PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Mal husets træværk

Et moderne sprøjteanlæg kan fås for under 2000 kroner, og det kan spare dig for rigtig mange arbejds-timer.

Læsetid: 2-3 minutter 

Dette plankeværk blev malet på bare 40 minutter - inklusive opstart, afdækning af planter og indstilling af sprøjtepistolen.

Den elektriske sprøjtepistol er ikke alene tidsbesparende, den giver også et færdigt resultat helt uden penselstrøg, den er nemmere at rense end en traditionel malerulle, og så kan du male med stor præcision helt uden at svine!

Forarbejdet er vigtigt

Bundbehandlingen er ved alt malearbejde meget afgørende for et både pænt og holdbart resultat. Det gælder især, når opgaven drejer sig om udendørs træværk, som fx plankeværk og facader af træ. Det betyder først og fremmest, at overfladen skal være ren uden snavs og alger. 
 
Hvis træværket er angrebet af alger, skal overfladen gøres ren med et algedræbende middel, ellers hænger maling eller træbeskyttelse ikke fast. Hvis der ikke er algeangreb, kan du i mange tilfælde klare dig med at børste overfladen ren for løst snavs og støv. Er du i tvivl, er det under alle omstændigheder en god ide at vaske med et grundrengøringsmiddel. Husk at træet skal være helt tørt igen, inden du maler.
 
Pletter med bart træ eller meget slidte områder bør behandles med en farveløs grundingsolie.

Brug pensel til helt ubehandlet træ

På et enkelt område er en god gammeldags pensel at foretrække. Nemlig når det gælder om at male nyt, ubehandlet træværk - især hvis der er tale om ru brædder. Her er penslen en klar fordel, fordi den meget bedre kan ”massere” malingen eller grunderen godt ind i træets overflade.

Sådan maler du træfacaden med en sprøjtepistol

Sprøjtepistolen er en fremragende løsning, hvis du skal male et hus med træfacader.
Fremgangsmåden med hensyn til selve sprøjtearbejdet er den samme som ved maling af plankeværket, men det gælder i særlig grad for træhuset, at de flader der ikke skal males, skal dækkes godt af. Her er det sjældent nok med et løst stykke pap eller med plastsække. Her er der brug for plastfolie og malertape.

Trin 1

Sørg for, at overfladen er ren og tør. Løst støv og snavs børstes væk. Belægninger med alger fjernes med et algedræbende middel, eller med højtryksrenseren. Den kræver dog en del forsigtighed; hold en passende afstand til overfladen og/eller arbejd med lavt tryk, så træet ikke ligefrem fræses i stykker.


Trin 2 

Brug den nødvendige tid til at dække af, dér hvor der absolut ikke skal males. Planter og buske kan med fordel beskyttes med plastsække eller med plastfolie i metermål.

Trin 3 

Hvis træværket har decideret bare pletter eller områder, hvor træbeskyttelsen er meget slidt, er det en god ide at behandle med en farveløs grundingsolie. Lad grunderen tørre, inden du maler med træbeskyttelse – læs på emballagen om tørretider.

Trin 4


Brug et stort stykke pap, når du skal indstille farve- og luftmængden på sprøjtepistolen. De fleste sprøjtepistoler har separate indstillinger for farve og luft.

Trin 5

Hold sprøjtepistolen så vandret som muligt. Den virker fint, også selv om den holdes i en skrå stilling, men det er nemmest at sprøjte jævnt og regelmæssigt, hvis den holdes vandret.

Trin 6Det gælder for de fleste sprøjtepistoler, at dysen kan indstilles, så du enten får en lodret eller vandret sprøjtestråle. Afstanden til overfladen svarer til bredden på sprøjtestrålen. Sørg for at holde en passende afstand til overfladen - typisk 10-15 cm, så maling eller træbeskyttelse ikke løber, og du undgår sprøjtestøv! 

Trin 7


 
Et stort stykke pap er en god løsning, hvis du skal dække af mod tilstødende omgivelser. Du kan godt selv styre både sprøjtepistol og pap, men til tider kan det være en fordel at have en hjælper, der kan holde pappet.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk