PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Miljøvenlig alt-mulig-dug

Der findes også en måde at holde ukrudtet fra døren på uden brug af kemikalier. Metoden hedder Fibertex og er en 100% gift- og kemikaliefri dug. Den er nem at arbejde med og holder bl.a. bede, indkørsler og havegange fri for nedefra kommende ukrudt.

Læsetid: 2-3 minutter

Hvad kan en Fibertex dug?

Fibertex dugen har flere funktioner. Dugen hindrer først og fremmest underliggende ukrudtsfrø i at spire, men lader samtidig luft og vand passere, så jorden kan ånde. Derudover holder den på jordens fugtighed og hindrer udvaskning, når det regner kraftigt. I bede giver dette planterne optimale vækstbetingelser og i havegange sikrer det, at vandet ledes bort under stenene. 

Vælg mellem to typer

Fibertex duge findes i 2 typer: Ukrudtsdugen og universaldugen. 

Ukrudtsdugen

Den sorte ukrudtsdug er UV-stabiliseret og har en levetid på 3-5 år, hvis den ligger uafdækket på jorden. Er den dækket til med f.eks. sten eller fliser, er den mere eller mindre uforgængelig. Ukrudtsdugen hverken rådner eller mugner og bruges bl.a. i jordbær- og blomsterbede. Den ses ikke, men du kan, for det flotte syns skyld, f.eks. lægge perlegrus eller flis i bedet. 

Universaldugen

Universaldugen er den stærkeste og bruges overalt i haven, til hus og hobby, hvor du vil filtrere, forstærke, beskytte, afdække eller indpakke. Dugen er stort set uforgængelig, når den er helt dækket til. Den bruges som separering mellem råjord og stabilgrus i indkørsler, på gårdspladser, havegange og terrasser. Hvis du også lægger dugen oven på stabilgruset (altså direkte under fliserne), hindrer du både myrers og ukrudts fremmarch. 

Du kan sammenligne Fibertex dugene med stof. Det vil sige, at du både kan skære, klippe, klamme og klæbe dem.

Guide

Ukrudtsdug

1. Start med at fjerne sten og knolde, så dugen får et plant underlag. Rul dugen ud på arealet. Skal dugen ikke dækkes til, fastgøres den ved alle kanter og overlæg med stål eller plastspyd.

2. Skær eller klip et kryds i dugen, så der er plads til at plante planterne.


3. Skal dugen dækkes med træflis, sand eller sten, lægges et lag på 5-10 cm direkte på dugen.

Universaldug

1. Læg universaldugen direkte under fliserne for at undgå oppumpning, nedefra kommende ukrudt og myrernes fremfærd – og allerbedst også et lag under grus-/sandlaget for at få et stabilt underlag.


2. Separer jord fra grus og sten i indkørslen med dugen. Rul dugen ud direkte på jorden, så holdes tingene adskilt, og kun vandet får lov at passere.


3. Dugen kan også bruges i drænrender, hvor den filtrerer og holder jord og dræn adskilt.

Hvad kan Fibertex ellers bruges til?

En Fibertex dug er universal og kan bruges til mange andre formål: Som adskiller i plante- og sandkasse, i havebassin, i bagagerum – for blot at nævne nogle af mulighederne. Har du stof i overskud, kan du sy en sæk eller pose til f.eks. haveaffald, eller til opbevaring af havemøbler, ski, sejl, hynder og lignende. I modsætning til plastposer kan tingene ånde, og du risikerer ikke, at det du opbevarer, mugner.

1. Beskyt plænen mod opgravet jord, og flyt jorden igen uden at ødelægge græsset.


2. Læg Fibertex i bunden af sandkassen, så sand og jord ikke blandes. Herefter behøver du mindre sand, der samtidig er let at skifte ud. 

3. Beskyt folien i vandbassinet med et stykke Fibertex.


4. Og når du til sidst har brug for et tiltrængt hvil, ruller du dugen ud og lægger dig ned – og hvis det blæser, bag et læhegn.

 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk