PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Byg et flot hegn af armeringsnet

Armeringsnet er også kendt under navnet rio-net. Det bruges normalt til at forstærke og armere betongulve. Men du kan også bruge armeringsnettet til et moderne og stilrent hegn til hus og have.

Læsetid: ca. 3-4 minutter 

Armeringsnet fås i mange størrelser og overflader. Det består af jerntråd i tykkelser fra 0,5 til 12 mm, der er svejset sammen, så det danner et net med firkantede masker. Maskestørrelsen varierer fra 4 mm og helt op til 50x50 cm.

Standardnet til hegnet

Vi har valgt at bygge vores hegn af armeringsnet i 6 mm trådtykkelse og med en maskestørrelse på 15 cm. Den galvaniserede udgave egner sig godt til hegnet, både fordi den bevarer sit udseende uden at ruste og fordi den ikke smitter af på træværket. Man kan godt bruge den ”rustne” udgave, men den kan gi’ afsmitning på træet.

Fyrretræ med huller

Hegnet består i al sin enkelhed af en ramme af 45x97 mm høvlet fyrretræ (reglar), hvor hegnet er monteret i en række huller, så det holdes godt på plads. Du kan fræse en (12 mm) rille til montering af hegnet, men ulempen ved denne metode er, at der nemt samler sig vand i bunden af rammen, og det går ud over træets holdbarhed. Hvis du ønsker et hegn i ”råt”, umalet træ, kan du i stedet vælge at bruge trykimprægneret træ. 
Armeringsnettet findes i flere størrelser. Vi har valgt net i dimensionen 100x150 cm, og valgt en rammestørrelse på cirka 100 cm i højden og 150 cm i længden. Det betyder, at nettet udnyttes optimalt.

Guide

Trin 1 - Afkort nettet med boltsaks

Brug en boltsaks til at dele og afkorte nettet. Sørg for, at ”spidserne” bliver lige lange, og bor sidenhen huller i trærammen med borestander og dybdestop, så nettet kommer til at sidde i samme højde i alle rammerne. Brug et 7 mm bor, så er der lidt ekstra plads til trådtykkelsen på 6 mm.

Trin 2 - Sav første smig

Når du har besluttet dig for længden på rammen, saves det første smig i 45 grader. Læg det tilklippede net op på rammen og mål (f.eks. 25 mm) ind fra kanten, så nettet kommer til at ”svæve” 25 mm fra rammen. 

Trin 3 - Sav andet smig

Mærk op, 25 mm fra den modsatte trådende og sav det andet smig hér. Brug den første ramme-del som ”model”, når du skal save den modstående side til i længde. De skal være præcis lige lange. 

Trin 4 - Mærk op

Læg de to rammesider op ved siden af hinanden, læg nettet på, så det er centreret og mærk op på begge sider af hver trådende.

Trin 5 - Før streger over

Brug en vinkel og før stregerne over på begge rammesider.

Trin 6 - Tegn streg i midten af rammetræet 

Hullerne til armeringsnettet skal ikke sidde i midten af rammen, men forskydes, fordi nettet består af tråde der er svejset på kryds ”på hver sin side”. Tegn en streg præcis i midten af rammetræet. Herefter yderligere to streger, 3 mm fra hver side af midterstregen. Centrum af hullerne til nettet skal placeres i disse streger, 3 mm fra midterstregen - på samme side i top og bund og modsat i de to sidestykker.
 

Trin 7 - Mærk op til huller med stregmål

Brug et stregmål, når du skal mærke op til hullerne. Stil stregmålet så det passer med hjælpestregerne 3 mm fra midten og mærk op, så du kan bore hullerne helt præcist med et 7 mm bor.

Trin 8 - Bor med borestander

Du kan ikke bore hullerne uden en borestander. Hvis hullerne ikke er helt lodrette, bliver det meget svært at få nettet på plads. Brug borestanderens dybdestop, så hullerne får tilpas dybde. 
 

Trin 9 - Behandl med grundingsolie

Inden rammerne samles, skal de behandles med grundingsolie. Vær især omhyggelig med endetræet - stil det eventuelt ”i blød” i grundingsolien, så det rigtig kan suge til sig. Mal rammesiden med hullerne færdig, inden du monterer nettet.

Trin 10 - Fyld fugemasse i hullerne

Som en ekstra sikring mod fugtindtrængning er det en rigtig god ide at fylde en lille klat fugemasse i hullerne. Vi anbefaler MS 522, som kan males over.

Trin 11 - Pres armeringsnettet i hullerne

Hvis du har boret hullerne præcist, er armeringsnettet lige til at presse ned i hullerne.

Trin 12 - Gentag med modstående rammestykke

Pres armeringsnettet ned i det modstående rammestykke.

Trin 13 - Slå sidestykker på plads

Slå sidestykkerne på plads med en gummihammer. Brug en udendørs trælim og sørg for, at samlingerne bliver helt tætte.

Trin 14 - Skru hjørner sammen

Hold hjørnesamlingerne på plads med en skruetvinge, mens du skruer 5x100 mm skruer i. Skru skiftevis på hver side af samlingen og pas på, at samlingen ikke skrider. De færdige rammer monteres på nedgravede, faststøbte stolper (90 cm dybde) ved hjælp af vinkelbeslag. 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk