den rette belysning til det rette sted – og det kræver lidt viden om lystyper og lyskvalitet.

Mix og match dine lystyper

Overordnet findes der fire typer belysning. Nedadrettet, opadrettet, diffust og koncentreret.

Nedadrettet belysning er danskernes favorit. Vores hjem er fyldt med smukke designpendler og arkitekttegnede standerlamper med lukket skærm, som har det tilfælles, at de kun lyser nedad. Det giver en god hyggebelysning på et begrænset område, men efterlader loftet mørkt, så rummet ser mindre ud, end det er. Her kan det give god mening at kombinere med opadrettet belysning, der lyser loftet op.
Diffust lys betyder, at lyskilden spreder lyset i alle retninger. Der er typisk loftslamper og væglamper i glas, eller frithængende pærer, som også er meget trendy lige nu. Diffust lys er et rigtigt godt valg til den overordnede grundbelysning i rummet.

Til sidst har vi koncentreret lys. Altså den type belysning, du kender fra skrivebordslampen eller spots på badeværelset. Formålet med koncentreret lys er at sikre dig optimale arbejdsbetingelser eller sætte fokus på en designdetalje, f.eks. et billede eller et stilleben.

Typisk vil et mix af ovenstående give det bedste resultat.

Typer af belysning

Vælg den rigtige lyskvalitet

Når du har styr på belysningstypen, skal du vælge en lyskilde. Altså en pære eller et lysstofrør. Lyskilden er med til at give den rigtige stemning i rummet, og for at vælge den rigtige har du brug for at kende tre begreber: Lumen, Ra og Kelvin.

Lumen beskriver hvor meget lys, pæren udsender. En lumen-værdi på 800 svarer til en 60 watts glødepære. Jo større et rum du skal lyse op, des højere Lumen-værdi har du brug for.

Ra fortæller noget om lyskildens farvegengivelse. Altså; hvor tæt kommer farverne i den kunstige belysning på farverne i dagslys. Dagslys har en Ra-værdi på 100, så hvis din lyskilde har en Ra-værdi på f.eks. 99, kan du være ret sikker på, at din blå væg ikke ser grøn ud, når du tænde for lampen.

Kelvin er vigtig, hvis du som de fleste ønsker et dejligt varmt lys. Kelvin beskriver lysets temperatur og måles på en skala fra 0-11.000. Jo lavere Kelvin-værdi, des varmere (rød-gule) er farverne.

Overordnet kan man sige, at glødepærer leverer den bedste lyskvalitet. De energirigtige LED-pærer giver dem dog kamp til stregen, og med de nyeste LED-pærer vil de færreste kunne se forskel.

Læs mere om, hvilke værdier, der passer til hvad, her.

Det rette lys til det rette rum

Der findes ingen opskrift på den perfekte belysning i de forskellige rum. Som al anden indretning er det en smagssag. Men nogle rum stiller dog særlige krav, f.eks. hvis de fungerer som ’arbejdsplads’.

Hvis der skal laves mad, lægges make-up eller læses lektier, vil koncentreret lys fra f.eks. spots eller nedadrettet lys fra en god pendel være optimalt. På badeværelset anbefaler vi at kombinere lys forfra med loftsbelysning for at minimere mørke skygger i ansigtet.

I stuen er behovet for arbejdsbelysning mindre. Her er stemningen i højsædet, selvom der stadig skal være rum til f.eks. spil eller lektielæsning. En loftslampe med diffus belysning, kombineret med nedadrettet lys i for at skabe hyggelige læsekroge kan virke rigtig godt. Samtidig er det oplagt bruge belysningen til at danne ’zoner’ med hvert deres formål.

Spisebordet er en hel historie for sig. Her bliver både spist, spillet spil og læst lektier. Belysningen skal altså både være hyggelig og funktionel. Den skal give et jævnt lys, der ikke blænder – og selve lamperne skal placeres, så de ikke skygger for personen overfor. En række loftslamper med lysdæmperfunktion ca. 60 cm over bordet kan være en god ide.

Ta’ en Tour de lys

Det kan måske virke lidt uoverskueligt at skulle tage højde for det hele – fra lystyper og lyskvalitet til rummets funktion og indretning. Men faktisk er det ikke så kompliceret. Når du vælger belysning, skal du blot gøre dig klart, hvad du vil have ud af rummet – og hvem der skal bruge det - inden du køber lampen. Gennemgå huset og lav en liste. Rum for rum. Så skal resultatet nok blive godt.

Tal med eksperterne

Du kan også gå direkte til din lokale XL-BYG. Vi har stor erfaring med belysning i private hjem og kan hjælpe dig med at udvælge lige den belysning, der passer bedst til dit hjem og din stil. Du kan desuden finde et stort udvalg af lamper i flot design til det moderne hjem.

Se udvalgte lamper herunder eller gå på opdagelse i vores store udvalg i webshoppen her.

Skræddersy stemningen med fleksibel belysning

Generelt kan man sige, at når rummene har flere funktioner, så giver det god mening at investere i fleksibel belysning. Med en lysdæmper kan du indstille lyset alt efter dit humør og rummets brug. Du kan vælge en klassisk lysdæmperløsning, hvor du skruer op og ned for lysstyrken ved kontakten, eller et intelligent trådløst system, hvor du styrer belysningen via en app. F.eks. kan du med Philips Hue-systemet kontrollere op mod halvtreds pærer så nemt som ingenting. 

Der findes også en tredje meget simpel løsning, hvor lysstyrken i pæren reduceres ved hurtige klik på kontakten. Det kræver, at du køber de rette pærer, som findes med enten to- eller tre-trins lysdæmpning.

Læs mere om Philips Hue-systemet her.

Indret dit hjem med belysning

Belysning er en af de vigtigste måder, hvorpå du kan påvirke stemningen i et rum.

Uanset om du vil skabe en hyggelig stemning eller har for et koncentreret og effektivt arbejdsmiljø, er belysningen helt afgørende.

Tips og produkter til god belysning

På denne side kan du finde inspiration og tips til, hvordan du indretter dit hjem med god og effektiv belysning. Her får du forslag til produkter, der kan hjælpe dig til at styre belysningen, som du vil.

Hyggebelysning og arbejdsbelysning

Når det drejer sig om belysning, er der flere faktorer at tage højde for. Hvis du ønsker et godt arbejdslys, får du normalt brug for en indendørs lampe med en koncentreret og relativt skarpt lys. Du bør desuden vælge en lyskilde med en høj kelvin værdi. Kelvin-værdien er et udtryk for lysets farvetemperatur. Det har også stor betydning for mig hvilken lampeskærm, du bør vælge. Lampeskærmen målretter lyset mere eller mindre. Den afgør i høj grad, om lyset rettes nedad, opad eller udad i rummet.

Vil du derimod skabe en afslappet og hyggelig stemning i rummet, skal du nok anvende en lampe, der afgiver et mere diffust lys. Her vil det normalt være klogt at vælge en pære med en lav kelvin værdi, så lyset virker gulligt og varmt. Desuden kan du vælge en mere eller mindre gennemsigtig lampeskærm, så lyset bliver mere diffust og skinner udad i rummet.

Hjælp til belysningen

Optimal belysning er nærmest en videnskab. Hvis du har brug for hjælp til at opnå den bedste belysning, er du altid velkommen til at kontakte din lokale XL-BYG.

Foruden lamper og pærer kan du her i vores webshop også finde en lang række nye, spændende produkter, som gør det muligt for dig at skræddersy din belysning. Ved hjælp af disse produkter kan du styre belysningen, så den tænder og slukker, når du ønsker det. Ikke alene kan det fungere som en tyverisikring, men det gør det også meget hyggeligere at komme hjem, når du bliver mødt af et varmt og imødekommende lys.

Alt i belysningsprodukter

tag et kig på de forskellige produkter her på siden og i resten af vores webshop. Kvaliteten på alle vores produkter er i top, så du opnår en god langtidsholdbar løsning. Når du har besluttet dig for, hvilke belysningsprodukter du vil have, kan du hurtigt og nemt bestille dem direkte her i webshoppen.

Har du spørgsmål til noget, må du altid gerne kontakte vores websupport. Så vil vi gøre, hvad vi kan for at hjælpe dig.

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk