PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Farvernes psykologiske virkning

Vi ved det egentlig godt: At farver påvirker os. Men det er alligevel nok de færreste, der er klar over, i hvor høj grad, farverne påvirker vores humør og velbefindende. Med velvalgte farver kan du praktisk talt bestemme, hvilket indtryk og hvilken stemning du ønske at få frem hos dem, der befinder sig i dit hjem.

pensel og farvepalette - XL-BYG

Læsetid: ca. 4-5 minutter

Mange danskere vælger at male alle væggene i deres hjem hvide. Resultatet bliver let et noget ferskt look, og stemningen og atmosfæren bliver stort set ens i alle boligens rum. Det eneste, der bryder den hvide farve, bliver møbler, kunst og det øvrige interiør.

Selvfølgelig har personlig smag og behag også noget at skulle have sagt, men forskere i farvers psykologiske virkning er ikke i tvivl om, at farverne påvirker os i meget forskellig retning.

Et eksempel er psykiatriker Dr. Julia Shugar fra Creedmoor Psychiatric Center in New York, som siger:

"Et rums farver kan have en dramatisk indvirkning på humøret og ens følelsesmæssige tilstand – specielt i ens hjem"

Derfor er det virkelig vigtigt, at du finder ud af, hvordan de forskellige farver påvirker os psykologisk, førend du begynder at male værelserne i dit hjem.

Hvid

Bjerg med sne - XL-BYG

Hvid forbinder mange med renhed, uskyldighed og neutralitet. Måske er det også derfor, at tandlæger, læger og sygeplejesker som regel går i hvidt tøj. De fleste brudekjoler er også er hvide, hvilket i symboliserer uskyldsrenhed.

Farven hvid åbner et rum op og får det til at virke større, end det reelt er. Ofte kan det være en fordel, hvis pladsen ellers er lidt trang.

Hvis du har mange hvide vægge i dit hjem, kan du tilføje lidt farve og kontrast vha. billeder, malerier, tæpper og møbler med andre farver. Hvis både væggene og møblerne er hvide, kommer rummet og genstandene i det nemlig let til at glide over i hinanden, fordi der mangler kontrast.

Sort

Mørk himmel med måne - XL-BYG

Sort minder os naturligvis om det modsatte af lys – nemlig mørke. Farven sort har derfor også den modsatte virkning af hvid: Mens farven hvid åbner et rum op og får det til at virke større, afgrænser sort et rum og giver det let en lidt indelukket stemning. På nogle mennesker kan sort derfor virke nedtrykkende og trist. Hvis du vælger at male en eller flere vægge i et værelse i sort, kan du overveje at supplere med en grålig farve, så den sorte farve ikke bliver så dominerende. Mange forbinder sort med en følelse af magt, autoritet og dominans. Overvej derfor, om det er disse følelser, du ønsker at få frem, førend du begynder at male et værelse sort.

Gul

Gul blomst - XL-BYG

Gul minder mange om sol, forår og sommer, og de fleste af os forbinder vist gul med noget lyst og optimistisk. Ligesom solens skarpe lys kan gul nogle gange virke næsten blændende. Derfor skaber den også opmærksomhed og får os til at live op. Hvis vi ser en knaldgul bil, lægger vi lettere mærke til den. Derfor er mange moderne ambulancer og bybusser også gule, ligesom de små selvklæbende huskesedler, man bruger på skrivebordet.

Men ifølge farvepsykologer følger mange sig også nervøse og bliver lettere vrede, hvis de befinder sig i et rum, hvor farven gul dominerer. Forsøg har desuden vist, at babyer græder hyppigere i gule rum. Man bør derfor nok tænke sig om to gange, førend man maler væggene i et børneværelse gult.

Rød

Røde jordbær - XL-BYG

Farven rød signalerer ofte varme, vrede, at man skal skride til handling, at man øjeblikkelig skal stoppe eller at noget er farligt. Det er også derfor, at både advarselsskilte og advarselsknapper ofte er røde. Blod er også rødt, og vi forbinder normalt et blodtab med noget farligt. Og vi taler om, at nogen er "rødglødende af raseri". Måske gør vi det, fordi hjertet pumper stærkere, vejrtrækningen bliver hastigere, og blodet pulserer hurtigere rundt i kroppen, når temperamentet kommer i kog - lidt ligesom når en tyrefægter vifter med en "rød klud".

Farven rød er altså opmærksomhedsskabende, stærkt stimulerende og aktiverende. Det betyder også, at det normalt ikke er en særlig god idé at vælge stærke, røde farver til dit soveværelse, hvis du vil gøre det let at falde i søvn.

Rød er også sjældent en god farve til de værelser, hvor du ønsker at skabe en afslappet og hyggelig stemning.

Blå

Måge på blå himmel - XL-BYG

Blå vækker normalt lige præcis den modsat stemning af farven rød. Derfor falder mange også til ro og føler sig afslappede, hvis farven blå dominerer et lokale.

Blå minder os om havet og himmelen, som får os til at rette blikket langt ud, og som med sine nærmest tidløse bevægelser kan vugge os til ro. Derfor er blå også tit brugt i soveværelset.

Blå kan imidlertid også komme til at virke kølig. Så hvis du synes, at der allerede i forvejen er køligt og fodkoldt i dit hjem, er det klogt at overveje en lidt varmere farve – fx cremet hvid, grøn eller lavendel. Nogle mennesker føler sig også lettere deprimerede, hvis de er meget i blå rum.

Lyserød

Lyserød himmel - XL-BYG

Lyserød forbindes ofte med noget fint og feminint. Derfor dominerer denne farve også mange pigeværelser. Lyserød virker mindre aktiverende end rød. Ifølge nogle farveeksperter kan lyserød ligefrem virke afslappende og beroligende på mange mennesker. Der er dog langt fra lyserød til fx blå og grøn, og hvis du vil være sikker på at skabe en afstressende atmosfære, skal du nok ikke vælge lyserød.

Selvom farven lyserød dominerer mange pigeværelser, siger nogle farvepsykologer, at lyserød ikke er god at falde i søvn til. Dertil er den trods alt for stimulerende. Derfor bør man altid overveje, om det nu også er så god en idé at male pigeværelset helt lyserødt, hvis pigen også skal sove i det.

Grøn

Grønt blad med regndråbe - XL-BYG

Farven grøn minder os om græs og træer i naturen og får os til at føle os afslappede, motiverede og i godt humør. Forskere er gennem eksperimenter kommet frem til, at man under træning har en større udholdenhed, hvis man er omgivet af farven grøn.

Grøn virker generelt både beroligende, afstressende og motiverende, og den føles behagelig for øjet at kigge på. Grøn sætter os kort sagt i en god stemning. Derfor er grøn en god farve i de rum, hvor du gerne vil have, at man kan slappe af og hygge sig, uden at stemningen bliver for søvndyssende, eller værelset virker køligt.

Brun

Kaffebønner - XL-BYG

Farven brun minder os om ting som træ, læder, chokolade og kaffe – og dermed hygge, afslapning og fritid. Derfor forbinder mange også farven med hyggelige caféer, hvor der skænkes kaffe, te og lækkert brød.

Brun er tit et godt valg til de rum, hvor du gerne vil, at stemningen skal være afstressende og hyggelig, og snakken skal gå godt.

Orange

Ild - XL-BYGNår et rum har orange farver, vil man ofte føle sig velkommen der. Måske minder den orange farve os om en hyggelig solnedgang eller om et varmt bål med gløder.

Ifølge nogle farveeksperter virker det stimulerende på appetitten, hvis man spiser i orange omgivelser. Det kan du jo overveje, næste gang du vil male din spisestue.

Kilder

Citat af Dr. Julia Shugar i Fox News Magazine

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk