PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Vælg de rigtige farver til hjemmets rum

Et hjems farver er en af de vigtigste faktorer for, hvilken atmosfære og stemning, rummene udstråler. Mange vælger kun deres hjems farver på grundlag af æstetik eller tidens modefarver. Eksperter i farvepsykologi har imidlertid længe været klar over, at valget af farver i høj grad påvirker, hvordan man føler sig tilpas i de forskellige rum.

Stue - XL-BYG

Læsetid: ca. 4-5 minutter

Vidste du, at du gennem dit valg af farver i høj grad selv kan bestemme, om man føler sig afslappet, koncentreret, snakkesalig, sulten, veloplagt eller døsig i de forskellige rum i dit hjem?

Selvfølger spiller også mange andre faktorer ind, men eksperimenter har vist, at et rums farver spiller en langt større rolle, end mange tror.

Kombinationer af farver

Nu er det jo nok de færreste, der kun vælger én gennemgående farve i hvert rum. De fleste kombinerer farverne, og på den måde opnår de en sammensætning af farver, som samlet set har en bestemt virkning. Men hvis du vil undgå, at et rum virker stressende og forvirrende, er det en god idé at holde dig til tre til fire gennemgående farver. Hvis der er for mange farver i et rum, kommer det nemlig let til at virke som et stort spraglet kludetæppe.

Hvilken stemning ønsker du?

Før du går i gang med at vælge farver til dit hjem, er det vigtigt at gøre dig klart, hvilken stemning og atmosfære, du ønsker, der skal være i hvert af dit hjems rum:

  • Vil du først og fremmest have en afslappet og hyggelig stemning?
  • Ønsker du, at rummet skal virke aktiverende og stimulerende?
  • Vil du gerne fremme lysten til at snakke?
  • Vil du gøre det nemt at falde i søvn?
  • Vil du få et rum til at virke større, end det reelt er? Eller måske det modsatte?

Her er nogle gode, generelle råd om, hvordan du i høj grad selv kan påvirke atmosfæren i hjemmets forskellige rum - gennem et bevidst valg af farver:

Stuen

Stuen er for de fleste det sted i hjemmet, hvor de slapper af efter en lang arbejdsdag. Mange har en sofagruppe stående i stuen, hvor de kan sidde og snakke med familien og vennerne.

Hvis du vil fremme den afslappede og hyggelige stemning i stuen, er varme farver som brun, beige og orange gode valg. Du kan også vælge en rød eller en gul, men vær opmærksom på, at postkasserøde eller knaldgule vægge har en tendens til at ændre den hyggelige og afslappede stemning til en mere stresset. Hvis du alligevel gerne vil anvende disse farver, er det klogt at vælge dem i varme nuancer og ikke lade dem være alt for dominerende. Med varme farver på væggene føler de fleste sig nemlig afslappede og godt tilpas og får lyst til at snakke sammen med hinanden.

Spisebordet

Spisebord - XL-BYG

Ved spisebordet vil du sikkert gerne, at de tilstedeværende skal føle sig sultne og godt tilpas. Orange virker ifølge farveeksperter opkvikkende og stimulerende på sulten. Desuden frembringer den en følelse af, at man er velkommen. Orange kan derfor være et godt valg i omgivelserne omkring spisebordet.

Gangen

Gangarealet er normalt et af de første steder, hjemmets gæster ser, når de kommer på besøg. Derfor vil de fleste også gerne, at gangen skal virke indbydende. Her kan du med fordel anvende nogle af de samme, varme farver, som vi anbefaler til stuen: Lysebrun, beige, rød, gul, orange eller en cremet hvid.

Mange gangarealer har en forholdsvis lille bredde. Hvis du vælger lyse farver, får du gangen til at virke større. Vælger du omvendt mørkere farver, virker den mindre. Gennem valget af farver kan du altså påvirke, om gangen skal virke snæver og smal, eller om den "åbner sig op" for dem, der befinder sig der.

Køkkenet

Mange har hvide vægge i køkkenet, men man skal være opmærksom på, at de hvide vægge desværre er mere modtagelige for stænk. Hvid er altså Desuden får køkkenet let et noget neutralt og lidt kedeligt udseende, hvis den hvide farve dominerer.

I køkkenet vil man normalt gerne skabe en hyggelig stemning under arbejdet med madlavningen. Gode farver til køkkenet er derfor orange eller gul, som begge skaber en atmosfære af positivitet og veloplagthed, hvis ikke man vælger dem i alt for stærke og skrigende nuancer.

Soveværelset

Soveværelse - XL-BYG Hvis du gerne vil gøre det let at falde til ro og i søvn i soveværelset, bør du holde dig langt væk fra farver som rød, orange og gul. Et meget bedre valg er mere afdæmpede farver som blå, der har en beroligende og afslappende virkning.

Hvis dit soveværelse ligger mod nord, skal du dog være lidt forsigtig med at lade de blå farver være alt for dominerende. Det lys, der kommer ind ad vinduerne fra nord, er nemlig i sig selv blåligt, og hvis den blå farve er meget dominerende, kan værelset komme til at virke meget køligt. I så fald kan du vælge mere rødlige farver, som neutraliserer det blå lys. Andre gode farver til soveværelset er grøn, lavendel, beige og cremet hvid.

Børneværelset

Børneværelse - XL-BYG Gode farver til børneværelset er grøn og blå. Farverne behøver selvfølgelig ikke være meget stærke og skrigende, men kan udmærket være lidt afdæmpede.

Mange pigeværelser har vægge i pink farver. Selvom pink ikke virker nær så stimulerende som rød, kan den dog gøre det vanskeligere for barnet at falde til ro og falde i søvn, end hvis du vælger mere afslappende farver som grøn og blå. Så hvis barnet også skal sove i værelset, er det som regel en god idé at undgå stærke pink farver.

Eksperimenter har også vist, at babyer græder mere, hvis de er i et gult værelse. Årsagen er, at gul kan virke kraftigt stimulerende og aktiverende. Det bør du altså have i mente, førend du maler væggene i et børneværelse gule.

Badeværelset

Badevaerelse - XL-BYG På badeværelset har man brug for god belysning, så man kan se tydeligt, både når man ser sig i spejlet, lægger make-up, klipper negle osv. Samtidig er det også vigtigt for de fleste, at badeværelset virker afslappende og indbydende. Et godt valg til badeværelset er derfor en grøn farve, som har en afstressende virkning. Et andet godt valg er blå eller en cremet hvid farve. Hvis du vil undgå, at badeværelset kommer til at virke mørkt, kan du vælge en lidt lysere grøn, som også virker behagelig for øjnene.

Kontoret

Hjemmekontor - XL-BYG På kontoret skal der gerne være en koncentreret og veloplagt stemning. Umiddelbart skulle man derfor tro, at rød og orange ville være oplagte valg, fordi de virker stimulerende. Men problemet med disse farver er, at de let distraherer og tager opmærksomheden.

Et bedre valg er blå, som i praksis har vist sig at være den farve, der bedst fremmer produktiviteten. Hvis du imidlertid er designer eller lignende og har brug for at få gang i de kreative tanker, kan gul eller orange være et rigtig godt valg.

Møblernes betydning for dit farvevalg

Hvis dit hjem allerede er møbleret, og du ikke har planer om at udskifte dine møbler foreløbig, er det altid en god idé at tage bestik af møblernes farver, førend du vælger nye farver til dine vægge. Hvis møblernes farver kommer til at passe meget dårligt med farverne på væggene ender du selvfølgelig med et mindre heldigt resultat. Desuden er det som regel billigere og lettere at ændre væggenes farver end at udskifte hele møblementet.

Mere info om farvers psykologiske virkning

Du kan læse mere om farvers psykologiske virkning i vores artikel om dette emne.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk