PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Sådan passer du på den udendørs træfacade

Træ der står udendørs, kan ikke klare sig uden en god træbeskyttelse. Den vigtigste forudsætning for et holdbart resultat er, at du er omhyggelig med afrensning og grunding inden behandling med træbeskyttelse.

Læsetid: 2-3 minutter 

Sådan får du et flot og holdbart træværk

Træværk er et simpelt og holdbart materiale at bruge til hegn, carport, huse og lignende. Det kræver dog lidt vedligeholdelse, hvis træværket skal holde sig flot og solid i mange år. 

 

Trin 1

Det er bedst, hvis carporten, facaden eller hegnet er konstrueret, så der ikke er områder, hvor vandet kan samle sig og opfugte træet - Vandet skal kunne løbe af og væk.

Trin 2

Det betyder blandt andet, at vandrette flader skal have et fald, så vandet kan løbe væk. Et eksempel kan være stolpe-ender.

Trin 3

Gennemgå træværket omhyggeligt. Er der områder med råddent træværk, skal det udskiftes.

Trin 4

Hvis der er gammel, løstsiddende træbeskyttelse, skal det skrabes af med en skarp skraber.

Trin 5

Sørg for at være grundig - indtil du når en frisk, bæredygtig bund af rent træ.

Trin 6

Træoverfladen slibes med slibepapir

Trin 7

I stedet for slibepapir kan du bruge en højtryksrenser til rengøring af træoverfladen.

Trin 8

Pas dog på med højtryksrenseren. Hold en passende afstand. Kommer du for tæt på, risikere du at flå overfladen i stykker med den kraftige vandstråle.

Trin 9

Løst materiale og harpiksudsvedninger omkring knaster skrabes væk – så den nye træbeskyttelse kan hæfte ordentligt.

Trin 10

Når du har skrabet i bund, aftørres knaster og/eller harpiksudsvedninger med en klud fugtet med husholdningssprit eller knastelak.

Trin 11

Skimmel og alger behandles med Fjern Belægninger

Trin 12

Det kan være en god ide at behandle hele facaden - også selv om træværket er nyt. Alger og skimmel kan være vanskelige at se, og behandlingen er også med til mindske algeangreb fremover.

Trin 13

Nu er det tid til den sidste del af den vigtige forbehandling: Vask overfladen med Trævask, som fjerner almindeligt støv og snavs.

Trin 14

Bare pletter grundes med GORI 11 eller GORI 22 mod råd og svamp.

Trin 15

Vær sikker på, at overfladen er helt tør, inden du går videre med opgaven.
Brug en fugtmåler og tjek, at træets fugtindhold er på maksimalt 18 %. Vær opmærksom på at fugtigheden max må være 15 % i vinduer og døre. 

Trin 16

Du får det bedste og mest holdbare resultat, hvis temperaturen er over 5 grader - både mens du arbejder, og indtil træbeskyttelsen er helt tør. 

Trin 17

Til nyt træ kan du med fordel vælge en acrylbaseret træbeskyttelse. Den har en lang holdbarhed, er slidstærk og beskytter godt mod solens nedbrydende stråler.

Trin 18

Til tidligere behandlet træværk skal du bruge enten en ren oliebaseret træbeskyttelse - eller en acrylbaseret, der indeholder olie.

Trin 19

En ren oliebaseret træbeskyttelse har en rigtig god indtrængningsevne.

Trin 20

Træbeskyttelse der er acrylbaseret OG indeholder olie, kombinerer fordelene ved to forskellige typer træbeskyttelse: acrylen lægger sig i overfladen og beskytter mod sollys, men olien i produktet trænger godt ind. Derfor er denne type specielt velegnet til ældre træværk.

Trin 21

Træbeskyttelse findes i transparent og dækkende udgaver og begge typer kan tones i et utal af farver.

Trin 22

Nu er turen så endelig kommet til at påføre træbeskyttelsen. Du kan med fordel bruge to pensler - en stor til selve fladerne og en lille, der bedre kommer ind i kroge og hjørner. 

Trin 23

Du kan også vælge at bruge en malerrulle og du kan sprøjte træbeskyttelsen på. Sørg for aldrig at male i direkte sollys.

Trin 24

Du skal behandle med to til tre gange træbeskyttelse, hvis du vil have et både ensartet og holdbart resultat.  

Trin 25

Dog skal særligt udsatte steder som f.eks. endetræ have et ekstra lag træbeskyttelse. 
 

Trin 26

Hvis du har sørget for omhyggelig afrensning og valgt den rigtige træbeskyttelse, kan du glæde dig over et flot og holdbart resultat i mange år fremover.
 

Tre hyppige spørgsmål om træbeskyttelse

Hvad er forskellen mellem transparent og dækkende træbeskyttelse?

Træets struktur og årer ses tydeligt, hvis du bruger transparent træbeskyttelse. Bruger du derimod en dækkende træbeskyttelse, får du en ensartet malet overflade, men hvor strukturen stadig kan ses.
Generelt har dækkede nuancer en bedre holdbarhed end transparente. Det skyldes, at dækkende nuancer har et højere pigmentindhold og dermed beskytter træværket bedre mod sol og andre vejrforhold.

Hvornår er det bedst at behandle med træbeskyttelse?

Du får optimale forhold, når temperaturen er mellem 10 og 25°C og luftfugtigheden er under 80%. Mål evt. med en fugtmåler: Udendørs træværk må max indeholde 18% fugt - vinduer og døre max 15%.
Mal ikke i direkte sol, fordi grunder og/eller træbeskyttelse så vil tørre for hurtigt, og resultatet vil blive stribet eller struktureret, og direkte sol gør det også vanskeligere for træbeskyttelsen at trænge ordentligt ind i overfladen.

Hvordan skal hårdt træ behandles?

De hårde (ædel)træsorter behandles på en lidt anden måde, idet fx mahogni, teak, merbau, nyatoh ofte har et meget højt naturligt olieindhold, - og derved til en vis grad er "selvimprægnerende". Derfor skal ædeltræsorterne ikke grundes mod råd og svamp. Der findes forskellige GORI ædeltræsolier specifikt til fx mahogni, teak, merbau, nyatoh, til cedertræ samt til lærketræ. Disse typer træbeskyttelse er transparente og fremhæver træets årer, nuance og glød.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk