PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Brug pæren - skift til LED

LED-pærer er blevet populære – og med god grund. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm sammenlignet med halogenpærer og har desuden en væsentlig længere levetid.

LED pærer og glødepærer - XL-BYG

Læsetid: 2-3 minutter 

Hvorfor LED?

LED-pærer bruger typisk 4-5 gange mindre strøm end fx halogenpærer og har også et langt lavere energiforbrug end almindelige glødepærer. Det kan derfor være en god idé at udskifte dine nuværende pærer til LED-pærer eller blot vælge LED, næste gang du får brug for en ny pære i dit hjem.
De fleste LED-pærer bærer energimærket A+ eller bedre (A++ og A+++) ifølge EU’s energimærkning. Læs mere om EU’s energimærkning.

Længere levetid

Endnu en fordel ved LED-pærer er, at de har en væsentligt længere levetid end almindelige gløde- og halogenpærer. En LED-pæres levetid er typisk mellem 15 og 25 år, mens en almindelig glødepære normalt kun holder omkring et år. Levetiden afhænger selvfølgelig af, hvor længe pæren er tændt dagligt, men som udgangspunkt lyser en LED-pære mindst 15.000 timer sammenlignet med en glødepære, der kun lyser ca. 1.000 timer. LED-pærer i høj kvalitet kan lyse helt op til 50.000 timer, svarende til ca. 50 års levetid ved normal brug. Sparepærer (eller A-pærer, som de også kaldes), vil typisk have en levetid på mellem 6 og 15 år afhængigt af brug og kvalitet.

Overvejelser når du vælger LED-pærer

LED-pærer kommer i mange forskellige afskygninger, så du skal huske at tjekke, at pæren har de rette dimensioner og den rigtige sokkel, så den passer til lige netop din lampe.

Du bør også tjekke LED-pærens farvegengivelse, lysfarve og lumen, så du er sikker på at få en pære, som afgiver den type lys, du ønsker. Farvegengivelse måles efter Ra-indekset, og en pære med en god farvegengivelse ligger på mindst 85-90 Ra. Lysfarven måles i Kelvin (K), som er en mere præcis målefod for de forskellige typer lys, som mange kalder "varmt", "neutralt" eller "koldt” lys. Et varmt lys får du ved at vælge en lyskilde, hvis Kelvin-værdi er 2.700-3.300 eller lavere. Neutralt lys ligger mellem 3.300-5.000 K, og koldt lys får du ved mere end 5.000 K. Lumen (lm) viser pærens energieffektivitet; det vil sige, hvor godt pæren udnytter strømmen. Du kan læse mere om farvegengivelse, lysfarve og lumen her.

  • Varmt lys - 2.700-3.300 Kelvin
  • Neutralt lys - 3.300 – 5.000 Kelvin
  • Koldt lys - 5.000+ Kelvin

Hvis du vælger en LED-pære, hvor lysniveauet kan dæmpes, skal du huske at være opmærksom på, at pæren muligvis ikke virker sammen med din lysdæmper til halogen- og glødepærer. Det kan derfor blive nødvendigt at købe en ny lysdæmper, som passer til LED-pærer.

Brug pæren - skift til LED

LED betaler sig i det lange løb

Der er flere stærke fordele ved at vælge LED-pærer.
På kort sigt er LED-pærer ikke den billigste løsning. Det er de til gengæld i længden. En LED-pære bruger meget mindre energi og har en væsentligt længere levetid end både halogen- og glødepærer.
I modsætning til mange andre energisparepærer lyser en LED-pære med det samme, når du tænder for lampen. Du skal ikke vente flere minutter på at få det optimale lysniveau.
LED-pærer indeholder heller ikke kviksølv, som mange sparepærer ofte gør. Så hvis du er miljøbevidst og ønsker at skåne miljøet, samtidigt med at du gerne vil spare på elregningen, kan det i dén grad betale sig at skifte til LED-pærer.

Vi håber, du blev klogere på fordelene ved LED.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk