PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Nyt gulv på en dag

Et trist og kedeligt betongulv kan få nyt liv med et flot Pergo-gulv. Det er nemt og hurtigt, og du klarer mindst et par kvadratmeter i timen. Få trin for trin vejledning her.

 

Læsetid: 3-4 minutter 

Pergo-gulve er:

  • Ridsefast - velegnet til hunde- og kattepoter
  • Modstandsdygtig overfor slid, slag og snavs
  • Hygiejnisk og nemt at vedligeholde
  • Svanemærket

Pergo-gulvet skal lægges "flydende" det vil sige som en, stor sammenhængende "skive" der ikke er hverken limet, sømmet eller skruet fast til undergulvet.

Så nemt er det at lægge gulvet 

Efter det indledende arbejde med f.eks. at fjerne gulvtæppe og/eller spartle, går det stærkt. De enkelte planker klikkes lynhurtigt sammen - uden brug af lim. 

Trin-for-trin guide

Trin 1 - Akklimatisering
Når du får dit nye gulv hjem, skal det stå i ubrudt emballage i normal rumtemperatur, dvs. minimum 15 graders varme og i en luftfugtighed mellem 30 og 75 %. Her skal pakkerne opvares i minimum to døgn, så plankerne kan nå at akklimatisere sig.
Trin 2 - Lige gulv
Gulvet skal være lige. Brug et langt vaterpas eller helt lige bræt, så du kan sikre dig, at der ikke er områder med fordybninger på mere end 3 mm, i modsat fald må fordybninger spartles. Der må heller ikke være "buler" højre end 1,2 mm indenfor en radius af 2,5 meter. Hvis det er tilfældet, må du som her have høvlet bulerne væk af et gulvfirma eller en murer.
Trin 3 - Afmontér fodpaneler
Inden du går i gang med det nye gulv, er det en fordel at afmontere/udskifte fodpanelerne, så de kan monteres (igen), når gulvet er lagt. 
Trin 4 - Støvsug
Sørg for at støvsuge gulvet meget omhyggeligt inden du går videre i processen.
Trin 5 - Dampspærrer på beton og klinker
Hvis gulvet lægges på beton (eller klinker) skal du altid bruge en dampspærre - f.eks. Pergos Smart Underlay som er en kombineret dampspærre og trindæmpende folie, som nedsætter trinstøj med cirka 30 %.
Trin 6 - Læg planker
Begynd fra venstre og læg de første planker løst ud på underlaget, så du kan se, hvordan lægningen "går op" mod den tilstødende væg. Det sidste stykke, som saves til i længden skal være mindst 40 cm langt. Hvis det ikke er tilfældet, må du starte med en planke i halv længde. Udfra den første række kan du vurdere hvor skæv din væg er. Store ujævnheder kan tegnes ind på første brædderække og fjernes. Husk altid at fjerne feren ind mod væggen inden du starter med at lægge gulvet.
Trin 7 - Sav planker til
Sav plankerne til med en hånd- eller elektrisk stiksav. Det stykke du saver af, starter du med i den næste række.
Trin 8 - Klik planker på plads
Plankerne skal klikkes sammen - uden brug af værktøj. Læg planken fladt mod gulvet og skub den ind mod rækken af allerede lagte planker, så feren kommer ind i noten. Løft så planken op i en vinkel på cirka 30 garder, og skub den så forsigtigt mod venstre, så den rammer det forrige bræt. 
Trin 9 - Vip og klik på plads
Vip nu planken forsigtigt op og ned mens du presser ind mod de lagte planker. Når du hører et klik, er planken, låst og ligger som den skal!
Trin 10 - Anbring kiler
Nu skal du anbringe kiler langs væggene, idet gulvet skal holde en afstand på cirka 1 cm hele vejen rundt langs væggen, så det kan "arbejde". Brug en kile på hver langside og en i hver ende af brædderne. Brug f.eks. kilerne, der følger med installationssættet. 
Trin 11 - Suppler evt. med træplader
Hvis der ikke er kiler nok, kan du uden problemer supplere med kiler af f.eks. træplade. Kilerne fjernes når gulvet er lagt og mellemrummet ind mod væggen skjules nemt, når fodpanelerne (gen)monteres. 
Trin 12 - Læg næste bane
Den næste bane Smart Underlay foldes ud og skubbes op mod den allerede lagte bane. Fjern derefter klæbestrimlen lidt ad gangen.
Trin 13 - Fold og tryk fast
....og fold flappen indover og tryk den fast mod banen
Trin 14 - Skær gerigter
Det er nemt at skære gerigter ned i højden, så der bliver plads til, at gulvet kan gå ind under gerigterne. Vend en planke om og før saven oven på planken, mens du saver. Så får du den rigtige højde.
Trin 15 - Brug evt. en multicutter
Hvis du har en såkaldt multicutter, er det rigtig nemt at save til ved gerigter og indfatninger.
Trin 16 - Bank sidste planke på plads
Brug det særlige stykke værktøj og hammeren til at få den sidste planke på plads med.
Trin 17 - Genmontér fodlister
Så er der kun tilbage at genmontere de gamle fodlister - eller måske endnu bedre benytte lejligheden til også at skifte dem ud sammen med det nye gulv.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk