PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Etablering af vådrum

Der er tale om et vådrum, når der eksisterer gulvafløb i rummet. Et vådrum opdeles i zoner: Vådzonen (den vandbelastede del) og fugtigzonen.

Læsetid: 3-4 minutter 

Hvad karakteriserer et vådrum?

Der er tale om et vådrum, når der eksisterer gulvafløb i rummet. Et vådrum opdeles i zoner: Vådzonen (den vandbelastede del) og fugtigzone.

Forskel på vådzone og fugtigzone

Bygningsreglementet kræver, at vådzone i et vådrum er vandtæt. Der er flere løsninger på vandtætte konstruktioner – og én af dem er en fl ydende membran med efterfølgende flisebeklædning.

Læs mere i Bygningsreglementet BR95, kap. 7.4. Bygningsreglementet for småhuse BR-S 98, kap. 4.6. SBI-anvisning 180 og By&Byg anvisning 200.

Vådzone omfatter

  • Alt gulv i rummet samt 10 cm op ad væggene. Gulv i brusehjørnet skal udføres med fald.
  • Vægge i brusenicher og omkring badekar ind til 0,5 m udenfor disse og op til normal lofthøjde, 2,3 meter. Såfremt der omkring brusenicher eller kar er monteret vinger, med en bredde på min. 0,25 og en højde på min. 180 cm, er vådzonen for vægge kun indenfor disse begrænsninger.
  • Vaske, hvor armaturet er forsynet med en bruser.

Små vådrum, dvs. under 3,25 m2 eller med en bredde på max 1,3 m, omfatter vådzonen hele rummet. Al andet areal i rummet betegner man som fugtig zone, og her kræves ikke vandtætte konstruktioner – men blot vandafvisende. Eksempelvis keramiske fliser eller godkendte maleløsninger.

OBS.
Gulve udenfor vandbelastede områder kan udføres vandrette. Rørgennemføringer i gulvet må ikke forekomme i den vandbelastede del af rummet.

Tjek dit underlag inden du går i gang

Alle overflader bør være plane og fri for huller, revner og rengjort for støv, fedt og cementslam. Eksisterende flisebeklædning og terrazzo skal være fastsiddende og overfladen skal være fri for kalkaflejringer og sæberester. Gipsplader, fibergipsplader, kalciumsilikatplader og krydsfiner (kun gulv) skal ligeledes fremstå rene, tørre og støvfri. Og være opsat efter BY&BYG anvisninger 200 og leverandørens vejledninger.

Forbehandling og forsegling

Alle sugende underlag, f.eks. porebeton, gipsplader, puds, gulvkrydsfiner o.l. primes med Alfix Primer. Primeren påføres i et heldækkende lag med enten rulle eller pensel i henhold til anvisningen.

Dæk hjørner, vægge og gulvsamlinger af med et selvklæbende tætningsbånd, Alfix Seal-Strip. Fjern beskyttelsesfolien fra én side ad gangen og tryk tætningsbåndet på plads.

Omkring afløb monterer du en afløbsmanchet. Afløbskraven affedtes inden og en evt. klemring fjernes. Alle øvrige gennembrydninger og rørgennemføringer i rummet tætnes med Seal- Strip tætningsbånd.

Påføring af membran

Så er du klar til at smøre rummet ind i tætningsmasse. Eller etablere en membran, som det også hedder.

Arbejder du på pladeunderlag eller beton-/afretningslag uden restfugt, kan du anvende Alfix 1K Tætningsmasse. Det er en 1-komponent tætningsmasse, der er nem at anvende.

Påføringen skal ske ad to omgange. Først som et porefyldende lag, dernæst som et heldækkende lag. Det porefyldende lag påføres med den glatte side af en 4 x 4 mm tandspartel.

Efter ca. 2-3 timer påføres 2. lag: Påfør med den tandede side af spartlen. Vend derefter tandspartlen og brug den glatte side til at skabe en jævn, glat overfl ade. Efter ca. et døgn er tætningsmassen gennemhærdet og fliseopsætningen kan påbegyndes.

Den rette arbejdstemperatur for anvendelse af tætningsmasser er min. +10°C. Tørringsprocessen bør ikke ske for hurtig, derfor bør varmepåvirkning eller træk undgås.

Arbejder du på underlag med restfugt, f.eks. nystøbt betonafretningslag, der er minimum 2 døgn gammelt, kan du anvende en 2-komponent membran. Alfix 2K (hærdetid inden fliselægning ca. 1 døgn) eller Alfix 2K Quick (hærdetid ca. 3 timer).

2-komponent membran røres sammen af cement og tætningsbinder og skal anvendes inden 1-2 timer efter oprøring. Påføringsmetode som beskrevet ved 1 komponent tætningsmembran. Membrantykkelse: 1 mm

Fliseopsætning og fugning

Vådzonen er nu klar til at blive beklædt med fliser.
  • Sørg for at overfladerne er rene og tørre.
  • Påfør derefter en egnet Alfix Fliseklæber med en tandspartel. Først med den glatte side, dernæst med den tandede.
  • Pres fliserne på plads i den fugtige fliseklæber inden for 15 min. efter påføring.
  • Afstanden mellem fliserne holdes enten ved hjælp af en fugesnor eller ved hjælp af fugeafstandsholdere. Efter knap 1 time fjernes de forsigtigt.
  • Udfugning kan typisk påbegyndes efter 1-2 døgn. Anvender du derimod fliseklæber af Quick typer, kan du allerede fuge efter 3 timer.
  • Fugemassen påføres med en blød gummispartel. Efter en rum tid fremstår fugerne matte og faste. Det betyder, at de er klar til rengøring og aftørring. Tør den overskydende fugemasse af med en hårdtopvredet svamp, der glatter fugerne ud. Og tør grundigt efter med en hårdtopvredet klud.

OBS.
Der kan opstå et eventuelt fugeslør på fliserne, hvis afvaskning ikke har været tilstrækkelig. På syrefaste overflader kan det fjernes dagen efter med almindelig eddike og vand eller med Alfix Syr’a.

Endvidere kan der forekomme farveforskelle i fugerne. Det kan skyldes forhold fra cementens naturlige egenskaber, underlagets fugtindhold, fliserne eller afvaskningen af fugerne. Anvender man indfarvet fugemasse, kan den i starten afgive noget overskudsfarve, hvilket aftager i takt med afvaskninger af fliserne.

Vær så god!
Så er du færdig. Træd tilbage og tag dit nye badeværelse i øjesyn. Og efter 2 døgn kan du tage det i brug.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk