PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Skab den rette stemning med belysningen

Du kan med belysning nemt skabe den stemning og atmosfære, du ønsker i dit hjem. Uanset, om du ønsker hyggestemning, få maden til at tage sig bedre ud eller gøre det let at koncentrere sig om arbejdet, har belysningen stor betydning.
Hyggelig belysning - XL-BYG

 Læsetid: 2-3 minutter

Med en effektiv og god belysning kan du i høj grad bestemme, hvilken atmosfære og stemning du vil skabe i dit hjem.

Vil du gerne skabe en hyggelig, afslappet stemning? Eller har du brug for god arbejdsbelysning eller læsebelysning? Måske vil du gerne have et mere behageligt lys over spisebordet?

Med den rigtige belysning kan du også vælge at fremhæve udvalgte møbler eller genstande i dit hjem. Du kan skabe en spændende indretning ved at fremhæve malerier, kunst, møbler, planter eller andet.

Vælg den rigtige kombination og opnå den optimale belysning

Her er en oversigt over, hvilken belysning du kan vælge til en række almindelige formål:

Belysning formål - XL-BYG

(Klik på tabellen for se den som et større billede. Tabellen kan også ses i et pdf-dokument).

Læs mere om lumen, Kelvin, farvegengivelse (Ra) og spredningsvinkel.

Her kan du læse mere om nogle af de formål, som er nævnt i tabellen ovenfor:

Hyggestemning

Hyggebelysning - XL-BYG

Hvis du vil skabe en rigtig hyggelig og afslappet stemning, kan du vælge en farvetemperatur på højst 2.700 Kelvin. Hvis du vælger en højere Kelvin-værdi, virker lyset koldere. Ra-værdien bør ligge på 85-95, når du ønsker en hyggelig belysning.

Få maden til at tage sig godt ud

Spisebordsbelysning - XL-BYG 

Hvis du vil have en god belysning over spisebordet, så maden tager sig godt ud, bør du vælge en lyskilde med en Kelvin-værdi på 2.700-3.000 og en Ra-værdi på mellem 85 og 100 Ra. Det samme gælder ved spejlet – fx i badeværelset.

Halogenpærer giver en rigtig god farvegengivelse, men LED-pærer er langt billigere i brug og giver næsten lige så god en farvegengivelse. Det er i dag ikke et problem at finde LED-belysning med en Ra-værdi på over 90. Sparepærer kan også godt anvendes, men de har en noget dårligere farvegengivelse.

Når du vil læse og skrive

Godt lys når du skal læse og skrive - XL-BYG

Vil du gerne opnå en god læsebelysning, anbefaler vi en lyskilde med en farvetemperatur på mellem 3.000 og 4.000 Kelvin. Denne belysning kan fx være meget nyttig på hjemmekontoret. Lys med en høj Kelvin-værdi gør det nemlig lettere at koncentrere sig. Hvis du har brug for en forholdsvis koncentreret arbejdsbelysning, vil det desuden være en god idé at vælge en lyskilde med en lysspredningsværdi på maks. 120 grader. Har du brug for en god arbejdsbelysning i et større lokale, er lysstofrør et godt valg.

Er du vild med at strikke?

Spotbelysning - XL-BYG

Er du vild med hobbyarbejde, har du brug for god belysning for at skabe et afslappende arbejdsmiljø. Derfor er det meget vigtigt med rigeligt med lys, når man udfører hobbyarbejde. Til dette formål anbefaler vi en lyskilde med en Kelvin-værdi på 3.000-4.000 og en farvegengivelsesevne på mindst 80 Ra.

Belysning i værelser og gangarealer

Belysning i værelser og gangareal - XL-BYG 

I gangarealer og værelser, hvor du gerne vil kunne se tydeligt, bør du vælge en lyskilde med en Kelvin-værdi på mellem 2.700 og 3.000. Hvis det ikke er så afgørende, hvor god farvegengivelsen er, kan du godt nøjes med en Ra-værdi på under 90. Men jo højere Ra-værdien er, jo bedre bliver farverne i lokalet gengivet.

Fremhæv kunst og møbler

Fremhæv din indretning - XL-BYG 
 

Har du et flot billede eller en kunstgenstand, som du gerne vil fremhæve, er det vigtigt, at både farvegengivelsen, farvetemperaturen og spredningsvinklen er optimal. Her kan du fx vælge en Kelvin-værdi på 2.700-3.000, og Ra-værdien kan ligge på 85-100. Spredningsvinklen bør være på maks. 120 grader. Men her spiller personlig smag og behag selvfølgelig også ind.

Vi håber, at du er blevet inspireret til at skabe den rette stemning i dit hjem, og vil du fortsat være opdateret med inspiration og tips til dit hjem og gør det selv-projekter, så tilmeld dig vores nyhedsbrev:

TILMELD NYHEDSBREV


Kilder

Anne Bay, Dansk Center for Lys

Ole Selch, Eglo

(Kilderne til denne artikel er selvfølgelig ikke ansvarlige for indholdet eller for eventuelle fejl).

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk