PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Reparer murens fuger

Når mørtelfugerne smuldrer, falder de ud. Dels er det uskønt, og forringer husets værdi, dels giver manglende fuger risiko for frostskader, varmetab og insektangreb. Se her hvordan løs mørtel kradses ud, og erstattes af nye mørtelfuger.

Læsetid: 1-2 minutter

Mursten er stort set uforgængelige. Mørtelfugerne er murens svage led. Ad åre vil de forvitre, blive løse og porøse, for endeligt at falde ud. Fugerne ”limer” muren sammen, og store udfald vil svække muren. Manglende fuger tillader vand at trænge ind, og giver risiko for frostsprængning i væg og mursten. Irriterende murbier finder også lettere vej gennem huller mellem murstenene.

Traditionelle mørtelfuger er 7 centimeter dybe, og det er ofte kun de yderste 1-3 centimeter, der er porøse og forvitret. Fugerne kradses ud, ind til ”fast grund”, typisk 2 centimeter. I ældre huse, før 1950, er der anvendt kalkmørtel, der har kalk som bindmiddel, i nyere huse anvendes kalkcementmørtel, der har cement som bindemiddel. Brug videst muligt samme type mørtelfuge, som den eksisterende. Fugen kan tones med farvepulver, så den matcher den eksisterende fuge.

Guide

Trin1

Fugefræseren er et godt hjælpemiddel. Den kradser fugen ud i ønsket dybde. Lej den, eller køb en fræseforsats til vinkelsliberen. Det støver! Husk støvmaske og beskyttelsesbriller.

Trin 2

Efter fræsning fejes løst støv bort med en murerkost. Det fineste støv fjernes efterfølgende med rigeligt vand, som vist med haveslange og brusehoved.

Trin 3

Der er flere forskellige typer mørtel, man kan anvende til reparation af fuger. Du kan både anvende Weber vådmørtel, som skal tilsættes cement og vand, Weber ufarvet funktionsmørtel eller KC tørmørtel, der kun skal tilsættes vand. Ønsker du en farvet fuge, kan du benytte Weber indfarvet tørmørtel. Brug dog aldrig cement, hvis du har kalkmørtelfuger. XL-BYG kan råde dig om valg af korrekt mørtelblanding og farvetoning. 

Trin 4

Fugt væggen og start med de vandrette fuger. Fugeskeen skal passe til fugebredden. Mørtlen placeres på et stålbræt, og presses ind med et fast tryk, til fugen er udfyldt.


Trin 5

Gå efter med de lodrette fuger (studsfuger). Skrab jævnligt udstikkende mørtel plant med væggen, med kanten af fugeskeen. Eller læg fugen let tilbage med fugeske, fugejern eller fugekugle.


Trin 6

Næste dag er fugerne tørre. Fej væggen med en stiv kost, og fjern kalkslører med 30% saltsyre fortyndet 1:20 med vand. Husk at hælde syren i vandet ved fortynding, aldrig omvendt. Brug gummihandsker og beskyttelsesbriller.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk