PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Tilbered juleanden på grillen

Juleanden bliver både mere sprød og saftig, når du tilbereder den på grillen. Se her, hvor let det er ...

Tilbered juleanden på grillen

Juleanden på grillen - XL-BYG

Hvis du tilbereder julemaden på grillen bliver den ekstra lækker og saftig, og skindet bliver dejligt sprødt. Derfor bliver det også mere og mere populært at lave julemaden på grillen.

Vælg en god and

Først og fremmest er det vigtigt, at du har valgt en and i god kvalitet. Den skal have masser af kød, og den må ikke være for fed. Til en familie på fire, bør du vælge en and på mindst tre kilo.

Stegetid

Hvor lang tid anden skal have på grillen, afhænger dels af andens størrelse, dels af hvor varmt der er i grillen.

Beregn god tid til at stege anden. Tag anden ud af køleskabet omkring en halv time før, du vil stege den. Derefter skal du beregne, at den skal stege 2-2½ timer på grillen. Desuden skal du selvfølgelig beregne tid til at tænde op i kullene, hvis du har en kulgrill.

Mange grillentusiaster foretrækker at langtidsstege anden ved en temperatur på maks. 150 grader. De mener, at slutresultatet derved bliver bedre. Hvis det tager for lang tid med langtidsstegningen, kan du stege anden ved omkring 200 grader, så det går lidt hurtigere.

Hvis du har et grilltermometer, kan du let følge med i, hvor varmt, der er i grillen. En varme på mellem 130 og 150 grader er perfekt.

Har du ikke tid til at stege anden på selve dagen, kan du fint stege den dagen før. Så behøver du blot at varme den op i ovnen før middagen. Nogle grilleksperter mener, at den derved kommer til at smage endnu bedre og er lettere at skære ud.

Grillkul i grillstarter - XL-BYG

Indirekte grillning

Hvis du skal lave juleanden på grillen, kræver det, at grillen er med indirekte grillning og med låg.

Rotisseri

Et rotisseri gør det endnu lettere at stege anden flot på alle sider. Et rotisseri er et roterende spyd, som hele tiden drejer andestegen rundt i grillen, så den bliver stegt lige meget på alle sider.

Klargør anden

Før du lægger anden ind i grillen, bør du fjerne indmaden, rengøre og tørre anden samt gnide den ind - først i blødt smør og derefter groft salt og peber.

Klip det yderste af vingerne af og læg dem til side.

Lav et snit i mellemrummet mellem vingerne og ryggen på anden, så fedtet kan løbe af den og ned i drypbakken.

Fyld anden op indvendig

Fyld anden op indvendig med fx madæblestykker, svesker (uden sten), frisk timian, laurbær og eventuelt lidt vanilje samt godt med salt og peber. Luk derefter anden med kødnåle eller kødsnor. Hvis du ikke har kødnåle, kan du i stedet bruge tandstikkere.

Bind lårene sammen med en godt fugtig kødsnor.

Hvad du herefter gør, afhænger af, hvilken type grill du har – en kulgrill eller en gasgrill.

Kulgrill eller gasgrill

Hvis du har en kulgrill, skal du begynde med at tænde op for kullene i en grillstarter. Fyld grillstarteren, så kullene fylder omkring to tredjedele. Sæt grillstarteren oven på risten i midten af grillen. Blæser det, kan du sætte låget fast i siden af grillen, så den giver læ for vinden. Når kullene er klar, skal du lægge dem ud i siderne af grillen, så du opnår en indirekte grillning.

Indstil luftspjældet under grillen til helt åbent og spjældet i toppen af grillen til halvt åbent.

Læg anden midt på grillristen i kulgrillen med brystet opad.

Hvis du har en gasgrill, skal du også her vælge indirekte varme. Anden skal ligge i en stegekurv. Forvarm gasgrillen til mindst 130 grader, førend du lægger anden ind i grillen.

Grill med glødende kul - XL-BYG

Rotisseri

Hvis du har rotisseri (roterende grillspyd), sætter du bare anden fast midt på spyddet, så den kommer til at sidde i midten af grillen.

Drypbakke til andefedtet og saucen

Sæt en drypbakke under anden i grillen, så fedt og væske fra anden og indmaden samles i bakken og kan bruges til en god sauce.

Udskæring af andesteg til Jul - XL-BYG

Øl og vand giver sprødere skind

Under stegningen kan du efter ca. 30 min. hælde lidt vand og øl hen over anden. Den overskydende væske vil så løbe ned i drypbakken. Derved får anden en endnu mere sprød overflade.

Når selve anden har opnået en temperatur på omkring 70 grader inde i låret, er den klar til at tages af grillen.

Når anden er færdigstegt, kan du også tjekke, om lårene sidder løst, og saften er klar.

Når du har taget anden ud af grillen, bør den ligge og hvile ca. 15 min, førend du skærer den ud. Så holder kødet bedre på saften.

Andesteg med kartofler og rødkål - XL-BYG

Lækker sauce

Du kan også lave en lækker sauce på grillen. Hæld væsken og fedtet fra drypbakken over i en gryde. Tænd op under gryden og drys lidt mel hen over dens indhold vha. en si. Bland væsken og fedtet i gryden med lidt fløde med timian, lidt ribsgele, salt, peber og eventuelt saften fra et par fed hvidløg. Resultatet er en superlækker sauce.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk