PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Vedligeholdelse af klinker og fliser

For at kunne vedligeholde dine fliser korrekt, er det vigtigt, at du ved hvilke flisetyper, der er monteret i dit hjem.
 
 

Læsetid: 4-5 minutter 

Notér her, hvilke typer, der findes i boligens forskellige rum.

 

Fugebehandling 

Cementbaserede fuger

Hårde fuger er fremstillet af naturmaterialer bl.a. cement og kvarts. Derfor er fugens endelige farve blandt andet bestemt af disse materialers nuanceforskelle og fra udførelsen af fugearbejdet. Med Alfix Cerafill Colour fuger, der er vand- og smudsafvisende, er nuanceforskelle sjældent forekommende, men vil aldrig helt kunne undgås. Mørkere nuancer kan du forsøge at lysne, ved at oprøre sæbespåner til en tyk grød og smøre den på de mørkere områder. Lad massen trænge ind i fugen og vask efter med rent vand. Gentag eventuelt processen.

Ønsker du at fuge sugende fliser, mosaik, marmor eller natursten, skal du anvende den vandafvisende cementfuge Cerafill 5 Colour. Den er smidig og giver en glat og ensartet fuge op til 5 mm bredde. Til ikke sugende fliser og fugebredder på mellem 2 og 12 mm anvendes Cerafill 10.

Cerafill 20 er en rustik fuge, der anvendes til gulvtegl o.lign. i fugebredder fra 5 til ca. 25 mm.

Alle Cerafill fugerne kan anvendes både uden- og indendørs og leveres i flere forskellige farver.

Elastiske fuger

I samlinger væg/væg og væg/gulv er det sandsynligt, at du har elastiske fuger. Til forebyggelse og bekæmpelse af jordslåethed på elastiske fuger anvendes f.eks. Alfix Marmorog keramikvask. Er der kommet sorte pletter på fugerne, kan disse forsøges fjernet med Rodalon, 10% koncentration. Bland 1 dl Rodalon til 1 liter vand og påfør blandingen med en pensel på fugerne, der skal være tørre inden påføring. Fugerne holdes tørre i et par dage, til blandingen er tørret ind.

Fuge- og fliseforsegler

Alfix Fuge- og Fliseforsegler anvender du til inden- og udendørs beskyttelse af cementfuger og sugende overflader, som fliser, teglfliser og sten. Produktet bevarer det oprindelige udseende og letter rengøringen på områder, der er særligt udsatte for meget snavs f.eks. i entre, køkken, bad, trapper og terrasser. Ryst fl asken og spray på i et jævnt lag. Hold en afstand på 15-20 cm og sørg for ventilation. På ikke sugende/ polerede overflader aftørrer du umiddelbart efter med en klud. Inden behandlingen skal overfladen dog være tør og rengjort for støv, fedt og cementslør. Anvend eventuelt Alfix Grundrens til afrensning af fedt og sæberester. (OBS: Foretag først en prøve på et mindre synligt sted, da nogle overflader er sarte overfor midlet. Glaserede overflader kan ikke imprægneres).
 
  
 

Rensevæske

Da fliserne blev fuget, blev overskydende fugemasse vasket af og fugeslør fjernet. Hvis fliserne eller klinkerne stadigvæk har lidt slør, gamle kalkbelægninger eller rust, bør du anvende Alfix Rensevæske. Den indeholder syre og blandes i forhold 1-2 dl til 1 liter vand og påføres med en svamp. Efter en virketid på 5-10 minutter vasker du efter med rent vand. Undgå helst løbestriber. (OBS: Foretag først en prøve med opløsningen inden du går i gang. Nogle belægninger, bl.a. marmor og emaljer tåler nemlig ikke syre.)


Afsyring

Til fjernelse af kalk og cementslør efter fugning af f.eks. keramiske fliser, klinker, tegl, granit mm. anvendes Alfix Syrá. Ideel til indendørs brug på f.eks. tegl, som alternativ til saltsyre, da den ikke afgiver ætsende dampe. Syrá opløses i vand i forhold 1:6 - 1:20, afhængig af hvor snavset overfladen er. Overfladen vaskes med rigeligt af rent vand, hvorefter opløsningen påføres, område for område, med plastskuresvamp. Efter kort virketid vasker du grundigt efter med rent vand. (OBS: Foretag først en prøve med opløsningen inden du går i gang. Da nogle belægninger, bl.a. marmor og emaljer ikke tåler syre.)


Gulvpleje

Til den daglige rengøring bør du anvende Alfix Gulvpleje. Den rengører og plejer i én og samme arbejdsgang. Den udfylder porer og ujævnheder i overfladen og giver en antistatisk og skridsikker beskyttelse. Velegnet til tegl og natursten. Gulvpleje tilsættes vaskevandet, 1/4-1/2 dl til 10 liter vand. Overfladen vaskes. Førstegangs porefyldning kræver dog en kraftigere koncentration Alfix Gulvpleje. Lav en blanding i forholdet 1:5 til 1:10 og vask ind i overfladen. I dette tilfælde bør du ikke vaske efter med vand! Ønsker du yderligere glans (halvblank), kan den tørre overflade efterpoleres.
 

Marmor- og keramikvask

Har du marmorfliser, kan der alternativt bruges Alfix Marmorog keramikvask til den regelmæssige pleje og vedligeholdelse. Regelmæssig pleje vil forhindre, at der aflejres kalk på overfladen. Alfix Marmor- og keramikvask hælder du i vaskevandet i forholdet 1/4-1/2 dl til 10 liter vand. Sæb overfladen ind med børste eller skuresvamp og lad det sidde i 5-10 minutter. Vask af med rent vand. Marmor- og keramikvask kan du også anvende i spray/-forstøverflaske. Tilsæt 1 hættefuld til 2 liter vand og spray blandingen på overflader i brusenicher, på sanitet og blandingsbatterier m.m. Efter kort virketid skyller du af med rent vand. Ud over marmor og natursten kan du også anvende produktet til alle andre vaskbare overflader.
 

Gulvglans

Ønsker du, at fliserne skal fremstå glansfulde, kan du påføre Alfix Gulvglans. Ud over at give en skridsikker og slidstærk overflade, fremhæver du på den måde farverne og strukturen på dine klinker. Gulvglans er ikke velegnet i våde områder og til udendørs brug. Inden du går i gang, bør du rengøre overfladen med Alfix Grundrens. Den rene og tørre overflade påfører du koncentreret Gulvglans med en fugtig klud eller en svamp. Når overfladen er tør, kan du eventuelt gentage efterbehandlingen. Overflader med Gulvglans bør du rengøre løbende med Alfix Gulvpleje eller Gulvglans, fortyndet i vand med 1/2-1 dl til 10 liter vand. Skulle du senere fortryde den blanke overflade, kan du fjerne Gulvglans med Grundrens.
 
 

Gulvrens

Alfix Grundrens anvendes til at fjerne fedtrester, snavs, urenheder og tidligere plejemidler som f.eks. sæbe og Alfix Gulvglans. Efter behandling med Grundrens starter du forfra med Gulvpleje eller Marmor- og keramikvask. Alfix Grundrens blandes med 1 dl til 1 liter vand og påføres gulvet i rigelige mængder med klud eller moppe. Lad det virke i 5-15 minutter. Ikke længere, da opløsningen ikke må indtørre. Herefter tørrer du overfladen af med klud eller skuresvamp og skyller efter med rent vand.
 
 
 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk