PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Ny skorsten på et par timer

En brændeovn skal have sin egen "private" skorsten; den må ikke tilsluttes samme skorsten som f.eks olie- eller gasfyr. Med den smarte skorstenspakke fra Isokern er det lige så nemt at bygge en helt ny skorsten som at stable byggeklodser oven på hinanden. Men du skal huske at kontakte din lokale skorstensfejer, inden du går i gang med byggeriet!

Læsetid: ca. 3 minutter

Det skal du spørge skorstensfejeren om

Skorstensfejeren er eksperten, når det gælder om at fortolke Bygningsreglementet, så det er ham, du skal spørge til råds, inden du går i gang med dit skorstensprojekt. Han kan bl.a. svare dig på: 
  • Hvor mange ildsteder må der sluttes til skorstenen - og hvilke?
  • Er underlaget i orden til at bære skorstenen?
  • Skorstenen skal normalt være synlig/tilgængelig på alle fire sider. Dog kan du muligvis få lov til at bygge den, så den har direkte kontakt til en væg.
  • Hvor tæt må skorstenen være på brændbare materialer - f.eks i forbindelse med hul og gennemføring i etageadskillelsen?
  • Hvordan skal skorstenen sikres/afstives inde på loftet?
  • Hvor høj skal skorstenen være (over tagfladen/tagryggen)?
  • Hvor og hvordan skal bøsning til brændeovnens røgrør monteres? 

Skorstenspakken til 4,5 meter høj skorsten

Skorstenspakken består af i alt 12 moduler, inklusive et modul med renselem, lim og limpose til limning af elementerne samt en afdækning af letbeton.
Du kan købe ekstra moduler, hvis skorstenen skal være højere end 4,5 meter, og du kan købe specialmoduler f.eks med hul og bøsning til brændeovnens tilslutning og endelig kan du få færdige "knæ-moduler" hvis skorsten skal "trækkes", så den f.eks slår et knæk inde på loftet.

Sådan bygger du skorstenen

De enkelte moduler limes sammen med en speciel skorstenslim, og hvis du er omhyggelig med starten på skorstenen, kan det stort set ikke gå galt, efterhånden som du stabler modulerne oven på hinanden.

Trin 1

Skorstenen skal placeres på et plant og bæredygtigt underlag - f.eks 10 cm betondæk. Hvis du har trægulv, er du nødt til at skære hul i gulvet og støbe fra (beton)undergulvet op til niveau med færdigt gulv.

Trin 2

Når du har tegnet den præcise placering op på betongulvet (brug et modul som skabelon), tegner du diagonalerne op, så der dannes et kryds, der præcist angiver midten af startmodulet.

Trin 3

Nu kan du ved hjælp af krydset på gulvet og en lodsnor finde præcis det punkt i loftet, hvor der skal laves hul til skorstensgennemføringen. 

Trin 4

Rør skorstenslimen op med vand som angivet på emballagen. Lad være med blande mere, end du kan bruge ad gangen.

Trin 5

Kanten på undersiden af startelementet skal fjernes, så undersiden bliver helt plan. Det kan du enten gøre med vinkelsliberen eller med en murerhammer.

Trin 6

Smør lim på undersidens kanter på startmodulet - både på kanten rundt langs ydersiden, på den runde kant og de fire "hjørne-streger". Tjek med vaterpasset at modulet er helt vandret på begge leder. Brug plastkiler til eventuelle justeringer! Husk at elementet med renselemmen formentlig skal monteres nu i det næste element - normalt så langt nede som muligt. Du kan enten vælge at købe et (ekstra) modul med bøsning til montering af brændeovnens røgrør, eller du kan selv skære hullet efter monteringen.
 

Trin 7

De enkelte moduler limes sammen med den medfølgende lim og limpose. Brug så meget lim, at en lille smule overskydende lim presses ud på forsiden, når det næste element stables oven på. Tør denne overskydende lim væk med en fugtig børste eller svamp - både på yder- og indersiden.

Trin 8

Nu er det tid til at fjerne en eller flere tagplader eller tegl, så skorstenen kan komme igennem taget.

Trin 9

Efterhånden som du stabler moduler oven på hinanden, er det vigtigt at du for hvert eller hvert andet modul tjekker, at skorstenen bliver ved med at være i lod. Hvis den mod forventning ikke er helt i lod, skyldes det stort set altid, at du har brugt for meget lim i et element.

Trin 10

Når der ikke længere er plads til at arbejde nedefra, er det en god ide med det samme at bære resten af modulerne op på loftet, så du kan fortsætte herfra.

Trin 11

Vær forsigtig, når du færdes på taget. Sørg for at arbejde fra f.eks et rullestillads, og har du en assistent ved hånden, går det udvendige arbejde meget nemmere.

Trin 12

Tjek en sidste gang med vaterpasset at skorstenen er helt lodret på begge leder.

Trin 13

Slut af med at montere den medfølgende letbeton-afdækning. Den limes fast på alle kanter på toppen af det sidste modul. Efter monteringen udfyldes spalten mellem afdækningen og topmodulet med skorstenslim. Husk at der er særlige krav til højden på skorstenen.

Trin 14

Inden du kan lukke etageadskillelsen, forstærkes skorstenen - med f.eks taglægter, der skrues fast i loftbrædderne.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk