PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Havefliser

Havefliser kan bruges til flotte terrasser og gangstier, så det er let at gå tørskoet rundt i haven

Havefliser til flotte havegange og indkørsler

Havefliser - XL-BYG

Med havefliser kan du lave en flot havegang eller en gangsti med trædesten til dit hus eller til redskabsrummet. Du kan også bruge dem til at anlægge en hyggelig gårdhave med eller en terrasse. Derfor kaldes denne type udendørs fliser også ofte for "terrassefliser"

Du kan forholdsvis hurtigt dække et større areal med havefliser. Det kræver dog, at du først har lagt et godt og stabilt underlag, så fliserne ikke synker og kommer til at ligge skævt.

Stærke fordele ved havefliser

Måske har du nu ikke nogle ordentlige gangarealer rundt om dit hus. De gamle stier er måske blevet ujævne og skæve. Så vil en eller flere nye flisegange gøre en stor forskel. Med nye havefliser kan du anlægge en dejlig havegang, så du kan gå tørskoet rundt i haven og se til dine havebede. Det er også rart, at både du selv, familien og gæster kan komme tørskoet ind fra indkørslen til huset. Det kan du opnå med flisegang, der går fra indgangen og indkørslen og ind til din yderdør. Det kan se rigtig flot ud, når haven og din grund er delt op af flisegange - især hvis du placerer havelamper langs gangene. Men der er flere andre fordele ved at bruge havefliser rundt om huset. Hvis du anlægger en eller flere havegange med fliser, kan du lettere komme rundt i haven med en trillebør og andre haveredskaber.

Havefliser - XL-BYG

Vælg de rigtige fliser til haven

Når du vil anlægge en havesti, kan du vælge mellem flere forskellige typer fliser. Nogle af de mest almindelige er betonsten og natursten. Betonsten er, som også navnet siger, fremstillet af beton, og har normalt lige sider. Natursten dækker over en lang række sten, som er mere eller mindre tilhuggede i formen. Nogle eksempler på natursten er: Pigsten, granitfliser og chaussesten.

Mange kan godt lide det naturlige og rustikke udseende, man kan opnå med naturstenene. Andre foretrækker de lige og jævne overflader, man kan give en belægning, når man vælger betonsten. Alternativt kan du også vælge at kombinere de to typer sten, hvilket kan give et meget spændende og flot resultat.

Hvad man vælger er altså i høj grad et spørgsmål om smag og behag. Dog skal man være opmærksom på, at betonsten normalt er noget billigere i anskaffelse end natursten.

Foruden de nævnte typer sten, kan du vælge kantsten til at lave flotte afgrænsninger af flisegangene - fx langs med havebedene. Du kan også anlægge støttemure langs højbede, terrassen eller forhøjninger i terrænet.

Havefliser - XL-BYG

Læg havefliserne korrekt

Når du vil anlægge gangarealer eller en terrasse med havefliser, er det vigtigt, at du udfører arbejdet korrekt. Derved opnår du et resultat, som du bliver meget mere tilfreds med på lang sigt.

For det første er det vigtigt, at du overvejer, hvor tung trafik, der skal færdes på flisearealet. Skal havefliserne primært bære gående trafik? Eller skal de kunne klare vægten fra en bil, som det er tilfældet i en indkørsel?

Jo tungere trafik, fliserne skal kunne bære, jo tykkere skal fliserne og underlaget under dem være. Hvor meget vægt de enkelte havefliser kan klare, kan du som regel læse om under deres respektive produktbeskrivelser og -specifikationer.

Hvis du vil opnå en flisebelægning, der ikke synker, men ligger stabilt i mange år fremover, har det afgørende betydning, at underlaget er godt. Groft sagt kan man sige, at havefliserne ikke ligger mere stabilt end det underlag, de ligger på.

Hvor tykt underlaget under havefliserne skal være, afhænger af:

 • Om råjorden (altså jordlaget under fliserne og bunden) består af sandjord eller lerjord
 • Hvor tung trafik, havefliserne skal kunne klare

Hvis råjorden består af lerjord, skal totaltykkelsen (af havefliserne og bunden) normalt være 10-15 cm. tykkere, end hvis den består af sandjord. Her er en vejledende oversigt:

 • Gående trafik & sandjord: 15 cm.
 • Gående trafik & lerjord &: 30 cm.
 • Almindelige personbiler & sandjord: 40 cm.
 • Almindelige personbiler & lerjord: 50 cm.

De nævnte mål forudsætter, at alle underlagene er komprimeret, typisk vha. en pladevibrator.

Havefliser - XL-BYG

Anlæg dine havefliser - trin-for-trin

Her er en kort beskrivelse af, hvordan du kan anlægge en solid flisebelægning:

 • Fjern råjorden i den totaltykkelse, flisebelægningen skal kunne klare (se ovenfor). Det kan du gøre med en spade eller en gravemaskine.
 • Komprimér (med en pladevibrator) råjorden under det område, du har udgravet.
 • Læg et lag bundsikringsgrus oven på den komprimerede råjord. Komprimér også dette lag.
 • Læg et tykt lag stabilt grus oven på bundsikringsgruset. Komprimér også dette lag.
 • Læg dernæst et tyndere lag (2-3 cm.) afretningsgrus oven på stabilgruset. Komprimér også dette lag.
 • Til sidst lægger du havefliserne på toppen af de andre lag. Komprimér også lagt med fliser. Det forudsætter, at de underliggende lag er så tykke, at fliserne før komprimeringen ligger lidt højere, end du ønsker efter komprimeringen.

Laget med bundsikringsgrus er ikke altid nødvendigt. Men hvis du tager det med, får du en endnu mere stabil haveflisebelægning.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk