PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Indendørs malearbejde

Kom godt i gang med det indendørs malerarbejde. Gør arbejdsgangen så let som mulig, og få gode råd og tips til, hvordan du får smukt malede vægge, lofter samt skabslåger og døre.

Læsetid: ca. 5-6 minutter

Start malerarbejdet rigtigt 

Sæt prikken over i’et med nydelige lister og paneler

Så frem med sandpapir, spartelmasse, vand og skuresvamp. 

 
Urenheder afvaskes med et grundrengøringsmiddel. Derefter spartles og slibes samtlige paneler og lister. Blanke flader matslibes for at sikre, at malingen binder. Sørg for at slibestøvet er helt fjernet, inden selve malearbejdet påbegyndes.

Male vægge 

Let din arbejdsgang

Hvis du også skal male vægge, er det en fordel at male fodlister og indfatninger, inden der males vægge. Så betyder det ikke noget, at malingen rammer væggen ved et uheld.
For at undgå misfarvninger fra mørke knaster, skal disse forsegles med knastlak eller tilsvarende.
Brug maskeringstape for at få pæne og jævne kanter. Alternativet er en tilspidset rund pensel, som f.eks. ANZA CENTER. Tag ikke for meget maling på penslen, og "tril” den mellem fingrene, mens penslen føres i et roligt og ensartet tempo. Denne form for malearbejde kaldes "beskæring”.
Brede lister kan påføres med en rulle. Brug ANZA Filt, MINI eller MIDI, der begge fi ndes i en bredde på 5 og 10 cm.
Generelt opnås det bedste resultat, når der anvendes en flad pensel i så stor en bredde som muligt. Til vandbaseret maling anbefales en flad ANZA ELITE pensel, og til oliebaseret maling en flad ANZA CLASSIC. Så er der vist ikke andet at sige end god fornøjelse og lykke til! Selv om det umiddelbart ligner en smal sag at male sin stue, så er det værd at stoppe op og lytte til eksperternes råd, for der er mange penge at spare.

Tjek dine vægge for ujævnheder

Afvaskning og forbehandling er et must. Selv om dine vægge synes rene og nydelige, har de en masse usynligt støv og snavs samlet på overfladen. Så spring ikke over hvor gærdet er lavest. Fat om vand og klud!
Overfladerne skal være rene og faste. Meget sugende flader, som f.eks. spartlede overflader, bør grundes inden. Selv usynlige ujævnheder bør spartles. De afsløres lettest ved at man holder en skarp lampe tæt mod væggen, og ser efter "skygger”. Struktur og væv kan nemlig let skjule mindre ujævnheder.
Vask vægfladerne. Og gør det oppefra og nedefter. På den måde undgår du, at snavs løber ned over de afvaskede områder. 
Hvis tapetet begynder at bule efter afvaskning, sidder det ikke fast og bør tages ned.

Pas på dine ejendele, dæk af

Sørg for at dække gulv og møbler af, så du undgår malingstænk. Det kræver lidt tid, men det er en skam at ærgre sig gul og blå bagefter. Brug afdækningsplast, og maskeringstape til at holde det på plads. Tapen er let at have med at gøre, og let at hive af igen.

Få knivskarpe kanter på en simpel måde

Montér maskeringstapen omhyggeligt og tryk hårdt efter, så der ikke kryber maling ind under tapen. Sværere er det ikke, men forskellen er stor.
Start med at male hjørner langs lister og el-kabler med en pensel.
Skal væggen have en anden farve end loftet, opnås de pæneste kanter, hvis loftfarven går 1 cm ned ad væggen. Brug maskeringstape, og vær omhyggelig med at montere tapen helt lige.

Lad den rette malerulle råde

Jo grovere vægoverfladen er, des mere langhåret skal malerullen være. Det er en god regel, du bør skrive dig bag øret.
Dog skal du være opmærksom på, at langhårede ruller efterlader mere rullemønster end de korthårede.

Rulleråd

På tapetserede og jævne flader anvendes ANZA Elon malerulle, som giver meget lidt rullemønster.
På grovere flader anvendes f.eks. ANZA Rilon, der giver en god dækkeevne og lidt større rullemønster.
På store flader bør MAXI rullen tages i brug. Den har den højeste kapacitet.
På mindre overflader, i f.eks. køkken og bad, anvendes MIDI/MINI ruller, der er lettere at komme til med. Det samme gælder bagved rør og radiatorer.
Mal oppefra og nedefter i et roligt tempo. Vær forsigtig så malingen ikke stænker på loftet. Lad rullen overlappe med ca. 10 cm på foregående område.
Skån dig selv og anvend et forlængerskaft, så går arbejdet lettere, hurtigere og er mindre anstrengende.

Afslut med en penslen og dup hjørnerne for at få en ensartet overflade.

Male lofter

Mal med rulle

Samme råd om afrensning og afdækning gælder også lofter.
Når det handler om lofter, bør hele fladen males i én arbejdsgang.
Lad malerullen overlappe foregående strygning med ca. 1/2 malerulles bredde. Rul i et roligt tempo for at undgå stænk på andre flader. Montér malerullen på en forlængerskaft. Det gør arbejdet lettere, og man opnår et bedre overblik over det udførte arbejde.
Sørg for at rulle overfl ødig maling af i rullebakken, så der ikke kommer unødige stænk på gulv og vægge.
Lofter er i almindelighed mere jævne end vægge, derfor er en ANZA Elon rulle, med relativ kort og tæt luv et godt bud, da den efterlader mindst mulig rullemønster. Men rullemønstre er umulige at undgå helt.
Så brug MAXI rulle på store arealer. Og MIDI rulle på små arealer. Så gør du intet galt. Men valget af malerulle til lofter er lidt af en smags- og temperament sag, så prøv dig frem.
Skal loftet males mere end én gang, anbefales det, at de efterfølgende gange påføres på tværs af foregående strøg. Så dækker malingen bedre. Tilrettelæg eventuelt arbejdet så sidste omgang, påføres i samme retning som lysindfaldet fra vinduerne. Du vil fryde dig over effekten.
Afslut med at duppe kanter og hjørner med en pensel, for at opnå den samme overfladestruktur som den store flade, og for at få en god og ensartet finish.

Male-tips til låger og døre

Vask og slib

Urenheder afvaskes med et grundrengøringsmiddel. Ujævnheder spartles og slibes. Blanke fl ader matslibes for at sikre malingen bedste vedhæftning. Sørg for at slibestøvet er helt fjernet inden selve malearbejdet påbegyndes.

Mal med pensel eller med korthåret malerulle

Afmontér de låger og døre, hvor der er svært tilgængelige kanter. Afmontér synlige greb og beslag. Smalle kanter males almindeligvis bedst med pensel, enten en oval eller en fl ad, mens brede kanter males lettest med en korthåret ANZA Filt MINI malerulle.
Ellers kan malearbejde udmærket udføres, mens låger og døre sidder på plads, men det kan være mere bekvemt at lægge dem på et par bukke eller på et arbejdsbord. Fladerne på glatte låger og døre kan males med både pensel og rulle, mens fyldingslåger og døre males med pensel. Det anbefales ikke at bruge pensel og rulle på samme flade, da det giver varierende overflademønstre.

Mal med rulle

Brug ANZA Filt, enten MINI eller MIDI, der begge findes i både 10 og 15 cm rulle. Resultatet bliver bedst, når der anvendes så stor rulle som muligt. Påfør malingen først i den ene retning, derefter i tværgående retning, så dækker malingen bedre.

Mal med pensel

Generelt opnås det pæneste resultat, når der anvendes så bred en pensel som muligt. Til vandbaseret maling anvendes en fl ad ANZA ELITE, og til oliebaseret maling en flad ANZA CLASSIC. Malingen påføres i et ensartet lag for at undgå "løbere”. Malingen påføres først i den ene retning, i et ensartet lag, og der fortsættes med "blød hånd” i den modsatte retning. Det giver bedre dækkeevne og flottere fi nish. Som regel er det nødvendigt at male ad fl ere gange. Sørg for at malingen er helt tør, inden der males næste gang. Opbevar penslen i en lufttæt plasticpose, mens malingen tørrer, så den er klar til brug næste gang.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk