PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Etablering af vådrum

Skal du i gang med at etablere badeværelse eller andet vådrum? Her får du en grundig guide til, hvordan du bærer dig ad.

Læsetid: 3-4 minutter 

Sådan etablerer du et vådrum

I denne artikel giver vi dig en udførlig guide til, hvordan du etablerer et vådrum korrekt i hjemmet. Først er det godt at vide, hvad der kendetegner et vådrum, og hvad det omfatter.

Hvad karakteriserer et vådrum?

Der er tale om et vådrum, når der eksisterer gulvafløb i rummet. Et vådrum opdeles i zoner: Vådzonen (den vandbelastede del) og fugtigzone.

Forskel på vådzone og fugtigzone

Bygningsreglementet kræver, at vådzonen (blå) i et vådrum er vandtæt. Der er flere løsninger på vandtætte konstruktioner – én af dem er en flydende membran med efterfølgende flisebeklædning, som vi giver dig en guide til nedenfor.

Fugtigzonen (grå) er arealet i rummet uden for vådzonen, og her kræves ikke vandtætte konstruktioner – blot vandafvisende. Det kan være keramiske fliser eller godkendt maling.

Vådzone omfatter:

  • Alt gulv i rummet samt 10 cm op ad væggene. Gulv i brusehjørnet skal udføres med fald.
  • Vægge i brusenicher og omkring badekar ind til 0,5 m uden for disse og op til normal loftshøjde, 2,3 meter. Hvis der omkring brusenicher eller kar er monteret vinger, med en bredde på min. 0,25 og en højde på min. 180 cm, er vådzonen for vægge kun inden for disse begrænsninger.
  • Vaske, hvor armaturet er forsynet med en bruser.
  • I små vådrum, dvs. under 3,25 m2 eller med en bredde på max 1,3 m, omfatter vådzonen hele rummet.

Det skal du bruge til vådrummet

Trin-for-trin guide til etablering af vådrum

Trin 1
Klargør underlaget

Alle overflader bør være plane og fri for huller, revner og rengjort for støv, fedt og cementslam. Sørg for at eksisterende flisebeklædning og terrazzo sidder fast og er fri for kalkaflejringer og sæberester.

Trin 2
Primer

Alle sugende underlag, f.eks. porebeton, gipsplader, puds, gulvkrydsfiner o.l. primes med Alfix Primer. Primeren påføres i et heldækkende lag med rulle eller pensel i henhold til anvisningen.

Trin 3
Afdækning

Dæk hjørner, vægge og gulvsamlinger af og tætn alle gennembrydninger og rørgennemføringer, med undtagelse af afløbet, med selvklæbende tætningsbånd som Alfix Seal-Strip. Fjern beskyttelsesfolien fra én side ad gangen og tryk tætningsbåndet på plads.

Trin 4
Afløbsmanchet

Affedt afløbskraven og fjern evt. klemring, før du monterer en afløbsmanchet omkring afløbet.

Trin 5
Etablering af membran

Arbejder du på pladeunderlag eller beton-/afretningslag uden restfugt, kan du anvende 1-komponent tætningsmasse som Alfix 1K til vådrumssikring.
Arbejder du på underlag med restfugt, f.eks. nystøbt betonafretningslag, der er minimum 2 døgn gammelt, kan du anvende 2-komponent tætningsmasse som Alfix 2K. 2-komponent membran røres sammen af cement og tætningsbinder og skal anvendes inden 1-2 timer efter oprøring.

Påfør tætningsmassen af 2 omgange: først porefyldende med tandspartlens glatte side og efter 2-3 timer i et heldækkende lag med den tandede side. Jævn overfladen ud med den glatte side af spartlen og lad tætningsmassen tørre ca. 1 døgn.

Trin 6
Fliseopsætning

Inden du sætter fliser op, skal du sørge for, at overfladerne er rene og tørre.
Påfør derefter en egnet Alfix fliseklæber med en tandspartel. Først med den glatte side, dernæst med den tandede. Pres fliserne på plads inden for 15 min. efter påføring af fliseklæber.
Du kan holde afstanden mellem fliserne ved hjælp af fugesnor eller fugeafstandsholdere, der fjernes forsigtigt igen efter 1 time.

Trin 7
Fugning

Udfugning kan typisk påbegyndes efter 1-2 døgn.
Fugemasse påføres med en blød gummispartel. Når fugerne fremstår matte og faste, kan du tørre overskydende fugemasse af med en hårdt opvredet svamp, der glatter fugerne ud. Tør grundigt efter med en hårdt opvredet klud.

Eventuelt fugeslør fjernes dagen efter med almindelig eddike og vand.

Så er dit vådrum færdigt! Det kan tages i brug efter 2 døgn.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk