PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Gulvvarme: Læg radiatoren ned i gulvet

Gulvvarme bliver mere og mere udbredt, og kan lægges i alle husets rum. Og du kan gøre det selv. Læs her og få gode råd samt en trin-for-trin guide til, hvordan du gør.

Læsetid: ca. 5 minutter

For blot få år siden var gulvvarme noget, der var forbeholdt betongulve, og den behagelige varme fandtes stort set kun på badeværelset. Sådan er det ikke mere!
Den såkaldt vandbårne gulvvarme har bredt sig til hele huset, og det er der mange gode grunde til. For det første er det blevet meget nemmere at lægge vandbåren gulvvarme, som ikke mere kræver, at varmeslangerne støbes ind i beton. Nu kan slangerne lægges i særlige riller i en speciel gulv-spånplade, og ved hjælp af varmefordelingsplader af aluminium, spredes varmen på samme måde, som hvis slangerne var støbt ind i et tykt lag beton.

Slip for grimme radiatorer

En anden stor fordel ved gulvvarmen er, at du slipper for pladskrævende radiatorer i rummene. Fordelene frem for beton-gulvvarmen er desuden, at gulvvarmen med gulvplader og varmefordelingsplader både virker hurtigere og den er også nemmere og hurtigere at regulere, når der ikke først er en stor beton-klods, der skal varmes op.

Færdige plader med fræsede spor

Det er både nemt og hurtigt at lægge den moderne, vandbårne gulvvarme. Pladerne fås færdige med fræsede spor, og fordi de er relativt store - 60 x 180 cm - går arbejdet stærkt. Varmen kommer fra en plastslange, der lægges som én lang slange. Det betyder, at den skal "vende" hver gang den nærmer sig væggen. Det sker i særlige vendespor, som du enten selv fræser i pladerne med en overfræser, eller du kan vælge at købe særlige vendeplader.

Du må gerne selv udføre arbejdet

Når det gælder arbejde med centralvarmen, som jo er et lukket system, der ikke har direkte sammenhæng med det almindelige brugsvand, er der frit slag for gør-det-selv-arbejde. Du må faktisk klare hele opgaven selv - inklusive tilslutning til centralvarme-anlægget, men de fleste husejere vælger dog at overlade denne del af arbejdet til en autoriseret VVS-installatør. Det samme gælder el-arbejdet med installation af fx cirkulationspumper. Denne del af arbejdet skal overlades til en fagmand! 

Gode råd om arbejdet med gulvvarme

Montering af varmeslanger

Det gælder for både gulve på strøer og for svømmende gulve, at rørtilslutninger - frem og returløb - bør planlægges i samarbejde med din VVS-installatør. Der skal tages højde for zoneopdeling af rummet, hvis rummet er større end 15-16 m2 eller der bruges mere end ca. 80 m varmeslange excl. frem og returføring.
Slangernes udlægningsmønster betyder, at der afsluttes med returløb i modsatte side af gulvet i forhold til fremløb. Som regel benyttes et isoleret 25 mm tomt rør til tilbageførelse af retur-slangen. Fremgangsmåden med et tomt rør benyttes også ved fremføring af frem- og returløb, når flere zoner i samme rum skal forsynes.
For trægulve er det særdeles vigtigt, at overfladetemperaturen ikke kan overstige 27°C, dvs. systemet skal være shuntstyret.

Opbygning af gulvet

Gulvstrøer af træ skal være beskyttet mod opstigende fugt med en fugtspærre af 0,20 mm godkendt PE-folie. Typisk udlægges fugtspærren på det bærende betonlag.
Strøopbygning udføres med en max. strøafstand på 600 mm fra midt strø til midt strø. Alle pladekanter skal være understøttet med en max afstand til vægge på 40 mm. Det er vigtigt, at der udlægges ekstra strøer, hvor der senere skal fræses vendespor, typisk 200 mm fra væggen, eller hvor der udføres andre specielle løsninger.
Ved svømmende gulve placeres fugtspærren oven på isoleringen. Fugtspærren fungerer samtidig som glidelag. Man kan evt. lægge en 500 grams gulvpap mellem fugtspærren og spånpladen for at beskytte fugtspærren under montering af spånpladerne.

Lægning af gulvplader

Gulvpladerne nedlægges i forbandt vinkelret på oprettede bjælker/strøer. Pladerne lægges med en afstand til væg og evt. andre gennemføringer på 12 mm.
Pladerne fastgøres til strøer/bjælker og langs alle understøttede pladekanter med skruer. Skrueafstand langside 300 mm, og 4 stk. på tværs af pladen ved hver understøtning. Der skal anvendes skruer med delgevind, dimension: 4,0/4,5 x60 mm eller Plataflex 4,2 x 55 mm. Gulvpladerne (fuld)limes på alle kanter.

Gulve på strøer

Gulvspånpladerne er 22 mm tykke, og kan anvendes som undergulv, hvor gulvspånpladerne er selvbærende, når de lægges på udlagte strøer eller bjælker. I almindeligt boligbyggeri kan gulvplader desuden samles med ”flyverstød” - det vil sige, de behøver ikke at samles på en strø/bjælke, men kan svæve frit i luften!

Trin 1

Gulvet lægges på opklodsede, vandrette og godkendte strøer med en maksimal afstand på 60 cm. Strøen nærmest væggen må max. lægges 5 cm fra væggen.
 

Trin 2

Pladerne lægges i forbandt, så samlingerne IKKE er ud for hinanden. Når pladerne samles på en strø, skal de skrues fast med 4,5 x 60 mm spunskruer.
 

Trin 3

Pladerne limes med PVAc lim, og der skal lim på oversiden af begge fjedre i hver pladesamling.
 

Trin 4

Hvis du bruger en gulvlim med ”dobbelt-tud”, kan begge fjedre limes i én arbejdsgang.
 

Trin 5

Gulvpladerne behøver ikke at samles over en strø. I almindelige boliger er flyverstød tilladt, altså en samling, der er frit svævende.
 

Trin 6

Du skal ikke spare på limen. Brug så meget, at der trænger lim op på oversiden, og tør den overskydende lim væk med en fugtig klud.
 

Fræs ud til varmeslangerne 

Varmeslangen skal lægges som én lang slange. Det betyder, at den skal ”vende” hver gang den nærmer sig væggen. Du kan enten bruge plader med færdige vendespor, som kræver lidt tilpasning, eller du kan fræse vendesporene selv i standardpladerne.

Trin 7

Mål ud og bor et 6 mm hul 25 cm fra væggen og midt mellem to spor i pladen.
 

Trin 8

Vendesporene udføres  med håndoverfræser forsynet  med land, penolskrue og 18 eller 19 mm bor. Vendesporet fræses 18,2 i dybden.
 

Trin 9

Sørg for at de nyfræsede vendespor er helt rene - brug støvsugeren!
 

Trin 10

De særlige varmefordelingsplader skal anbringes, så de ”slutter” 2 cm fra det sted, hvor vendesporet begynder.
 

Trin 11

Varmefordelingspladerne fastgøres i den ene side med 2 papsøm i hver varmefordelingsplade.
 

Trin 12

Varmefordelingspladerne lægges, så der er minimum 10 mm afstand mellem hver plade i længderetningen.
 

Sådan lægges varmeslangerne 

Det er nemmest at styre den lange varmeslange, hvis du har en hjælper til at styre slangen, mens du lægger den ned i rillerne.

Trin 13

Lad assistenten gå foran med rullen, mens du kravler bagved og trykker varmeslangen fast i de fræsede riller, der er udformet, så slangen bliver liggende fast af sig selv.
 

Trin 14

Når du når til vendesporet, bøjes slangen og lægges i den buede udfræsning.
 
 

Trin 15

Når hele slangen er lagt på plads, kan du lægge det ønskede overgulv - fx i form af lamelparket, gulvtæppe, vinyl eller parketstave. Overgulvet lægges på tykt gulvpap (500 gr/m2). Der gælder forskellige regler for de forskellige typer overgulve - fx skal tynde belægninger som fx vinyl eller tæppe lægges på en 12-16 mm spånplade.
  

Pladerne kan også lægges svømmende

Gulvpladerne kan også lægges som én stor, sammenlimet plade, et såkaldt svømmende gulv. Gulvpladerne lægges i valgfri retning direkte oven på isoleringen. Det svømmende gulv er også velegnet, hvor man ønsker et nyt gulv oven på det eksisterende.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk