PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Centralstøvsuger - installer den selv på en weekend

Bedre indeklima, lydløs støvsugning og ingen tung støvsuger at slæbe rundt på. Det er bare nogle af fordelene ved en centralstøvsuger. Du behøver ikke professionel hjælp til at installere den, og den kan monteres på en weekend.
 
 

Læsetid: 2-3 minutter 

Centralstøvsuger

En centralstøvsuger minimerer mikroskopiske støvpartikler, hvilket er en stor fordel for bl.a. allergikere.

Med en centralstøvsuger trækker du støv og snavs ud af huset med næsten 100 km i timen. Og selv om suget er så kraftigt, foregår det så godt som lydløst.

Princippet for en centralstøvsuger er lidt som en stikkontakt. Du placerer en række støvsugerudtag rundt om i huset, så der kun er brug for en enkelt slange. Slangen er som en almindelig støvsugerslange, bortset fra at den med sine 9 meter er væsentlig længere. Udtagene skal kunne dække hele huset, som udgangspunkt dækker en slange på 9 meter ca. 90 m2 bolig.

Støvsugeren placeres typisk på loftet, i kælderen eller i et udhus.Væsentligt er at det er langt nok væk til at man ikke kan høre den, men den skal selvfølgelig være tilgængelig, når den skal tømmes. Selv om du placerer maskinen på eksempelvis loftet, er tømning noget, du kan klare forholdsvis hurtigt. Maskinen komprimerer nemlig det, der suges op så kraftigt, at den kun skal tømmes et par gange om året. Selve rørene kan føres fra eksempelvis loftet og ned via husets indbyggede skabe – eller hvor det er hensigtsmæssigt.

Sådan installerer du centralstøvsuger 

Du skal igennem flere faser, når du installerer centralstøvsugeren. Det er vigtigt, du gør tingene i denne rækkefølge, da rørene ikke kan skilles ad, når de først er limet sammen. 

Trin 1

Monter en kraftig krydsfinerplade, som støvsugeren kan hænge på. Sørg for, der er rigelig med plads til at komme hele vejen rundt om støvsugeren. 
 
 
 

Trin 2

Hold støvsugeren hen på krydsfinerpladen og mål op, så du sikrer, at støvsugeren hænger i en passende højde, så spanden under kan tømmes uden besvær. 
 


Trin 3

Mål ud efter monterings-vejledningen, og skru så metalbeslaget, der skal holde støvsugeren, fast på pladen med 4 x 25 mm skruer. 
 Trin 4

Hæng støvsugeren på plads ved at løfte den over metalbeslaget og langsomt sænke den ned, så den griber fast i skinnen. 
 
  

Få rørene ned

Rørerne og en 12 V lavspændingsledning følges ad gennem hele installationen.

Trin 1

Beslut hvor udtaget skal sidde og benyt så et 5 mm søgebor. I dette eksempel bores igennem loftet. Efter gennem-boring fjernes boret fra borepatronen og skubbes igennem hullet.
 
 
 

Trin 2

Bor så med et 57 mm hulbor gennem loftet. Brug et bor af en god kvalitet. 
 
 
 

Trin 3

Tag den hvide ledning, som følger rørene, og skub den igennem hullet. Sørg for at vikle så meget ledning sammen, at der er ledning nok til, at den kan følge røret på loftet hen til støvsugeren. 
 
 
 

Trin 4

Sørg for, at røret har fri adgang til loftet, når det store hul er boret. Hullet er lidt større end røret, så både ledning og rør kan være der. Røret fæstnes med rørholdere.
 

Skær rørene til

De pvc-rør du skal bruge, er 2 m lange. Til at afkorte dem kan du enten bruge en nedstryger eller endnu bedre en afkorter (rør med håndtag og en vippearm m. kniv, som passer præcist ned over rørene). Start med at mærke af, hvor du vil skære, og skub afkorteren ned over røret, klem og drej rundt. 
 

Trin 1

Placer rørafkorteren, hvor der skal skæres. Du kan se opmærkningen gennem et lille hul. Drej så rundt, til røret er gennemskåret.


 

Trin 2

Har du brugt en afkorter, får du et rent snit, og du skal ikke foretage dig yderligere.
 

 

Trin 3

Har du brugt en nedstryger eller fukssvans til afkortning af rørene, kan du med fordel skrabe kanterne med en hobbykniv.
 

 

Limning af rørene

Trin 1

Lim rør og muffer sammen efter vulkaniseringsprincippet. Det betyder, at limen smelter de to plastmaterialer sammen til en stærk og tæt enhed.
 Trin 2

Rør og muffer er lavet, så de passer sammen – så tjek, at de sidder korrekt og passer helt sammen, før du limer, da limen binder på ganske få sekunder.
 


Gør klar til udtag

Trin 1

Mål ud og bor et 83 mm hul indvendigt i skabet. Bor kun halvt igennem, bor så ind udefra for at undgå flossede kanter.
 


 

Trin 2

Monter den indvendige dåse ved forsigtigt at skrue skruer i de tre huller på dåsen. Stram ikke skruerne for vold-somt, da dåsen alligevel senere bliver fastholdt af udtaget.
 


 

Trin 3

Slut sugerøret til udtaget ved først at smøre lim på det lodrette rør ved hjælp af den medfølgende pensel. Arbejd hurtigt, så limen ikke når at tørre, før du har samlet delene.
 

 

Trin 4

Smør lim på vinkelstykket og fordel den omhyggeligt hele vejen rundt, da limen er med til at gøre rørsystemet lufttæt. 
 

 

Trin 5

Fastgør vinklen på det lange rør og skub den herefter på plads i den grønne dåse. Træk kablet igennem dåsen ved at gennembryde de forprikkede huller.
 

Hvis der er hylder

Trin 1

Når du monterer rørene i skabe, skal du bore hul i hylderne. Ved faste hylder skubbes rørene igennem hullet. Du skal save i de flytbare hylder, så de kan trækkes ud.
 Trin 2

Mål ud til røret og tegn op. Streg så op langs kanten af hullet, og bor hullet ud. Sørg for at gøre hullet et par millimeter større end røret.
 
 
 

Trin 3

Skær med en stiksav eller en fukssvans ind til hullet, så hylden kan skydes ind igen, når røret er monteret.
 

 

Monter kontakterne

Trin 1

Monter sugekontakten. Når den indvendige dåse er fastgjort, er det tid til at sætte selve sugekontakten på. Pas på med snavs i kanten, da den lukker helt tæt. 
 

 

Trin 2

Forbind ledningerne. Kontakten er forsynet med to blå ledninger, som skal kobles sammen med de ledninger, der er ført med røret ned til kontakten. Saml ledningerne med kronemuffer.
 

 

Trin 3

Skub kontakten ind i væggen. Skub ledningerne til siden, så gummiringen kan glide på plads i sugerøret. Med ringen bliver samlingen lufttæt.
 Trin 4

Skru kontakten fast med fire skruer – sørg for, den sidder lige. Da hullerne er aflange, kan du finjustere placeringen.

 
 

Trin 5

Kontroller til sidst, at lågen lukker tæt, når kontakten er monteret.
 
 

Tilslutning

Til sidst sammenkobles rørene på loftet. Når alle udtag er placeret og rørene ført op på loftet, bindes det hele sammen. Begynd med støvsugeren, og arbejd derfra hen til de enkelte udtag – begynd med den nærmeste. Fastgør rørholdere for hver to-tre meter.
 

Trin 1

Lav en prøvesamling på loftet. Når du er sikker på, at alt passer sammen, laver du den endelige samling. Smør limen på, og sæt de enkelte dele sammen.
 
 
 

Trin 2

Bliv klar til brug ved at åbne lågen på udtaget og sætte slangen i. Metalringen på slangen slutter strømmen til og starter støvsugeren. Nogle modeller tændes og slukkes på en knap på håndtaget.
 
 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk