PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Nyt drivhus

Med et drivhus forlænger du sæsonen for hjemmeavl langt hen i efteråret. Og du har mulighed for at dyrke frugt og grøntsager, der ellers ikke trives under vores himmelstrøg. Drivhuse kan monteres flere steder: På altanen, op ad carporte og husmure og på sokkel, hvis drivhuset skal være fritstående.
 

Læsetid: ca. 2-3 minutter

Før du beslutter dig

Hvor stort drivhuset skal være afhænger af flere ting: Hvor meget tid vil du bruge på drivhuset? Hvor stort et udbytte vil du have? Det er også vigtigt at finde ud af, hvor drivhuset skal stå, og hvor meget haveplads der skal inddrages. Jo større drivhus, jo større udbytte. Som hovedregel skal du regne med, at en drivhusplante skal have 0,5 m2 for at få lys og næring nok. For mange familier er et drivhus på 6-8 m2 en god "begynderstørrelse".

Pasning af planter

De fleste drivhusplanter skal vandes hver dag. Sørg også for udluftning, (tagvindue skal kunne åbnes til over vandret, da det forøger ilttilførslen betydeligt). Det er også en fordel, hvis hældning på taget er ca. 30?, så der ikke kommer dryp fra kondensvand på planterne.

Gode drivhusplanter

Tomat:

Kan sås i drivhus indtil begyndelsen af maj. Spiretemperaturen skal være 25° C. Sås i en så- og priklejord – alternativet er at købe småplanter og plante dem ud i bede, plantesække eller potter (10-15 l). Her skal jordtemperaturen være min. 15? C. Så længe tomaterne er små, kræver de 1-2 l vand pr. dag pr. plante. Fuldvoksne tomatplanter kræver 2-3 l pr. dag pr. plante.

Agurk:

Sås til midten af maj. Spiretemperaturen må ikke være under 25° C. Frøene sås i små potter og pottes senere over i 10 cm potter. Vandes som tomater. Overbrus en gang imellem, når det er meget varmt. Agurker skal beskæres, og plukkes når de har rigtige størrelse (ca. 18 cm).

Forårsrengøring i drivhuset

Har du allerede et drivhus, er det vigtigt at få renset det godt igennem for at få bugt med sygdomskim, alger og utøj fra forrige års vækst. Disse kan nemlig overvintre i det milde drivhusklima, og når forårssolen titter frem, begynder de at formere sig og vil i årets løb hæmme – og i værste fald – ødelægge udbyttet.

Fjern alle et-årige planter, blade og planterester fra sidste år. Hvis de er angrebet af sygdomme eller lus, skal det ikke kastes på kompostbunken, men brændes. Plantebakker og borde o.lign. tages ud af drivhuset og tømmes for jord. Alt inventar skal have en grundig afvaskning, brug for evt. drivhusrens eller klorin.

Drivhuset spules igennem med haveslangen, så alt løst snavs fjernes. Dernæst vaskes alt igennem med drivhusrens eller brun sæbe, så alle alger forsvinder. Husk også at vaske glas, sprosser, sokler mm. Til sidst spules drivhuset igennem endnu en gang.

Nytteplanter i drivhuset

Det er en god idé at have nogle store planter i drivhuset. De giver miljø og skygger, når solen står direkte på. F.eks. en vin, kiwi, fersken, eller figen. Alternativt kan du dække vinduerne med skyggepasta eller skyggenet. Det er også en god idé at montere automatiske vinduesåbnere for at få optimal ventilation.

Sørg for god jord

Jorden bør skiftes ud hvert eller hvert andet år. Grav jorden af i to spadestiks dybde. Hvis du lægger jorden ud i køkkenhaven, kan den genbruges i drivhuset efter 3 år. Skifter du ikke jorden i drivhuset, skal den gennemvandes, så sæbe og gødningsrester forsvinder i jorden. Alternativet til udskiftning af jorden er at bruge plantesække.

Bruges disse sammen med selvvandingskasser har planterne, selv i de varme sommerdage, vand nok til at klare op til 3-4 dage uden opfyldning. Før du lader de nye planter flytte ind, bør du gennemlufte drivhuset et par dage for åbne vinduer og døre.

Hvor svært er det?


Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk