PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Vælg den helt rigtige træbeskyttelse

Træbeskyttelse af husets træværk er ofte et både stort og tidskrævende projekt. Derfor er det vigtigt, at behandlingen holder så længe som overhovedet muligt.

Læsetid: 4-5 minutter 

Forudsætningen for en effektiv og holdbar træbeskyttelse er i store træk ordentlig rengøring af overfladen og valg af den rigtige grunder og træbeskyttelse.

Der er forskel på, hvordan man behandler nyt træværk og tidligere behandlet træværk. Her kan du se, hvordan du griber opgaven an.

Behandling af nyt træværk

Nyt ubehandlet træ skal behandles hurtigst muligt - den naturlige nedbrydning af træet starter med det samme, når træet er monteret udendørs.
1. FORBEHANDLING
Harpiksudsvedninger eller knaster fjernes ved skrabning og aftørring med en klud fugtet med husholdningssprit. Du kan ikke male dem over, de vil blive ved med at slå igennem.
Træ med skimmel eller alger skal behandles med GORI Fjern Belægninger. Vær opmærksom på, at skimmel ikke altid kan ses med det blotte øje. Derfor vil det altid være en god idé at afrense træet med GORI Fjern Belægninger.
Træet rengøres derefter for almindelig snavs med GORI Trævask. Nyt træ kan sagtens have løse træfibre i overfladen, og det kan være blevet snavset under transport. Derfor skal det renses effektivt for at sikre den bedst mulige vedhæftning af træbeskyttelsen.
Husk at nyt træværk skal behandles umiddelbart efter, at det er monteret udendørs.
 
Selv nyt træ kan være snavset og bør derfor vaskes med Trævask.

2. GRUNDING
Nyt ubehandlet træ bør beskyttes hurtigst muligt. Det skal grundes mod råd og svamp, så snart det er rent, tørt (max fugtighed i træet 18%) og fast.

Behandlingen med grunder giver en effektiv beskyttelse mod råd og svamp i dybden, samtidig med at den giver en god vedhæftning for den efterfølgende slutbehandling.
Nyt ubehandlet træ skal grundes inden eller umiddelbart efter opsætning. Tryk- eller vakuumimprægneret træ behøver ikke grunding, medmindre træet har stået ubeskyttet i mere end 6 måneder. Eksotiske træsorter er naturligt beskyttet mod råd og svamp og skal derfor ikke grundes.
Til nyt, godt konstrueret træ bruges en vandig grunder som GORI 11.
 
Nyt træ skal grundes, lige så snart det er helt tørt efter evt. vask med Trærens.

3. SLUTBEHANDLING

Senest 14 dage efter grundingen skal du behandle med træbeskyttelse.
Husk altid at overholde den rækkeevne, der anbefales på emballagen, og at give træværket mindst 2 lag træbeskyttelse. Så er træet godt beskyttet mod vind og vejr.
Til nyt, godt konstrueret træ opnår du den længste holdbarhed og det flotteste resultat med en acrylbaseret (vandbaseret) træbeskyttelse som GORI 99 Extreme. Produktet følger træets bevægelser og har en slidstærk overflade med en flot glans.
 
Grunderen holder i 14 dage - inden denne periodes udløb skal du færdigbehandle træværket.

Behandling af tidligere behandlet træværk

Hvis træbeskyttelsen ser slidt ud eller er begyndt at skalle af, skal overfladen have ny træbeskyttelse.

1. FORBEHANDLING

Råddent træ udskiftes. Vandfælder, dvs. områder hvor vandet nemt kommer i kontakt med træet eller ligefrem hober sig op, skal beskyttes ved brug af drypnæser eller fald, så vandet ledes væk. 
Områder med afskalninger slibes med slibepapir korn 100/120,  ellers kan træbeskyttelsen  ikke hæfte optimalt. 
Træ med skimmel eller alger skal behandles med GORI Fjern Belægninger.
Træet rengøres derefter for almindelig snavs med GORI Trævask, for at sikre den bedst mulige vedhæftning af træbeskyttelsen.

Først fjernes nedbrudte træfibre med slibepapir eller højtryksrenser, så bart træ er friskt og bæredygtigt.

Træet rengøres for snavs med GORI Trævask for at sikre optimal vedhæftning af grunder og træbeskyttelse. 
 
2. GRUNDING

Tidligere behandlede overflader skal kun grundes mod svamp de steder, hvor træbeskyttelsen er helt slidt væk og træet fremstår bart - fx fordi der er slebet ned til bart træ.
Ældre, ubehandlet og bartslidt træ grundes med en olieholdig grunder som GORI 22.

Tidligere behandlet træ skal kun grundes, hvor træbeskyttelsen er helt slidt væk og træet er bart.

Knaster og områder med harpiks skrabes rent og affedtes med rensebenzin.
 
3. SLUTBEHANDLING

Overflader, der er grundet mod råd og svamp, skal behandles med træbeskyttelse senest 14 dage efter grundingen. Træet skal have en fugtighed på max 18% (måles med fugtmåler). 
Er træet ikke blevet grundet, men blot afrenset og klargjort, kan du behandle med træbeskyttelse, så snart overfladen er tør.
Husk altid at overholde den rækkeevne, der anbefales på emballagen, og at give træværket mindst 2 lag træbeskyttelse. Så er træet godt beskyttet mod vind og vejr.

Til tidligere behandlede facader, udhæng, gavle, garager m.m. anbefales GORI 100 Advance, som er specielt velegnet til ældre og slidt træværk. Teflon® overfladebeskyttelsen gør desuden, at træet bliver meget afvisende overfor snavs og vand.

Har dit træværk gennem mange år været behandlet med en oliebaseret træbeskyttelse som f.eks. GORI 88, er det en god idé at fortsætte med denne, idet olien trænger godt ind i overfladen. 

Den endelige slutbehandling kan enten ske med pensel......

.... eller med rulle. Store overflader som fx plankeværk, kan med fordel behandles med et sprøjteanlæg.

Tre hyppige spørgsmål om træbeskyttelse

1. Hvilket produkt skal jeg brug til slutbehandling - olie eller vand?
Valget mellem vand- og oliebaseret grunder er ofte et spørgsmål om temperament. Som en god tommelfingerregel gælder det, at du skal bruge en vandig grunder, hvis du efterfølgende slutbehandler med acrylbaseret (vandbaseret) træbeskyttelse, og tilsvarende gælder det, at du skal bruge en oliebaseret grunder, hvis du slutbehandler med oliebaseret træbeskyttelse.

2. Hvornår er det mest optimalt at behandle med træbeskyttelse?
Generelt er det de ideelle forhold, når emnerne ikke er fugtige, dagtemperaturen er mellem 10 og 25°C og luftfugtigheden er under 80%. I udendørs træværk må fugtigheden max være 18%, i vinduer og døre max 15%.
Det er dog ikke optimalt at male i direkte sol, fordi produkterne så vil tørre for hurtigt, og resultatet vil blive stribet eller struktureret. Derudover vil produkterne heller ikke kunne nå at trænge ordentligt ind i overfladen.

3. Hvordan behandles hårdt-træ?
De hårde (ædel)træarter behandles på en lidt anden måde, idet disse træarter som fx mahogni, teak, merbau, nyatoh ofte har et meget højt naturligt olieindhold. Det betyder, at træet ikke skal grundes mod råd og svamp. Der er udviklet forskellige GORI ædeltræsolier til fx mahogni, teak, merbau, nyatoh, til cedertræ samt til lærketræ.
Fælles for dem gælder, at de er transparente og dermed fremhæver træets åretegning, nuance og glød.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk