RUM
BYGGER
Safety

PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Røgning

Røgning for smagens skyld

For mange er det en naturlighed, at der skal røget laks eller makrel på påskemiddagsbordet. Særligt hjemmerøget ørred og laks er da også en helt unik smag, som ellers kun fås hos fiskemanden til dyre penge. Er du fritidsfisker, lystfisker eller f.eks. jæger, kan det derfor godt betale sig at anskaffe grej til røgning af maden i grillen.

Hvad betyder røgning

Røgning er en måde hvorpå man behandler især kød og fisk. Man eksponerer kødet/fisken for røg af løvtræ eller røgflis af løvtræ til grill. Løvtræer indeholder organisk syre og tjære, der imprægnerer kødet/fisken og giver det smag efter den træsort, røgetid, temperatur og mere der er valgt. Røgen fra den valgte røgflis indeholder mange hundrede bestanddele og heraf er nogle giftige. Det er netop disse giftige dele, der forhindrer usunde mikroorganismer i at vokse, samt harskningen af fedt, hvorved røgning også er en hygiejnisk korrekt metode at anvende.

Hvad er koldrøgning og varmrøgning

Koldrøgning

Man kan anvende røgning som tilberedningsmetode på to måder, koldrøgning og varmrøgning. Hvis du vælger kold røgning, skal du placere kød/fisk i en koldrøgningsbakke, hvor røgen først cirkuleres ind i, når den er afkølet. Ved denne form for røgning koagulerer proteinerne ikke og fedtet i kødet/fisken smelter ej heller. Til gengæld er det en langvarig proces der ofte varer flere døgn. Metoden med kold røgning anvendes gerne til pølser, skinker, laks og lignende.

Varmrøgning

Ved varm røgning vil røgen, der når ind i den valgte røgboks, være varm. Proteinerne koagulerer i kødet/fisken, hvorved det får en tekstur, der minder om kogt kød/fisk. I modsætning til kold røgning, tager det kun timer nogle gange minutter med varm røgning af kød/fisk. Varmrøgning bruger man primært til fede fisk som makrel, sild, ørred, ål og stenbider, samt til enkelte pølser og skinker. Skinker og pøler der er blevet røget ved metoden varm røgning, er det man kalder ”ålerøget” skinke/pølser.

Røgning for begyndere i koldrøgningsbakke

Forberedelse af madvare før anvendelse af koldrøgningsbakke Hvis du ønsker at benytte røgning som tilberedningsmetode i en koldrøgningsbakke, er der flere ting du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal man ved røgning i koldrøgningsbakke tør eller lagesalte og derefter tørre den valgte madvare inden det lægges i din koldrøgningsbakke. Ved tørsaltning inden røgning skal du lave en blanding af salt, sukker og den ønskede krydderi, som du gnider kød/fisk ind i. Vælger du lagesalt før røgning skal du opløse salt og sukker i vand inden det hældes udover den valgte madvare. Fælles for begge saltningsmetoder er, at kødet/fisken skal stå og trække i noget tid i køleskabet. Herefter skal den valgte madvare tørre. Har du brugt tørsaltning inden røgning, skal du skylle kødet/fisken inden det lægges ind i køleskabet i 1-3 dage. Disse to trin inden røgning i koldrøgningsbakke sikrer mørt kød, god smag og kemifri konservering.

Sådan bruger du en koldrøgningsbakke til røgning

Koldrøgningsbakken er en beholder for røgflis. Den skal du anbringe i en kold grill. I din koldrøgningsbakke lægger du et tykt lag røgflis til grill og antænder. Det kan være svært at få gang i den valgte røgflis, hvorfor det er en god idé at bruge en stormlighter eller lignende til denne del. Læg den valgte madvare på risten, når røgen begynder rigtigt at komme. Hold øje med temperaturen under koldrøgning, da den ikke skal overstige 25 grader. Sker dette, kan du sætte en foliebakke med vand ind i grillen. Denne form for røgning kan tage alt mellem få timer til 3 uger alt afhængig af, hvilken madvare du valgt at bruge.

Den rette røgflis til grill

Hvilken røgflis, du vælger, har indflydelse på, hvilken røgsmag kødet/fisken vil optage ved røgning. Noget røgflis har en mere kraftig smag en andet. I Danmark bruger man oftest røgflis af bøg til røgning, da den giver en mere mild røgsmag, der fungerer godt til både fisk, kød og ost. Bøg er også den mest optimale røgflis, når du skal anvende en koldrøgningsbakke.

Køb udstyr til røgning hos XL-BYG

Du kan købe udstyr til røgning hos XL-BYG. Vi har både koldrøgningsbakke, røgboks og røgflis. Vores røgflis til grill indbefatter naturligvis røgflis af bøg. Har du spørgsmål om røgning, står vi klar til at vejlede dig. Du kan både besøge din lokale XL-BYG eller kontakte vores kundesupport med spørgsmål.

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk