PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Den rigtige behandling med gulvlak

Et trægulv står smukt i mange år, hvis du vedligeholder og behandler det rigtigt. Det gør du bedst med lak, der både beskytter, gi'r en pæn overflade og gør gulvene lettere at holde. Du kan lakere på både nye, afslebne og tidligere lakerede gulve samt på kork og beton.
 

Læsetid: 3-4 minutter 

Klargøring

Hvidskurede gulve og sæbeludgulve skal afhøvles helt, før de lakeres, og gulve af olierede træsorter som palisander og mahogni kan kun lakeres med speciel alkydlak, da den fedtede overflade hindrer almindelig lak i at binde. 

Hvornår trænger trægulvet til lak?

De fleste nylagte gulve er behandlet med en modstandsdygtig lak. Den holder ikke evigt, og det er derfor nødvendigt at genlakere gulvet, før den oprindelige lak er slidt igennem. Et slidt gulv har en mat og ridset overflade. 

Kan man få lak, der ikke skinner?

Du kan både få lak, der giver en blank overflade og lak, der blot lægger sig som en næsten usynlig hinde på træet. Det er graden af glans, der afgør, hvor meget gulvet kommer til at skinne, og den beskrives med tal fra 1-100. 0 er hel mat og 100 er hel blank. 

Vand- eller terpentinbaseret lak?

Miljøvenlig lak baseret på akryl (vand) er mere holdbar end lak baseret på alkyd. Akryllakken er helt gennemsigtig og danner en næsten usynlig hinde på træet. Akryllak lugter næsten ikke, og værktøjet kan efterfølgende gøres rent under vandhanen. Lakerer du med alkyd, kræver det udluftning både under og efter behandlingen, og værktøjet gøres rent med terpentin. Lakken gulner med tiden, og giver dermed gulvet et gyldent skær.
 
 

Hvilken lak skal man vælge?

Valg af lak afhænger af hvor du skal lakere, hvor meget gulvet slides og af træsorten. Træ reagerer forskelligt på lak, og nogle sorter – især ubehandlet eg – bliver mørkere pga. garvesyreindhold. Derfor er det en god ide at prøvelakere et mindre areal, før du går i gang på hele gulvet. Så undgår du overraskelser, når gulvet er færdigt. Hvis du vil undgå den mørkere overflade på egegulve, anbefales det at bruge alkydlak. 
 
 

Vandig lak baseret på akryl er mest velegnet til lyse træsorter som fyr, bøg, ask, birk og oregon pine. Hvis du bruger en vandig lak til de mørke træsorter, får du lidt mindre dybdevirkning og en svag hvid overflade. Dette fås især med matte lakker. Derfor bør du kun bruge alkydlak til mørke træsorter. 

Rengøring og vedligeholdelse

Lakerede gulve behøver kun en tur med støvsugeren, kosten eller en opvredet klud, når der skal gøres rent. Hvis du ikke kan vaske gulv uden brug af rengøringsmidler, så brug sæbespåner og tør hurtigt efter, så vandet ikke trænger ned i samlinger. 

Brug aldrig voks eller polish på lakerede gulve, så bliver de nemlig meget svære at rense, når du skal lakere igen. Sorte streger fra skotøj fjernes med renset benzin eller mineralsk terpentin. 

Før du går i gang

Træet skal være rent, tørt og fri for harpiks, fedt, olie, voks, kalk og sæberester, før du lakerer. Springer du den del af arbejdet over, risikerer du, at lakken ikke hæfter ordentligt, at den færdige lakering skaller, koger op eller kryber. Eller endnu værre, at du skal begynde forfra hurtigere end beregnet. Husk at matslibe overfladen grundigt. Helst med maskine. 

Sådan gør du

Stryg eller rul på langs af træets årer og i bræddernes længderetning. For at undgå overlapninger kan det være en fordel at lakere et eller to brædder ad gangen i fuld længde. Husk altid at lakere vådt i vådt, (det vil sige, at du ruller tilbage i våd lak). Sørg for at du ikke kommer til at strække lakken for langt, så der bliver bare pletter. Påfør rigelig lak, helst 2-3 gange, så holder den længere. 

Hvis træet er nyt eller afhøvlet

Støvsug og tør efter med en fugtig klud. Når træet er helt tørt, grundes gulvet med fortyndet lak (10%). Mellemslib med fint slibepapir (nr. 150), og når lakken er helt tør (se etiketten), fjernes slibestøv. Du kan nu gå i gang med at lakere gulvet. Giver du det mere end én omgang, skal det tørre helt fra lakering til lakering. 

Genlakering af behandlet træ

Er gulvet lakeret i forvejen, men trænger til en ny lakering, starter du med at gøre gulvet rent i grundrens. Vask gulvet i eddikesyrevand i forholdet 1:4. Skyl efter med rent vand. Fjern også al lak, der ikke hæfter. På særligt fedtede og udsatte gulve f.eks. i køkkenet kan det være nødvendigt at bruge en slibesvamp. 

Bonevoks fjernes kun ved afhøvling af gulvet eller ved at vaske gulvet i en blanding af 1/2 dl krystalsoda, 4 dl sæbespåner, 1 liter mineralsk terpentin og 10 liter vand. Neutraliser herefter med eddikesyre i en blanding som beskrevet ovenfor. For at få lakken til at hæfte optimalt, skal gulvet matslibes (brug maskine). Husk at følge træets åretegning. Skjolder og vandpletter fjernes med slibepapir. Støvsug og tør efter med en fugtig klud. Lav for en sikkerheds skyld en prøve for at checke om lakken binder, før du går i gang med hele gulvet.

Det skal du bruge

En bred pensel med korte børster. Du kan også bruge en korthåret lakrulle med stor rullediameter. Afdækningsplast, tape. 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk