PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Valg af grill

Hvilken grill skal du købe? Det afhænger i stor grad af dine behov og hvilken smag du er til. Vi har samlet nogle af de overvejelser, der er værd at tage med i udvælgelsesprocessen.
Alt om grill - Valg af grill

Læsetid ca: 4-5 minutter

Hvilken grill skal jeg købe?

En gang var en grill ganske enkelt et brandfast underlag med grillkul i og en rist henover. Kullene gav en fantastisk smag til steaks, pølser, majskolber og meget andet. Denne simple idé blev udbredt på hele kloden og skabte med udgangspunkt i USA en hel kultur med barbecue parties i baghaven. Og det blev mændene, der tryllede ved den varme grill og fik en øl over tilberedningen. Idéen er stadig enkel – men mulighederne for hvad du kan tilberede på grillen er blevet meget større.

Se vores udvalg af grill her

Oprindeligt kunne grillen kun bruges til at stege mad med en tilberedelsestid på op til cirka 20 minutter. En steg eller større stykke kød ville være blevet sort udenpå og forblive råt indeni på grund af den direkte varmepåvirkning. I 1950’erne skete der imidlertid en mindre revolution, da den første kuglegrill så dagens lys. Den lukkede beholder gav helt nye muligheder for at bevare saft og kraft i kødet, selv ved lang tids stegning. I dag er det den lukkede grill, de fleste ser for sig, når snakken falder på grill. Den åbne findes også stadig, ligesom der findes åbne engangsgrills, der lige præcis rummer kul nok til at stege et par bøffer på en picnic. Alle de lukkede grills kan naturligvis også bruges uden låg og fungerer dermed ligesom de åbne. 

Kulgrill

Kulgrillen er den oprindelige, og mange sværger stadig til den helt specielle smag, der kommer ved grillning over kul. Denne grill er for dig, der godt kan lide den originale metode. Den specielle grillsmag kommer af kombinationen af den høje temperatur og fedt fra kødet, som drypper smag ned på kullene. Under stegningen vender smagen tilbage i kødet tilsat den velkendte grillsmag. 

Der kan være meget forskel på kul, for eksempel er grillkul og grillbriketter to forskellige ting. Den største forskel mellem kul og briketter er at briketter har en mere ensartet kvalitet og længere brændetid med mere jævn varme. Briketter er derfor det rigtige valg, hvis du for eksempel griller store kødstykker eller mindre stykker til mange personer. Kul har dog den fordel, at de hurtigere bliver klar til grillning. Skal du bare grille mindre stykker til din egen familie, kan du sagtens nøjes med de billigere kul, som ikke holder på varmen helt så længe. Kig efter DIN eller CE mærket, når du køber grillkul. Det er din dokumentation for at brændslet overholder den europæiske standard.

Optænding med briketter i en kulgrill foretages lettest med en grillstarter, som er en cylinderformet beholder til kullene, som placeres over 2-3 tændblokke, der antændes, hvorefter der går cirka 20-30 minutter, før briketterne har en askegrå farve, hvilket betyder, at de er klar. Du kan også tænde op ved at lægge kullene i en lille pyramide over tændblokkene og ellers følge samme procedure som ved grillstarter. Tændblokke er langt den mest sikre metode til optænding. Vælger du i stedet tændvæske skal du være meget forsigtig og kun bruge decideret tændvæske og aldrig for eksempel benzin.

Selve grillningen i en rund, lukket kulgrill kan være ved direkte eller indirekte varme. Direkte bruges til korttidsstegning og indirekte varme til langtidsstegning af for eksempel fjerkræ eller større kødstykker. Forskellen er i al sin enkelhed, at kullene ligger direkte under kødet ved direkte varme, mens de ligger på hver sin side af for eksempel en tom foliebakke ved indirekte varme. Fordelen ved foliebakken er derudover, at der kommer en lækker stegesky fra kødet, som kan bruges til at lave en skysauce.

Se vores kulgrill her

Gasgrill

En gasgrill opvarmes i sagens natur ved hjælp af flaskegas, som typisk opbevares på en dertil indrettet hylde under grillen. Der kan sidde en eller flere brændere i selve grillen, så du kan opnå både direkte og indirekte varme. Fordelen i forhold til kulgrillning er, at gasgrillen varmer hurtigere op, og det kan være nemmere at styre temperaturen, idet der ofte er indstilling af temperaturen på en drejeknap. Den mere præcise dosering af varmen gør gasgrillning til en miljøvenlig løsning.

Spørgsmålet om smagen er næsten religiøst. Nogen sværger til den originale kulmetode, der som beskrevet giver smag fra fedt, der drypper ned på de varme kul. I en gasgrill fra for eksempel Weber er denne proces efterlignet i de såkaldte flavorizer bars, som sidder under risten og bliver meget varme, samtidig med at de beskytter brænderne mod fedt og snavs. De opsamler smag fra de madvarer, der bliver grillet, hvorfor smagen kun bliver mere og mere ”rigtig”, jo mere grillen bliver brugt. Hvis du synes, det lyder uhygiejnisk, så tænk på, at der ved grill opnås så høje temperaturer, at bakterier fra madvarer altid bliver brændt af.

Forskellen på gas og kul kan udtrykkes sådan, at man virkelig skal være grillekspert for at kunne smage forskel på mad, der er grillet over kul og gas. Det handler om, hvilket ”tro”, du tilslutter dig.

Se vores gasgrill her  

Elgrill

Elgrillen er et lidt overset, men godt alternativ til gas og kul, hvis man ønsker en nem optænding ved simpelt hen at slutte til en stikkontakt. Den kan fås med stort set samme indretning og tilbehørsprogram som en gasgrill, men opnår ikke helt samme høje temperatur. Elgrillen er oplagt til familien eller parret med et lidt mindre grillbehov, og som godt kan lide, at det er nemt og hurtigt at komme i gang med at grille. En lukket elgrill er også god til dig, der gerne vil eksperimentere med de forskellige former for tilbehør, der blandt andet findes til Weber grillen

Med denne lille gennemgang håber vi fra XL-BYG, at du bedre kan træffe dit valg. Ellers står vi altid klar i butikkerne med kompetent rådgivning om de mange detaljer, som gør hver enkelt grill model til noget særligt. 

Se vores elgrill her

Forhåbentlig er du med denne gennemgang lidt nærmere et svar på spørgsmålet "Hvilken grill skal jeg købe?". 

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk