PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Sådan passer du på husets vinduer og døre

Hvis du sørger for at behandle dine karme og rammer på vinduer og døre med jævne mellemrum, så får du et langt mere holdbart resultat. Få gode råd i artiklen her!

Læsetid: 2-3 minutter 

Tag vinduer og døre under kærlig behandling et par gange om året, så holder de meget længere . Det samme gælder, hvis du smører alle de bevægelige dele med regelmæssige mellemrum.

 

Her får du Rationel Vinduers "opskrift" på den optimale behandling af vinduer og døre!

Vedligeholdelse af trævinduer og -døre på udvendig side

 
Vinduerne skal efterses en gang årligt, og udbedringer af overfladen skal foretages på de steder, hvor det er tiltrængt. Hvis vinduerne skal males, bør træfugtigheden ligge mellem 15 og 18 procent og lufttemperaturen omkring 10-20 grader. Mål fugtindholdet med en lille fugtmåler, som du kan købe i din lokale XL-BYG.
Vent med at male, til duggen er væk, og stop i tide, så malingen kan være ”håndtør”, inden duggen falder igen. Til efterbehandlingen anbefales det at anvende en dækkende maling enten vand- eller oliebaseret. Fra fabrikken er anvendt vandbaseret maling i glans 20. I øvrigt skal karm og ramme vaskes af mindst 2 gange årligt. Det fjerner snavs og anden forurening, der på sigt nedbryder overfladen. Brug vand tilsat et mildt ph-neutralt rengøringsmiddel.

Vedligeholdelse af træ /aluminium på udvendig side

 
Har du valgt vinduer og døre af typen træ/aluminium, er vedligeholdelsen meget begrænset. Du kan nøjes med at vaske den udvendige del af vinduet et par gange om året. Allerbedst er det, hvis du gør det til en vane også at vaske karm og ramme, nar du alligevel pudser vinduer. Små ridser kan fjernes med et polermiddel. Ved dybe ridser, der går igennem overfladen ind til den rå aluminium, sker der automatisk en oxydering, der lukker ”såret” og forhindrer korrosion. 

Indvendig pleje af træ

 
Den indvendige del af døre og vinduer afhænger af den belastning, rummet er udsat for. Rengøringen foretages med klud og mildt ph-neutralt rengøringsmiddel.

Pleje af tætningslister

 
Tætningslister kræver ingen vedligehold udover almindelig rengøring efter behov. Brug en klud med lidt silicone plejemiddel, så forbliver listerne bløde. Det er alt. Hvis du på et tidspunkt ønsker at give dine vinduer en ny farve, skal du passe på ikke at få maling på tætningslisterne. Hvis det sker, vil de nemlig miste den fleksibilitet, der er nødvendig for, at vinduet eller døren kan lukke tæt.

Smøring af beslag

 
Beslagdelene kræver kun lidt pleje. Det vil dog være fornuftigt at give de bevægelige beslagdele et par dråber syrefri olie et par gange om året, så de fortsat bevæger sig ubesværet. Brug fx symaskineolie eller WD-40. For elementer placeret på udsatte steder, f.eks. kystnære områder, skal du regne med at smøre mindst et par gange om året. Under ekstreme forhold kan en udskiftning af udsatte beslagdele blive nødvendig efter en årrække. Desuden skal du sørge for at holde snavs væk fra de forskellige glideskinner, som nogle vinduestyper er forsynet med. Så vil du altid have vinduer, der er fuldt funktionsdygtige.

Rengøring af ruder

 
Brug en blød børste og en skraber og anvend mildt sæbevand eventuelt tilsat et afspændingsmiddel, der hindrer kalkpletter. Når glasset pudses, er det en god ide at rengøre selve vinduet udvendig med rent vand evt. mildt sæbevand et par gange om året. Du bør også - et par gange om året - åbne vinduerne og vaske alle tilgængelige false, kroge og hjørner, hvor insekter ofte gemmer sig. Det er især vigtigt at få fjernet spindelvæv og lignende, der med tiden uundgåeligt sætter sig i krogene og kan blokere for det automatiske vandafløb og den naturlige ventilation omkring rammen.
 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk