PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Montér selv skorstenen

En stålskorsten er ikke særlig svær at montere. Især gælder det om at holde den rigtige afstand til brændbare materialer og at anvende og placere skorstens-elementerne korrekt. Se her, hvordan du griber opgaven an.

Læsetid: ca. 2 minutter

Du må godt selv montere en stålskorsten til din nye brændeovn; bare du ved hvordan du skal gøre! Det kræver hverken specielt værktøj eller særlige kvalifikationer; men du skal være omhyggelig, når du måler op og saver ud til det hul, som skorstenen skal gå igennem i loftet. Hullet skal placeres præcist over brændeovnen - ellers kommer skorstenen til at stå mere eller mindre skævt!

Når du har klaret opgaven, så er det tid til at ringe efter den lokale skorstensfejer, så han kan godkende arbejdet! I bygningsreglementet står der, at skorstenen skal være så høj, at den leder røgen væk uden at genere omgivelserne! Hvis du overholder de ”gamle” krav, og lader skorstenen gå gennem den stiplede linje på tegningerne herunder, er du rimelig sikker på, at du overholder kravene.

Tag eventuelt skorstensfejeren med på råd, inden du går i gang, og få så hans bud på, hvor høj skorstenen skal være. Generelt gælder det dog, at skorstenen altid bør have en højde på minimum 3 meter målt fra toppen af brændeovnen til overkant skorsten.

Skorstenens højde:

  
 

Sådan gør du

Trin 1

Placer brændeovnen, og overhold de afstandskrav, der er angivet på brændeovnens typeskilt. Find placeringen i loftet ved hjælp af en lodsnor. Bor gennem loftet med et langt 8 mm søgebor. Mærk op og skær hul til skorstenen, minimum 5 cm større end rørets diameter. Fjern tagplader eller tagsten og sav hul, der hvor skorstenen skal gå gennem loftet.
 

Trin 2 

Placer nu det første stykke uisolerede røgrør i røgafgangsrøret på brændeovnen. Husk at anbringe loftskraven på det uisolerede rør, så det senere hen kan skubbes op mod loftet og gøres fast.  

Trin 3

Monter nu startsektionen på det uisolerede røgrør. Startsektionen er forsynet med en nippel, der skal gå ned i det uisolerede røgrør. Husk at afstanden mellem det uisolerede røgrør og brændbare materialer skal være mindst 225 mm for DS og CE-mærkede brændeovne. 

Trin 4

Nu er det tid til at montere de enkelte sektioner ovenpå. Spænd sektionerne sammen med de medfølgende spændebånd. Husk at anbringe både isoleringsrørskål (lovkrav) og loftkraven inden du monterer alle sektionerne.

Trin 5

Skorstenen skal støttes mellem loft og tag med et spærstyr, der gøres fast på spæret. Er det ikke muligt at fastgøre et styr på et af tagspærene, kan der anvendes et loftstyr. 

Trin 6

Du må kun bruge uisolerede røgrør i selve rummet, hvor brændeovnen er placeret. Det vil sige, at fra loftet og ”ud” skal resten af skorstenen bestå af isolerede skorstensrør.

Trin 7

Alt afhængig af det aktuelle tagmateriale, skal skorstenen forsynes med en passende inddækning. Hvis der er monteret undertag, er det en god ide at montere en undertagskrave, der forhindrer indtrængen af fygesne. Pres inddækningen i facon, så den følger taget. Derefter monteres en regnkrave over inddækningen. Brug siliconefugemasse til at tætne og 
fastgøre regnkraven med. Til sidst monteres regnhætten.
  

Afstande til brændbare materialer

Afstanden fra brandbart materiale/væg til uisolerede røgrør skal være minimum 37,5 cm. Afstanden beregnes som det uisoleredes røgrørs diameter x 3 - dog altid minimum 37,5 cm. Disse afstandskrav kan minimeres ved brug af isolerede røgrør. Med hensyn til placering af brændeovnen, så husk at tjekke afstanden til brændbart materiale på brændeovnens typeskilt.

Kontakt din lokale skorstensfejer 

Når du er færdig med opstilling af brændeovn og skorsten, skal du kontakte den lokale skorstensfejer. Det er hans arbejde at syne og kontrollere, at arbejdet også er udført i henhold til gældende lovgivning. Afhængigt af tagets hældning kan skorstensfejeren forlange, at der bliver monteret tagtrin på taget.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk