PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Fremtidens "brædder" kræver minimal vedligeholdelse

Det ligner træ til forveksling, det bearbejdes som træ, men her holder ligheden også op. Cembrit planker er brædder fremstillet af fibercement, og brædderne er stort set uforgængelige.
Læsetid: 3-4 minutter
 
Hvis du bruger de cementbaserede brædder, fx til gavltrekanten i dit hus, er det slut med at male og reparere i rigtigt mange år fremover. Brædderne kan bruges overalt, hvor du ville have brugt "træ-brædder", men der er speciel god grund til at bruge dem på steder, hvor det er svært at komme til, fx højt til vejrs, hvor det kræver brug af stillads.
 
 

SÅDAN UDSKIFTER DU GAVLTREKANTEN

Selv om brædderne er særdeles solide, kan de bearbejdes med almindeligt håndværktøj og sømmes fast uden forboring.

Fjern den gamle og nedslidte gavlbeklædning med et koben. Pas på ikke at beskadige omgivelserne, når du lægger kræfter i. Brug et rullestillads, så står du sikkert og godt.

Tjek at gavlkonstruktionen er solid nok til de nye brædder. Det kan være nødvendigt at forstærke konstruktionen, fx med lodrette løsholter (lægter) for hver 40-60 cm.
Facadebeklædning i gavltrekant
Monter nu vindpap på hele den nye konstruktion. Sørg for overlap på minimum 10 cm i de enkelte baner og gør pappet fast med en klammepistol.

Monter afstandslister (25x45 eller 22x95 mm) uden på den nye konstruktion. Afstandslisterne monteres lodret pr. 40-60 cm, alt afhængig af hvordan den bagvedliggende konstruktionen er lavet. I bunden monteres/afsaves afstandslisterne, så de flugter og er helt vandrette. I toppen monteres der listestumper der flugter med taget. Disse lister må ikke gå helt ud til den lodrette afstandsliste - der skal være en afstand på cirka 5 cm.
Ventilationsprofil cembrit plank
I bunden - på undersiden af de vandret afskårne afstandslister - monteres der et start-/ventilationsprofil i hele gavlens længde, så man kan holde insekter og snavs ude fra konstruktionen. Start-/ventilationsprofil fastgøres med papsøm på lodrette afstandslister. Plankens nederste kant skal monteres, så der er 10 mm til underkant af profilet. 
 
Start-/Ventilationsprofilet sørger for, at det nederste bræt får samme hældning som resten af gavlen. 
 
Læg en retholt - et langt lige bræt - op og brug vaterpasset, så du kan mærke op i hele gavlens bredde.
Afstand mellem Cembrit planker 
Efter den første opmærkning skal du mærke op for hver 150 mm, så passer det med at de efterfølgende brædder får et overlap på 30 mm. Hvis du bruger Cembrit Gecko Bræddeholder, vil overlægget passe med de 30 mm.

Før du for alvor går i gang med at montere resten af brædderne, er det vigtigt, at det allerførste bræt er monteret korrekt, og at det er 100 % vandret.
Cembrit planker montering
Cembrit plank monteres med et 30 mm overlæg. Brædderne samles over de lodrette afstandslister. Alle skårene kanter skal males med Cembrit kantforsegler. Brædderne kan enten sømmes eller skrues i toppen af brættet 20 mm fra kanten, så bliver der ikke nogen synlige skruer eller søm. Du kan også skrueCembrit planken i bunden 20 mm oppe med en CL-SW 4,5x41 mm facadeskrue.
Cembrit planker kantforsegling 
For at sikre at brædderne stadigvæk er monteret helt vandret, er det en rigtig god ide at tjekke med jævne mellemrum - fx for hvert 4-5 bræt.
 
I toppen samt ud mod kanten, hvor man ikke kan sømme/skrue ”skjult”, kan man med fordel afslutte med Cembrit Facadeskrue 4,5x41 mm. Skruen fås i samme farve som Cembrit planken. 

Sådan skifter du husets sternbrædder

Der er god fornuft i at anvende de næsten uforgængelige brædder dér, hvor man kun kan komme til med lange stiger eller stillads.

Alt nedbrudt og beskadiget træværk skal helt væk. Vær opmærksom på, at det kan være nødvendigt også at udskifte den del af konstruktionen, der ligger bag ved sternen.

Du kan med fordel bruge enten Cembrit planker eller Cembrit paneler, når stern og vindskede skal renoveres. Hvis sternen er mere end 180 mm høj, kan du skære Cembrit paneler i passende format - alle skårene kanter skal males med Cembrit kantforsegler.

Paneler som underbeklædning sternbrædder 

Hvis sternen er mindre end 180, kan du bruge Cembrit Plank uden ventilation. Ved bredder fra 180 mm til 300 mm kan man med fordel montere lodretstående EPDM bånd pr. 400 mm. Pladerne fastgøres med Cembrit Plank 4,5x41 mm facadeskruer. I samlinger stødes brædderne moderat sammen.

Du kan anvende Cembrit paneler som underbeklædning samt stern. Husk kantforsegling ved alle skårne kanter. 


Stern vindskede af Cembrit panel 

Det færdige resultat bliver ved med at være flot i mange år. Materialet nedbrydes ikke af vind og vejr, og der er derfor kun brug for minimal vedligeholdelse. 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk