PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Farvel til fugt

Fugt kan hurtigt gøre en kælder aldeles ubrugelig. Men hvorfor bliver der fugtigt i kælderen? Hvor kommer fugten fra, og hvordan stoppes den?
 
 
I husets kælder kan der være et indeklima, der i værste fald er grobund for ikke alene råd og skimmel men også for "rigtige” svampeangreb, som er meget alvorlige – både for selve huset og for dets beboere!

Fugt mange steder fra

Den mest almindelige årsag til fugt i kælderen, og den der er nemmest at slippe af med, skyldes oftes to ting: Mangel på ventilation og mangel på varme. Varm luft kan indeholde meget mere fugt - uden at man "opdager" det, i modsætning til den kolde luft, hvor fugten hurtigt vil være synlig og sætte sig på overfladerne i rummet. Derfor er en smule varme og/eller effektiv udsugning i form af en elektrisk ventilator en rigtig god investering. 

Ventilatoren monteres i en ydervæg, og samtidig bør du montere et friskluftindtag, f.eks. i form af spalteventiler i vinduerne, i modsatte side/væg i forhold til el-ventilatoren. Ventilatoren kan fås i flere udgaver, enten med en timer, så den virker i et bestemt tidsrum, og den kan fås med en fugtstyring, så den selv går i gang, når der er behov. 

Sådan løser du problemerne

Hvis fugten kun opstår partielt, fx i hjørner eller midt på en kældervæg, kan det skyldes et defekt nedløbsrør eller en kloak, der ikke fungerer som den skal, og er det tilfældet, er det en god ide at kontakte en lokal kloakmester.

Hvis fugten kommer nedefra eller udefra, findes der to forskellige løsninger: Én, der fjerner symptomerne, og én, der løser selve problemet. Du kan mere eller mindre løse problemet ved at behandle vægge og/eller gulv med en særlig vandskyende mørtel. Den fjerner ikke årsagen, men den fjerner (synlig) fugt.

Den mere gennemgribende og kostbare løsning er at grave et omfangsdræn hele vejen rundt om huset. Men husk at der kun må graves et lille stykke ad gangen. 

Hvor kommer fugten fra?

Der findes en nem måde at undersøge, hvor fugten kommer fra, læg et stykke kraftig plastfolie, f.eks. dampspærre, på cirka en kvadratmeter på det bare kældergulv, og tape folien fast hele vejen rundt med bred malertape. Fjern folien efter 3-4 dage. Hvis der er en mørk plet under folien, er der fugt i gulvet, nedefra! Hvis plastfolien er fugtig på oversiden, kommer fugten fra "indeklimaet”.
 
 
 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk