PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Maling af paneler

Når du maler paneler, fodlister og dørkarme bruges næsten samme metoder som på større flader – dog er værktøjet selvfølgelig mindre. Læs et par gode råd her, så du får et godt resultat.
Maling af paneler med XL-BYG

Læsetid: ca. 1-2 minutter

Maling af paneler og lister er et lidt større "pille-arbejde", men hvis du er omhyggelig med forarbejdet kan du også regne med et flot resultat.  

Valg af værktøj

Penselvalg afhænger bl.a. af valg af maling: Anza 2000 er god til acrylmaling, Classic til alkydmaling og Elite til acrylmaling og lak. Brug en bredest mulig pensel. Er overfladen bred, kan du bruge en minilakrulle, så du undgår penselstriber. Her skal du dog være forberedt på at få et fint rullemønster i overfladen. Du kan også bruge en minimalepude (f.eks. Anza minimalepude). Den efterlader næsten intet spor i overfladen. Sørg for at have godt med maling på og at dyppe puden hyppigt. 

Før du går i gang

Start med at rense med malerens. Anvend slibesvamp. Slib evt. med sandpapir, hvis der er gammel maling, der er svær at få af. Tør efter med en klud. Hvis der er huller, revner eller ujævnheder spartles med spartelmasse, og når den er tør efter ca. 3 timer slibes overfladen igen, så den er helt jævn. Brug sandpapirkorn 360. (Husk, at groft sandpapir ridser mere end det sliber). Herefter kan du grunde. Hvis det er nyt træ, der skal males, sliber du overfladen, grunder, eftersliber og fjerner støvet. 

Valg af maling

Maler du indendørs bør du vælge den vandbaserede acrylmaling. Den kræver et lidt grundigere forarbejde m.h.t. afvaskning og nedslibning. Til gengæld får du ingen problemer med at rengøre penslen – og med miljøet. Alkydmaling er oliebaseret og kan fortyndes med terpentin. Malingen holder længe og kan bl.a. bruges til fliser og andre områder, der kræver en modstandsdygtig overflade. Maler du med acrylmalingen kan du vælge mellem flere glansgrader. Glans 40-50 er de mest almindelige. Det er en halvblank maling, der er nem at rengøre. Til gamle paneler og karme kan du overveje glans 90, der giver en helblank overflade. Vil du have en overflade med mindre glans anbefales glans 25.

Sådan gør du

Start med at male kanterne med en smal lakpensel, f.eks. 25 mm. Brug en korthåret malerulle, f.eks. Anza Filt til de flade arealer – vær dog opmærksom på, at det vil give et fint rullemønster. Mal først på tværs, derefter oppefra og ned. Maler du med pensel, start da øverst på karmen og tag et lille stykke ad gangen. 

Sørg for at stryge felterne sammen, så der ikke bliver overgange. Mal med lange rolige strøg med et ensartet fyldigt lag, så malingen løber flot sammen. Mal aldrig på overflader, der er begyndt at tørre. Hav en mindre pensel ved hånden – gerne rund eller oval – til de mindre detaljer og kanter.

Maling af paneler med XL-BYG - pensler

Det skal du bruge

  • Grundrens
  • Sandpapir
  • Maleværktøj
  • Spartelmasse
  • Grundmaling
  • Færdigmaling

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk