PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Havefliser til din terrasse og havegang

Én af de nye trends for terrassen er at vælge store fliser. For havegangen er tendensen en anden - Men hvad passer bedst til din have og indretningsstil? Find inspiration til din terrasse og have her!

Store havefliser giver en flot terrasse

Læsetid: 2-3 minutter

Den nye tendens har udvidet markedet for havefliser og sikret et bredt udvalg af havefliser i mange forskellige størrelser. - Men hvilken størrelse og form skal man vælge?

Vælg de rette havefliser til terrasse og havegange

At vælge de rigtige havefliser til såvel terrasse som have har en stor betydning for havens udseende. Der skal være harmoni mellem hus og have, hvilket  man opnår ved at skabe sammenhæng mellem havefliser, havestørrelse og den generelle indretningsstil.

Den rigtige flisestørrelse til terrassen er vigtig

Du kan et langt stykke hen ad vejen selv påvirke havens ”størrelse”, afhængigt af hvilket fliseformat du vælger. I store træk gælder det, at store havefliser ofte er bedst til store arealer - som så i øvrigt virker mindre - og omvendt gælder det, at små havefliser er gode til små arealer, som så kommer til at virke større, end de egentlig er. Endelig gælder det, at rektangulære, aflange terrassefliser kan lægges, så arealet enten virker langt og smalt eller bredt og kort, afhængig af hvilken vej de lægges. Derfor kan du med fordel overveje hvilken størrelse terrassefliser, der passer bedst til din have ud fra havens størrelse. 
 

Store havefliser der er lette at håndtere 

Hvis du vælger de store havefliser, skal du ikke nødvendigvis være bekymret for håndteringen af dem. Mange fliseproducenter fremstiller således store havefliser i mindre tykkelse, fordi de ikke udsættes for samme belastning som en egentlig fortovsflise. Derfor findes der 60x60 cm fliser, som kun vejer lidt over 30 kg, så håndteringen deraf bliver overkommelig.

Brug fliserne arkitektonisk

Udover at størrelsen på ens havefliser har betydning, kan man også sagtens indtænke mønstre i belægningen. Nogle foretrækker et minimalistisk udtryk som man får det, når der blot er havefliser i samme størrelse og farve hele belægningen rundt. Andre bliver inspireret af den sydlandske stil, hvor lidt mønstre af havefliser i forskellige størrelser og måske endda farver bringer en varme frem på terrassen. Hvis du ikke selv kan lave mønstre, kan det være en fordel at få en anlægsgartner til at hjælpe med denne del. 
Store havefliser giver en flot terrasse

Havefliser til flotte havegange og indkørsler

Med havefliser kan du lave en flot havegang eller en gangsti med trædesten til dit hus eller til redskabsrummet. Du kan også bruge dem til at anlægge en hyggelig gårdhave.  

Havefliser til en ny havegang

Med nye havefliser kan du anlægge en dejlig havegang, så du kan gå tørskoet rundt i haven og se til dine havebede. Det er også rart, at både du selv, familien og gæster kan komme tørskoet ind fra indkørslen til huset. Det kan du opnå med flisegang, der går fra indgangen og indkørslen ind til din yderdør. Derudover ser det rigtig flot ud, når haven er delt op med flisegange - især hvis du placerer havelamper langs gangene. Der er dog flere andre fordele ved at bruge havefliser rundt om huset. Hvis du anlægger en eller flere havegange med udendørs fliser, kan du lettere komme rundt i haven med en trillebør og andre haveredskaber.
 

Vælg de rigtige fliser til haven

Når du vil anlægge en havesti, kan du vælge mellem flere forskellige typer havefliser. Nogle af de mest almindelige er betonsten og natursten. Betonsten er, som også navnet siger, fremstillet af beton, og har normalt lige sider. Natursten dækker over en lang række sten, som er mere eller mindre tilhuggede i formen. Nogle eksempler på natursten er: Pigsten, granitfliser og chaussesten. 
 
Mange kan godt lide det naturlige og rustikke udseende, man kan opnå med naturstenene. Andre foretrækker de lige og jævne overflader, man kan give en belægning, når man vælger betonsten. Alternativt kan du også vælge at kombinere de to typer sten, hvilket kan give et meget spændende og flot resultat. Hvad man vælger er altså i høj grad et spørgsmål om smag og behag. Dog skal man være opmærksom på, at betonsten normalt er noget billigere i anskaffelse end natursten. Foruden de nævnte typer sten, kan du vælge kantsten til at lave flotte afgrænsninger af flisegangene - f.eks langs med havebedene. Kantsten er især en fordel, hvis man har en robotplæneklipper, som man ønsker skal klippe helt ud til kanten.

Støttemur med og uden plads til planter

Du kan også vælge at anlægge støttemure langs højbede, terrassen eller forhøjninger i terrænet. Der findes både støttemur med ren sten, men også hvor du kan have planter sat i murens udhulninger. Dette kan give et rustikt udseende, der især er velegnet ved en terrasse med grill, da udhulningerne er ideelle at anvende til f.eks. krydderurter og andre spiselige småplanter. På denne måde har man altid lidt ekstra krydderi ved hånden til en hyggelig grillaften.


Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk