PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Fliser - vejledning i opsætning og lægning

Kom godt i gang med flisearbejdet med en række gode råd og små vejledninger til selve processen.

Læsetid: 3-4 minutter 

Inden du går i gang 

Der er nogle forhold, som du skal tage hensyn til, inden du går i gang med at lægge fliser. Det er for eksempel ikke uden betydning, hvor i huset fliserne skal sidde.
Valg af materialer som flisemørtel med videre er også afhængig af rumtypen og af underlagets beskaffenhed. For at være sikker på, at du undgår fejl, er det derfor en god ide at tage en snak med fagfolkene i XL-BYG.


Trin-for-trin rådgivningsguide

Herunder finder du generel vejledning om hvad du skal bruge af materialer og trin-for-trin instruktion i hvordan du sætter fliser op, fuger og lægger gulv. 

Opmåling

Inden du starter på opsætningen af fliser, skal du foretage en opmåling af rummets vægge og/eller gulv. Du skal bestemme, hvilken højde flisebeklædningen skal have. Beregn højden fra det laveste punkt mod gulv. Det er normalt pænest at slutte med en hel flise for oven og evt. tilpasse den nederste mod gulv.

Valg af værktøj

Inden du påbegynder opsætningen af fliser, skal du afgøre hvilken størrelse tandspartel, du skal anvende. Alt afhængig af flisens størrelse og bagside skal du vælge tandstørrelse. Spørg din fagmand.

Sådan gør du

Trin 1

Alfix Fliseklæber påføres underlaget med en tandspartel. Først med den glatte side, hvorefter der aftrækkes med tandsiden, så der dannes riller. Derved sikres, at der er et jævnt lag fl iseklæber på hele opsætningsfladen.

Trin 2

Flisen presses/vrides på plads i den fugtige mørtel indenfor 15 minutter efter påføring.

Trin 3

Kontroller klæberdækningen! Flisens bagside skal være dækket. Ved fliser med knubbet/ribbet bagside kan det være nødvendigt også at påføre klæber på flisens bagside inden opsætning/ lægning

.

Væg: Specielle forhold

Inden du påbegynder opsætningen af fliser på en væg, afmærkes en vandret linie ved underkant af anden nederste fliserække. Under linien monteres en midlertidig liste. Bemærk, at listen ikke må skrues/sømmes op på en vådrumsmembran.

Trin 1 

Afstand mellem fliserne holdes vha. Alfix Fugeafstandsholdere, der har seks forskellige fugebredder. Alternativt kan man anvende fugesnor til at holde afstand mellem fliserne. Kontroller, at fliserne holdes i lod.


Trin 2 

Hvis væggen er flisebeklædt, overføres fugeforløbet evt. til et bræt, der bruges som leder ved fliselægning på gulv.

Trin 3 

Efter ca. en time (afhængig af underlagets sugeevne) fjernes fugeafstandsholdere/ fugesnor og evt. støttelister forsigtigt, og nederste fliserække tilpasses. Tilskæring foretages på den side, der vender ned mod gulvet.
 

Gulv: Specielle forhold

Inden du påbegynder lægning af fliser/klinker på et gulv, skal du sikre dig, at undergulvet (f.eks. betongulv), eksisterende fl iser og træ er plane og/eller har den hældning, du ønsker.

Trin 1

Påfør fliseklæber med tandspartel. Små opretninger kan laves i fliseklæberen. Større opretninger (5 mm +) kan laves med gulvspartelmasse.

Trin 2

Fliserne/klinkerne lægges i afsnit af 2-3 rækker: Udmål afstanden for hvert afsnit for at sikre, at vinklen holdes.

Trin 3

Udlæg afsnit for afsnit.

Valg af fugemasse

Når man ser en overflade beklædt med fliser, klinker eller natursten, er den næsten altid udført med fuger. Kun i få tilfælde ses det, at fliserne er monteret helt tæt sammen, uden fuger. Det kalder man knasfuge. Der vælges et egnet fuge materiale, afhængig af fugebredde, flisetype og anvendelsesområde. I langt de fleste tilfælde anvendes der et cementbaseret fugemateriale, men i særlige tilfælde anvendes også produkter, der er baseret på silikone- og epoxymaterialer.

Sådan gør du

Trin 1

Udfugning bør tidligst påbegyndes en til to dage, efter at fliseopsætningen eller -lægningen er afsluttet (og allerede efter tre timer, hvis der er anvendt ”Quick”-typer). Alf x Fugemørtler blandes iht. anvisningen på emballagen og påføres væggen med en blød gummispartel.

Trin 2

Tør det overskydende fugemørtel af med en hårdt opvredet svamp.

Trin 3

Herefter rengøres det fugede område med en hårdt opvredet svamp.

Trin 4

Ved fugning af gulvfliser/klinker anvendes en blød gummispartel eller et gummifugebræt.

Trin 5

Uglaserede og hårdtbrændte klinker bevirker en længere tørretid. Er der fuget med Alfix Cerafi ll 20, kan det fugede areal overdrysses med tør fugemørtel, for at afkorte tørretiden.

Trin 6

Efter kort tid, når fugerne fremtræder som mørke felter, aftørres med en tør klud eller skuremåtte til fugerne er jævne og klinkerne er rene. Herefter afvaskes med en hårdt opvredet svamp for at glatte fugerne.

Elastiske fuger

For at begrænse overførslen fra underlagsspændinger til flisefladen og undgå revnedannelser i ind- og udgående hjørnefuger samt fuger omkring sanitære installationer, fuges disse med Alfix Silicon, der er behandlet mod mugdannelse.

Sådan gør du

Trin 1

Det er vigtigt, at hæftefladen for fugen er ren og tør. Inden fugearbejdet påbegyndes, afdækkes med malertape på begge sider, hvorefter fugen fyldes helt.

Trin 2

Inden 10 min. komprimeres og glittes fugemassen med en træpind fugtet i vand - eller med en stålspartel.

Trin 3

Afdækningstapen fjernes umiddelbart efter.

Trin 4

Fugen efterglittes med en fugtet fugepind. Alfix Silicon er farvemæssigt afstemt efter Alfix fugemørtlerne.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk