PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Guide til hvordan du lægger havefliser

Det kræver lidt arbejde at få havefliserne til at ligge snorlige. Men her viser vi dig, hvordan du gør

Sådan får du havefliserne til at ligge helt lige

Snorlige havefliser trin-for-trin - XL-BYG

Når du skal lægge nye sten på terrassen eller i indkørslen, handler det i høj grad om at komme rigtig godt fra start. Du kan gøre det selv, men det kræver en god portion tålmodighed og ikke mindst, en masse hårdt arbejde.

Sådan griber du opgaven an

Trin 1

Snorlige havefliser Trin 1 - XL-BYG

Al muld skal være gravet af. Herefter fyldes op med bundsikrings-grus minimum 15 cm ved terrasse og 19 cm ved indkørsel. Det komprimeres, og ovenpå lægges stabilgrus - minimum 12 cm. Når du har komprimeret bundsikringslaget og rettet stabilgruset af, så det er meget jævnt, komprimeres det.

Trin 2

Snorlige havefliser Trin 2 - XL-BYG

Læg herefter et afretningslag, som fliserne skal lægges direkte på. Afretningslaget skal ikke være for tykt; 2-4 cm er passende for de fleste former for sten. Det relativt tynde lag er med til at sikre, at stenene ikke sætter sig, når der er gående eller kørende trafik. Lav to små render i gruset og læg to vandrør ud med en afstand der er lidt mindre end din retskinne, eller hvad du ønsker at bruge til afretning afretningslaget. Brug nu retskinnen til at trække gruslaget af for at fjerne evt. overskydende grus. 

Trin 3

Snorlige havefliser Trin 3 - XL-BYG

Det er en rigtig god ide at sørge for en fast kantsikring af stenene hele vejen rundt. Det kan du gøre ved at sætte en række blokke i beton eller ved at lægge flydende beton rundt langs kanten, når belægningen er lagt.

Trin 4

Snorlige havefliser Trin 4 - XL-BYG

Stenene skal lægges med en højde, der er 1,5-2,5 cm højere end faste dele som fx brønddæksler og kantsikring. Når stenene efter lægningen bliver komprimeret med en pladevibrator, ender du ud med en overhøjde på 0,5-1 cm.

OBS: Sten til indkørslen skal minimum være 6 cm tykke.

Trin 5

Snorlige havefliser Trin 5 - XL-BYG

Nu er det tid til selve lægningen af stenene. Hvis du har en retskinne af aluminium, er det en stor hjælp. Du kan klare dig med et tilsvarende helt lige bræt, eller du kan bruge en stram snor.

Trin 6

Snorlige havefliser Trin 6 - XL-BYG

Retskinnen skal lægges i en afstand på 4-5 rækker fliser (det vil sige 4-5 x stenenes modulmålinklusive fuger). Retskinnen er med til at sikre, at du hele tiden lægger stenene lige og at fugerne får den rigtige bredde overalt.

Trin 7

Snorlige havefliser Trin 7 - XL-BYG

Når retskinnen er på plads, er det både nemt og hurtigt at lægge stenene. Sørg for at blande fliserne inden du lægger dem, så du undgår uheldige partier med samme farve. Læg de første rækker sten parallelt med facaden, et par stens afstand fra soklen. Så kan du senere lægge de sidste sten og kompensere for eventuelle skævheder i soklen. 

Trin 8

Snorlige havefliser Trin 8 - XL-BYG

Du kan enten lægge stenene i et fast forbandt, hvor alle de tværgående fuger flugter, eller du kan som hér forskyde de enkelte rækker, så de tværgående fuger bliver mere tilfældige. Sidstnævnte metode betyder, at der ikke er behov for en snor til at lægge de tværgående fuger efter.

Trin 9

Snorlige havefliser Trin 9 - XL-BYG

Når du har udlagt et lille areal sten, skal du tjekke en ekstra gang, at fugerne er ensartede.

Trin 10

Snorlige havefliser Trin 10 - XL-BYG

Det er vigtigt, at de sten der skal skæres til - fx langs kantsikringen ikke bliver for små - de må ikke være mindre end hvad der svarer til en tredjedel af en hel sten, ellers bliver de for skrøbelige.

Trin 11

Snorlige havefliser Trin 11 - XL-BYG

Nogle steder er det ikke muligt at overholde reglen om minimum en tredjedel af en sten ...

Trin 12

Snorlige havefliser Trin 12 - XL-BYG

... her kan du så klare problemet ved at dele en sten "længere inde" i belægningen, så du får en tilpas stor sten at slutte af med.

Trin 13

Snorlige havefliser Trin 13 - XL-BYG

Til sidst skal du bruge lidt tid på at tjekke, at fugerne er i orden, og at der ikke er nogle skævheder eller uregelmæssigheder - inden du fuger belægningen. Der skal være minimum 2-5 mm fuge mellem stenene. Dette er vigtigt, eftersom 30% af belægningens styrke kommer fra fugesandet.

Trin 14

Snorlige havefliser Trin 14 - XL-BYG

Fugesandet fejes grundigt ned i fugerne - med diagonale fejebevægelser. Brug kun fugesand der opfylder DS1136. Når fugerne er fyldt helt op, skal du fjerne overskydende fugesand fra overfladen. Herefter vibreres overfladen.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk