PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Du bestemmer selv holdbarheden på træværket!

Træbeskyttelse af sommerhusets træværk er ofte et stort og tidskrævende projekt. Derfor er det vigtigt, at behandlingen holder så længe som overhovedet muligt - og her har du selv medbestemmelse.

Læsetid: 2-3 minutter 

Først og fremmest er en grundig rengøring af overfladen meget vigtig, og der er stor forskel på behandling af nyt, gammelt og tidligere behandlet træværk - og det gælder alt det udendørs træværk - fra døre og vinduer til hegn og havemøbler. 

Behandling af tidligere behandlet træværk

Hvis den eksisterende træbeskyttelse ser slidt ud eller er begyndt at skalle af, skal overfladen ha' ny omgang.

FORBEHANDLING

 
Råddent træ skal udskiftes. Områder med afskalninger slibes med slibepapir korn 100/120, ellers kan træbeskyttelsen ikke hæfte optimalt. Skimmel eller alger skal behandles med GORI Fjern belægninger.

Træet rengøres derefter for almindelig snavs med GORI Trævask for at sikre den bedst mulige vedhæftning af træbeskyttelsen. Du kan med fordel anvende en højtryksrenser til rengøringen, men pas godt på - kommer du for tæt på, ødelægges overfladen meget nemt.

GRUNDING

 
Tidligere behandlede overflader skal kun grundes mod svamp de steder, hvor træbeskyttelsen er helt slidt væk og træet fremstår bart - fx fordi der er slebet ned til bart træ. Ældre, ubehandlet og slidt træ grundes med en olieholdig grunder som GORI 22.

Hverken grunder eller træbeskyttelse hæfter særlig godt på (harpiksholdige) knaster - og de kan fortsat "svede" hvis de ikke renses ordentligt. Derfor skal alle områder med knaster og harpiks skrabes rent og affedtes med rensebenzin. Du kan med fordel forsegle med knastelak. 

SLUTBEHANDLING

 
Træ, der er grundet mod råd og svamp, skal behandles med træbeskyttelse inden for 14 dage. Træet skal have en fugtighed på max 18% (måles med fugtmåler). 
Er træet ikke blevet grundet, men blot afrenset og klargjort, kan du behandle med træbeskyttelse, så snart overfladen er tør.
Giv træværket mindst 2 lag træbeskyttelse med pensel på de "kringlede" steder - så er overfladen godt beskyttet mod vind og vejr.

Til tidligere behandlede facader, udhæng, gavle, garager m.m. anbefales GORI 100 Advance, som er specielt velegnet til ældre og slidt træværk. Teflon® overfladebeskyttelse gør, at træet bliver meget afvisende overfor snavs og vand.
Har dit træværk gennem mange år været behandlet med en oliebaseret træbeskyttelse som f.eks. GORI 88, er det en god idé at fortsætte med denne, idet olien trænger godt ind i overfladen. Til store flader kan du med fordel bruge en rulle eller et sprøjteanlæg. 

Tre hyppige spørgsmål om træbeskyttelse

Hvad er forskellen mellem transparent og dækkende træbeskyttelse?

Træets struktur og årer ses tydeligt, hvis du bruger transparent træbeskyttelse. Bruger du derimod en dækkende træbeskyttelse, får du en ensartet malet overflade, men hvor strukturen stadig kan ses.
Generelt har dækkede nuancer en bedre holdbarhed end transparente. Det skyldes, at dækkende nuancer har et højere pigmentindhold og dermed beskytter træværket bedre mod sol og andre vejrforhold.

Hvornår er det bedst at behandle med træbeskyttelse?

Du får optimale forhold, når temperaturen er mellem 10 og 25°C og luftfugtigheden er under 80%. Mål evt. med en fugtmåler: Udendørs træværk må max indeholde 18% fugt - vinduer og døre max 15%.
Mal ikke i direkte sol, fordi grunder og/eller træbeskyttelse så vil tørre for hurtigt, og resultatet vil blive stribet eller struktureret, og direkte sol gør det også vanskeligere for træbeskyttelsen at trænge ordentligt ind i overfladen.

Hvordan skal hårdt træ behandles?

De hårde (ædel)træsorter behandles på en lidt anden måde, idet fx mahogni, teak, merbau, nyatoh ofte har et meget højt naturligt olieindhold, - og derved til en vis grad er "selvimprægnerende". Derfor skal ædeltræsorterne ikke grundes mod råd og svamp. Der findes forskellige GORI ædeltræsolier specifikt til fx mahogni, teak, merbau, nyatoh, til cedertræ samt til lærketræ. Disse typer træbeskyttelse er transparente og fremhæver træets årer, nuance og glød.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk