PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Værd at vide om træbeskyttelse

Du skal ikke alene bruge den rette træbeskyttelse, du skal også bruge den på den rigtige måde, hvis du vil have et holdbart resultat.

 

Læsetid: 3-4 minutter 

Hvornår er det tid til behandling af træ og facader?

På gammelt træværk er der flere kendetegn at gå efter, når du skal checke, om træet trænger til ny behandling. Træet kan være angrebet af alger, der som små planter sætter og breder sig – oftest på træværk, der står fugtigt og skyggefuldt. Fjernes algerne ikke, kan der udvikles svamp.

Træværket kan også være overgroet med mos og lav, og sidst men ikke mindst kan træet være slidt af vind og ultraviolette stråler. Ny-indkøbt træ kan være vådt efter trykimprægnering og skal være helt tørt, før du går i gang. Det er oftest nemmest at vente med at behandle træet, til du har "bygget”.

Du kan behandle træet når: 

  • Træet ikke er fugtigt.
  • Dagtemperaturen er mellem 10 og 25° C.
  • Luftfugtigheden er under 80%.
Undgå at male i direkte sol - så tørrer træbeskyttelsen alt for hurtigt og du får hverken et holdbart eller smukt resultat.

Vælg den rigtige grunder

Valget mellem vand- og oliebaseret grunder er ofte et spørgsmål om temperament. Dog bør du holde dig til samme type på samme træværk - eller med andre ord, er du først startet med en oliebaseret grunder, skal du forsætte med en oliebaseret træbeskyttelse og omvendt!

Vand- eller terpentinbaseret træbeskyttelse?

Træbeskyttelse er et tørt stof, der kræver væske for at binde og trænge ind i træværket. Derfor er træbeskyttelsen blandet op med enten vand (akryl) eller terpentin (alkyd), der fungerer som "transportmiddel" ved at fugte og fragte beskyttelsen ind i træet. De vandige træbeskyttelser kan være baseret på både akryl og alkyd, mens beskyttelse baseret på terpentin altid er alkydbaseret.

Træbeskyttelse baseret på vand er mindst lige så god og holdbar som beskyttelse baseret på terpentin, men forskellen er, at den vandbaserede er mere miljøvenlig. Den lugter ikke og værktøjet kan rengøres under vandhanen. Træbeskyttelse baseret på terpentin kan tørre ved næsten alle temperaturforhold over frysepunktet, mens den vandbaserede er længere om at tørre i fugtigt vejr og kræver mere varme.

Beskyt med farver

Du kan i dag få træbeskyttelse i mere end 2000 nuancer, og du kan uden problemer skifte fra den ene farve til den anden. Hvis du vil have farve på træværket, skal du bruge RUM eller Gori. Skal træet stå "naturligt", vælger du en laserende (gennemsigtig) træbeskyttelse.

 

Nyt træ skal også vaskes!

Nyt, ubehandlet træværk må ikke stå for længe uden behandling. Nedbrydningen af træet starter nemlig allerede den første dag, træet er udendørs.
Det er vigtigt at vaske træværket, inden du går i gang med at grunde eller behandle med træbeskyttelse. Det gælder både ældre træværk, der allerede er behandlet og det gælder også helt nyt træværk. Her kan der nemlig også sidde løse træfibre og snavs, som ikke umiddelbart er synligt med det blotte øje. Hvis du smører træbeskyttelse på oven på dette lag, får du en dårlig vedhæftning, og du risikerer, at den nye træbeskyttelse skaller af. 
 

Skimmel og belægninger

De senere års milde vintre gør at mikroorganismer i luften kan overleve og blive til flere end nogensinde. Disse mikroorganismer kan udvikle sig til alge- og skimmelangreb på udendørs overflader. Det er ikke usædvanligt, at der opstår alge- og skimmelvækst på relativt nymalede træoverflader, og også på andre typer overflader som fx fliser, plastiktagrender, tagsten med mere. Hvis der er opstået alge- og skimmelvækst på en allerede behandlet overflade, er det vigtigt, at desinficere så hurtigt som muligt med et skimmelhindrende produkt som fx GORI Fjern Belægninger Koncentreret eller GORI Fjern Belægninger Extra, idet væksten ellers vil formere sig.
Husk at angrebene ikke nødvendigvis er synlige med det blotte øje, så derfor er det vigtigt at desinficere træværket inden grunding og træbeskyttelse. Ellers vil skimmel og alger relativt hurtigt vokse gennem laget af maling og vise sig som små sorte prikker på den malede overflade.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk