PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Tilbered din and på grill

Juleanden bliver både mere sprød og saftig, når du tilbereder den på grillen. Se her, hvor let det er ...

Tilbered and på grill

Juleanden på grillen - XL-BYG

Hvis du tilbereder din and på grill bliver den ekstra lækker og saftig, og skindet bliver dejligt sprødt. Derfor er det også mere og mere populært at lave and på grill.

Dette skal du først og fremmest vide om at lave and på grill:

  • Tilberedningstiden for en and på 3 kg. er mellem 2 - 5 timer alt efter om du vil langtidsstege anden
  • Temperaturen på grillen skal være mellem 130 - 150 grader ved langtidsstegning og ved almindelig stegning anbefales 185 grader. 
  • Der er forskel på fritgående/øko and og konventionel and. En fritgående/øko and skal ofte have lidt kortere tid og så vil mange entusiaster hævde at den smager væsentligt bedre end en konventionel.  

Vælg en god and

Først og fremmest er det vigtigt, at du har valgt en and i god kvalitet. Den skal have masser af kød, og den må ikke være for fed. Til en familie på fire, bør du vælge en and på mindst tre kilo.

Klargør din and til grill

Før du lægger anden ind i grillen, bør du fjerne indmaden, rengøre og tørre anden samt gnide den ind - først i blødt smør og derefter groft salt og peber.

Klip det yderste af vingerne af og læg dem til side.

Lav et snit i mellemrummet mellem vingerne og ryggen på anden, så fedtet kan løbe af den og ned i drypbakken.

Fyld anden op indvendig

Fyld anden op indvendig med fx madæblestykker, svesker (uden sten), frisk timian, laurbær og eventuelt lidt vanilje samt godt med salt og peber. Luk derefter anden med kødnåle eller kødsnor. Hvis du ikke har kødnåle, kan du i stedet bruge tandstikkere.

Bind lårene sammen med en godt fugtig kødsnor.

Hvad du herefter gør, afhænger af, hvilken type grill du har – en kulgrill eller en gasgrill.

Hvis du har rotisseri (roterende grillspyd), sætter du bare anden fast midt på spyddet, så den kommer til at sidde i midten af grillen.

Grillkul i grillstarter - XL-BYG 

And på gasgrill eller kulgrill?

Hvis du har en kulgrill, skal du begynde med at tænde op for kullene i en grillstarter. Fyld grillstarteren, så kullene fylder omkring to tredjedele. Sæt grillstarteren oven på risten i midten af grillen. Blæser det, kan du sætte låget fast i siden af grillen, så den giver læ for vinden. Når kullene er klar, skal du lægge dem ud i siderne af grillen, så du opnår en indirekte grillning.

Indstil luftspjældet under grillen til helt åbent og spjældet i toppen af grillen til halvt åbent.

Læg anden midt på grillristen i kulgrillen med brystet opad.

Hvis du har en gasgrill, skal du også her vælge indirekte varme. Anden skal ligge i en stegekurv eller eventuelt tilberedes med et rotisseri. Forvarm gasgrillen til mindst 130 grader, førend du lægger din and på grill.

Stegetid

Hvor lang tid anden skal have på grillen, afhænger dels af andens størrelse, dels af hvor varmt der er i grillen. Som udgangspunkt skal en and på omkring 3 kg. have 2 - 2½ ved en indirekte varme på 185 grader. Derudover skal du selvfølgelig beregne tid til at tænde op i kullene, hvis du har en kulgrill.

Mange grillentusiaster foretrækker at langtidsstege and på grill ved en temperatur på maks. 150 grader. De mener, at slutresultatet derved bliver bedre. I så fald skal du beregne en tilberedningstid på min. 5 timer. Hvis du har et grilltermometer, kan du let følge med i, hvor varmt, der er i grillen. En varme på mellem 130 og 150 grader er perfekt.

Har du ikke tid til at stege and på grill på selve dagen, kan du fint stege den dagen før. Så behøver du blot at varme den op i ovnen før middagen. Nogle grilleksperter mener, at den derved kommer til at smage endnu bedre og er lettere at skære ud. 

Grill med glødende kul - XL-BYG

And på rotisseri

Et rotisseri gør det endnu lettere at stege anden flot på alle sider. Et rotisseri er et roterende spyd, som hele tiden drejer andestegen rundt i grillen, så den bliver stegt lige meget på alle sider. For at anvende rotisseri skal du blot sætte anden fast midt på spyddet, så den kommer til at sidde i midten af grillen.

Drypbakke til andefedtet og saucen

Sæt en drypbakke under anden i grillen, så fedt og væske fra anden og indmaden samles i bakken og kan bruges til en god sauce.

Udskæring af andesteg til Jul - XL-BYG

Øl og vand giver et mere sprødt skind

Under stegningen kan du efter ca. 30 min. hælde lidt vand og øl hen over din and på grill. Den overskydende væske vil så løbe ned i drypbakken. Derved får din and på grill en endnu mere sprød overflade.

Når selve anden har opnået en temperatur på omkring 70 grader inde i låret, er den klar til at tages af grillen. Har du ikke et stegetermometer, kan du også tjekke, om lårene sidder løst og saften er klar.

Når du har taget anden ud af grillen, bør den ligge og hvile min. 20 min, førend du skærer den ud. Så holder kødet bedre på saften.

Andesteg med kartofler og rødkål - XL-BYG

Lækker sauce

Du kan også lave de lækker sauce på grillen. Hæld væsken og fedtet fra drypbakken over i en gryde. Tænd op under gryden og drys lidt mel hen over dens indhold vha. en si. Bland væsken og fedtet i gryden med lidt fløde med timian, lidt ribsgele, salt, peber og eventuelt saften fra et par fed hvidløg. Resultatet er en superlækker sauce.

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk