PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Valg af fodlister

Fodlister fås i forskellige træsorter. Hvilken du skal vælge afhænger dels af smag og behag, dels af det gulv, du har lagt. Få gode råd her.
 
 

Læsetid: 1-2 minutter 

Om Listetyper

Fodlister fås i forskellige træsorter. Hvilken du skal vælge afhænger dels af smag og behag, dels af det gulv, du har lagt. De mest almindelige lister er af fyrretræ. 

De fleste profilerede lister er beregnet til brug inden døre og kan enten males eller stå "råt", evt. behandlet med maling eller klar lak.

Lister til væggen bruges som afslutninger mellem væg/loft, væg/gulv og hjørner. Lister samler rummet og giver pæne afslutninger. Glaslister bruges til at fastholde ruder i døre og vinduer. 

Glaslister

Der stilles større krav til de lister, der skal bruges udendørs. De skal blandt andet være forsynet med vandnæse, så vandet kan løbe væk fra døre og vinduers træværk. 

Glaslister fås i forskellige størrelser. Mål den eksisterende listes højde og bredde, før du køber en ny. Eller endnu bedre: tag et stykke af den gamle liste med, så er du sikker på at få den rigtige. Glaslister af træ skal altid efterbehandles, pga. det hårde vejr. 

Sørg for en ordentlig grundbehandling og en god maling, der kan klare regn og sol. Sørg derefter for jævnligt at vedligeholde glaslisterne, så vil de holde i mange år. Køb evt. glaslisterne i trykimprægneret træ, så holder de længere. Hjørnelister

Bruges som dæklister til udvendige hjørnesamlinger på vægge af fx profilbrædder og plademateriale. Kan også bruges til at gøre både hårde hjørner af beton og murværk "bløde". Hulkeliste

Bruges som dækliste i fx indvendigt hjørne og til afslutning mellem bord/væg. Kan også bruges som dækliste mellem loft/væg. Skyggelister

Findes i forskellige varianter og bruges som dækliste i overgangen mellem loft og væg for at give en flot finish langs væggen. 
 

Guide

Trin 1

Profilerede lister tilskæres bedst i skærekasser ved at bruge en fintandet finérsav eller rygsav. 


 

Trin 2 

Fodlister skæres ikke i smig, men skæres til så de overlapper hinanden. 


 

Trin 3

Start med at sømme fodlisterne fast i fugen.  

Trin 4

Søm fejelister fast til gulvet med rundhovede dykkere. Forsænk sømmene med en dorn. Så arbejder de sig ikke ud af træet, og de er lige til at male over. Husk at fejelister altid slutter samme sted som fodlister – de må ikke gå hen over dørpanelet. 


 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk