PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Valg af køkkenbordplade

Vælg den rigtige køkkenbordplade, der passer til din stil og dit behov. Læs mere her!

Læsetid: Ca. 1-2 minutter

Hjælp til valg af bordplade

Er du i tvivl om, hvilken bordplade du skal vælge til dit køkken? Så er det en god idé at undersøge:
  • Hvilke behov og ønsker du til din nye bordplade
  • Hvilke bordplader, der er på markedet

Dine krav til bordpladen

Hvad har du brug for, når det gælder køkkenbordplade? Skal den kunne holde til, at du stiller varme gryder, pander og andre ting på den? Arbejder du ofte med madvarer på bordpladen, som en sart bordplade tager skade af? Skal den kunne tåle, at du taber spidse, skarpe og tunge ting på den? Skal den være meget nem at gøre ren? Er dens udseende meget vigtigt for dig?

Måske overvejer du at købe en bordplade, hvis flotte udseende og design, du rigtig godt kan lide. Men hvis du har brug for ofte at stille varme ting og lægge ferske madvarer på bordpladen, er spørgsmålet, om den kan klare denne belastning. Hvis bordpladen er sart og derfor let bliver skrammet og grim, bør du måske overveje en anden bordplade. Hvis du omvendt sjældent udfolder dine gastronomiske evner på køkkenbordpladen, men den primært er til pynt, kan en flot bordplade være et oplagt valg.

Forskellige typer bordplader

Hvilken bordplade, der er rigtig for dig, kommer altså i høj grad an på, hvilke krav du stiller til bordpladen. Næste skridt er at tage et kig på de forskellige typer bordplader og på deres stærke og svage sider.

Laminat

Laminatbordplader er opbygget af en spånplade og flere lag sammenpresset papir. Pladens øverste lag består af et plastmateriale (melamin), der giver bordet en stærk og modstandsdygtig overflade.

Fordele

Laminatbordplader er meget slidstærke bordplader, der tåler ret kraftige påvirkninger. Fx tåler de i modsætning til andre, mere sarte bordplader forholdsvis store mængder vand, som tit opstår under madlavningen. Det skyldes den stærke og tætte melamin-overflade.

Denne type bordplade er meget nem at gøre ren med vand og sæbe. Det gør pladen meget velegnet til køkkenet, men også til fx bryggerset. Bortset fra almindelig rengøring, kræver laminatbordpladen ikke nogen form for rengøring.

Sammenlignet med andre materialer, er bordplader af laminat rimelig billige i anskaffelse. Dette - sammenholdt med de øvrige fordele - gør laminat til et af de mest foretrukne materialer til køkkenborde.

Ulemper

En køkkenbordplade i laminat tåler ret store påvirkninger. Men der er selvfølgelig grænser for, hvad man kan byde den. Hvis der først går hul på overfladen af melamin, er bordpladens stærke overflade ødelagt. Derfor bør man ikke stille meget varme ting på bordpladen, da disse kan få den til at "koge op", så den beskadiges. Hvis det sker, er det tit vanskeligt at udbedre skaden.

Massive træbordplader

Massive træbordplader består, som også navnet siger, helt igennem af træ. Her får du altså en køkkenbordplade i et rent naturmateriale.

Fordele

Mange foretrækker denne type bordplader, fordi de synes, at den virker autentisk og eksklusiv. Pladen giver køkkenet karakter og en varm udstråling.

Ulemper

Bordplader af massivt træ kræver, at du giver dem en beskyttende behandling, før du tager den i brug. Det kan du gøre ved at give den en god omgang træpleje-middel. Når du har monteret den massive træbordplade, kan du gøre den langt mere holdbar og modstandsdygtig, hvis du jævnligt efterbehandler den og vedligeholder den med træbeskyttende midler. Du kan læse meget mere om vedligeholdelse af en bordplade i vores artikel Giv den nye bordplade en gang olie.

Hvis du vælger en massiv bordplade i hårdt træ som fx ask, eg eller bøg, får du mere solid og robust bordplade, end hvis bordpladen er i en blødere træsort.

Massive træplader kan være lidt dyre sammenlignet med andre bordplader.

Granit

Granit er en bjergart, der består af flere forskellige mineralstoffer. Granit er altså et rent naturmateriale. Nogle bordplader (kompositbordplader) fremstilles dog af en blanding af granit og andre materialer.

Fordele

Blandt fordelene ved en bordplade i granit, kommer man ikke uden om dens flotte udseende. Denne type køkkenbordplade kan virkelig se flot ud i køkkenet og give det et eksklusivt udseende. Samtidig har den et rustikt udseende, som mange værdsætter, da det ofte danner en god kontrast til køkkenets øvrige interiør bestående af stål, jern, træ osv.

Granitbordpladen er yderst hårdfør og robust. Den tåler uden problemer den daglige slitage, når du igen og igen tilbereder mad på den. Den tåler også bedre varme end flere af de andre materialer til køkkenborde. Du bør dog undgå at stille meget varme gryder og pander på den.

Mange kan godt lide at arbejde på den hårde, glatte overflade en køkkenbordplade i granit har. Den er fx rigtig god til at ælte en dej på.

En køkkenbordplade i granit er nem at gøre ren, når den er blevet beskidt. Det kan du gøre blot med en fugtig klud og lidt sæbevand.

Ulemper

En køkkenbordplade i granit er en eksklusiv løsning, som man normalt må betale en del mere for end flere andre typer bordplader. Derfor vælger mange kun at have granit omkring kogepladerne, hvor man har brug for midlertidig at sætte gryder, pander og røreskeer fra sig. Men hvis du beslutter dig for, at hele køkkenbordpladen skal være i granit, får du til gengæld også et meget flot køkkenbord.

Hvis en granitbordplade har en meget blank overflade, kan sollyset fra køkkenvinduet virke generende.

Stål

En stålkøkkenvask består, som også navnet siger, af stål.

Fordele

En bordplade i stål har en meget lang levetid. I praksis er den nærmest uforgængelig sammenlignet med andre bordpladetyper.

Stålbordpladen giver dig en meget rengøringsvenlig og hygiejnisk overflade. Det er ikke mindst en fordel omkring køkkenvasken, hvor der let samler sig skidt.

Ulemper

En køkkenbordplade i stål kan i nogles øjne virke lidt kold og klinisk.

En køkkenbordplade bliver udsat for megen og hyppig slitage, når man arbejder på den og stiller hårde ting på den. Det betyder, at stålbordpladen relativt let bliver ridset.

Stålbordpladen er generelt meget stærk, men hvis du stiller meget varme ting på den i længere tid, kan der opstå buler og ujævnheder på den. Disse kan være svære at udbedre igen.

Hvis du får direkte sollys ind ad dit køkkenvindue, kan være en udfordring med en blank stålbordplade. Genskinnet fra bordpladen kan være så stærkt, at det virker generende.

Hjælp til korrekt opmåling

Når du vil købe ny køkkenbordplade, er det vigtigt at måle op helt nøjagtigt, så bordpladen passer til dit køkken. Hvis du først har købt køkkenbordpladen i de forkerte mål, kan det være svært at gøre skaden god igen. Du kan hurtigt og nemt foretage en hel præcis opmåling ved hjælp af en laserafstandsmaaler. Alternativt kan du selvfølgelig også bruge en tommestok og en skydelære.

Få mere hjælp her

Hvis du har brug for hjælp og rådgivning til valg af ny bordplade, kan du altid kontakte din lokale XL-BYG. Så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe dig.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk