PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Fældning af store træer

Hvis du selv ønsker at foretage fældning af store træer, er det vigtigt du arbejder med omtanke, overholder sikkerhedsreglerne og ikke løber nogen risiko. Gør du dette, kan du selv udføre opgaven.


Læsetid: ca. 3-4 minutter

Er du førstegangsfælder

Så bør du holde dig fra træer, der er over 30 cm i diameter i brysthøjde. Hold dig også fra træer, du ikke kan se faldretning på eller træer, der hælder ind mod huset. Er du det mindste i tvivl, så kontakt en professionel skovhugger.

Før du går i gang

Det er nemmest at fælde træer uden blade, men de kan sagtens fældes forår og sommer. Står træet i et område med fliser, så fjern evt. løse sten, så store grene ikke slår dem op. For din egen sikkerheds skyld skal småbuske fjernes et par meter rundt om træet, så du uden problemer kan træde baglæns med kædesaven i hånden, når træet begynder at falde. Start med at fjerne kviste/grene til skulderhøjde.
 

Vær opmærksom på om

  • Der er plads til faldet. Træet skal kunne falde frit – se tegning. Hvis pladsen er trang, kan træet fældes i små bidder
  • Træet er raskt. Er der råd i, eller er stammen snoet, kan det falde helt uforudsigeligt
  • Træsorten. Hold dig fra poppel, bævreasp og piletræer med en diameter på over 30 cm i brysthøjde, da de ofte er "skæve" i stammen eller har råd
  • Træet hælder. Det er lettest, hvis træet hælder i den retning, det kan fældes. Hælder træet i modsat retning – f.eks. ind mod huset – skal det fældes i små stykker
  • Der er flere grene på den ene side af kronen. Typisk, hvis det har stået tæt på andre træer eller op af et hus
  • Det blæser. En svag vind i faldretningen kan være en fordel. Vær opmærksom på, at selv et lille vindpust kan ændre træets faldretning

Arbejdssikkerhed

Arbejd aldrig med en kædesav over brysthøjde – brug en håndsav. Dette gælder også, hvis du skal kravle rundt i træet. Når træet falder, så gå skråt bagud i forhold til faldretning, da grenene kan få stammen til at bevæge sig bagud. Brug aldrig spidsen af sværdet til at save med og pas på, at spidsen ikke rammer grene og kviste, da saven kan kastes voldsomt opad eller bagud. Ved afgrening af stammen skal du være opmærksom på, at træet kan rulle. På skråninger, stå altid oven for træet.

Ophugning

Træet kan bruges til brænde typisk den følgende sæson. Hvis du vil have træet til at tørre hurtigere, så lad blade og smågrene trække saften ud af stammen i ca. 2 uger, før du skærer træet op. Træet skal stables udendørs for at afgive al fugten. 

Det skal du bruge

Hånd- og motorsav. Hjelm med visir og høreværn, arbejdshandsker, solide sikkerhedsbukser med skæreindlæg, sikkerhedssko/-støvler med skæreindlæg, plast- eller aluminiumskiler, skovhammer/tung økse, evt. stige og tov.

Guide

 

1. Fjern evt. grene, der sidder i vejen for træets fald. De store grene kan fires ned i tov. Bind tovet fast om grenen og hæng det over en tyk gren højere oppe. Tovet skal hænge skråt, så grenen svinger væk fra træet, når den knækker.

 

2. Den anden ende af tovet lægges to gange rundt om nabotræets stamme. Skær først et snit i grenens underside, dernæst i oversiden og lad den knække. Fir grenen langsomt ned.

3. Nu kan du gå i gang med at fælde træet. Start med at vælge faldretning og skær herefter forhugget. Begynd med øverste snit. Hakket skal være ca. 45 grader og gå mellem 1/3 og 1/4 ind i stammen. Fortsæt med det nederste vandrette snit, der skal mødes med det øverste.

 

4. Herefter saves fældesnittet fra stammens bagside (modsat forhugget). Hvis der er plads, kan du sætte kiler ind i fældesnittet for at hindre, at træet falder bagover eller klemmer sammen om kæden, (du må ikke ramme kilen med saven).

Læg fældesnittet 5-10 cm højere end forhuggets inderste spids. Fældesnittet må aldrig skære fældekammen (hængslet) over, da du ellers mister kontrollen over træet. Hvis fældekammen ikke er lige bred, vil træet dreje i den retning, hvor fældekammen er bredest.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk