PRODUKTER

Viser af produkter SE ALLE

ARTIKLER

Viser af artikler SE ALLE

LOKALSIDER

Viser af lokalsider SE ALLE
0

Sådan anlægger du en ny græsplæne

Få en simpel trin for trin vejledning til, hvordan man anlægger en ny græsplæne.


Trin for trin vejledning til en ny græsplæne

Der kan være mange årsager til, at man skal have anlagt en ny græsplæne. Er du nybygger skal du starte helt fra bunden af naturlige årsager, men ellers kan både en hård leret jord, mos-angreb eller svær tørke forårsage behovet for en ny græsplæne. Uanset årsag er fremgangsmetoden næsten altid den samme. Vi har inddelt vores trin for trin vejledning i flere faser.

De første overvejelser

Overvej først og fremmest hvornår du vil anlægge din nye græsplæne. Som hovedregel kan du anlægge ny græsplæne i foråret eller efteråret, når jordtemperaturen er over 7 grader. Vælger du at så ny græsplæne i foråret, kan du risikere en langsommere vækst på grund af eventuelle tørkeperioder. Om efteråret har du ikke samme problem.

Forberedelse af jorden

Trin 1 – Luft jorden

Få en god grobund for græsset ved at lufte jorden med en havefræser. Det vil gøre jorden løs og luftig, så den er mere modtagelig over for både næringsstoffer og vand.


Trin 2 – Lav jordforbedring

Det øverste lag af jorden, skal have masser af næring til græsset. Derfor kan du med fordel lave jordforbedring med enten kompost eller topdressing. Mange kommuner har gjort det muligt at hente gratis/billig kompost på genbrugsstationen, hvorfor kompost er den mest økonomiske løsning. Kompost/plænedress skal spredes i et 4-5 cm tykt lag og herefter blandes ned i den eksisterende jord via havefræseren eller en kultivator.


Trin 3 – Gør jorden plan

Du kan gøre overfladen plan på mange forskellige måder. Medmindre du har et væld af havemaskiner til rådighed er den letteste dog at anvende en palle. Bind et par snore i pallen og træk pallen over jordstykket indtil du opnår det ønskede resultat.


Trin 4 – Brug tromlen til at fjerne lufthuller

Selvom du har gjort jorden plan, vil der stadig være lufthuller i jorden. Disse fjerner man lettest ved at bruge en havetromle. Alternativt kan man gå gåsegang på hele jordoverfladen. Dette sikrer, at du ikke får en ujævn græsplæne med tiden.

 

Trin 5 – Fjern sten, grene og evt. blade

Du skal nu fjerne evt. store sten, grene og lignende fra jorden med en rive.

 

Såning af græplænen

Trin 1 – Vælg de rigtige græsfrø

Det er svært at navigere rundt i junglen af forskellige græsfrø. Vær dog opmærksom på, at græsfrøblandinger fås i flere forskellige kvaliteter. Som udgangspunkt er det altid bedre at vælge kvalitetsmærker som Turflines græsfrø, da disse indeholde mere end de 4 forskellige græssorter, der som minimum anbefales. Jo flere forskellige græssorter frøblandingen indeholder, desto bedre kan græsset håndtere en hård vinter, tørke, sneskimmel og andre sygdomme.


Trin 2 – Strø græsset ud

Du kan anvende en frøspreder eller vælge selv at så frø med din hånd. Det er vigtigt at der bliver lagt et jævnt lag på kryds og tværs over hele plænen. Hvis der er mange fugle i området, skal du påregne ekstra græsfrø.


Trin 3 – riv græsplænen

Lav en let rivning af græsplænen, så frøene rigtigt får lov at sætte sig.


Trin 4 – Lad græsplænen gro

Det er forskelligt hvor lang tid, det tager for græsset at komme frem. Oftest tager det mellem 1 – 4 uger før man kan se de første grønne spire.


Trin 5 – Pleje af græsplænen

Når græsplænen er vokset frem, skal du i gang med at pleje din græsplæne. Læs mere om dette i ”Hvordan får jeg en flot græsplæne” eller ”Hvordan skal jeg gøde græsplænen”

Var artiklen god?

0
0

Del artiklen

Relaterede produkter

XL-BYG Webshop ApS
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 36452943 | Tel.: +45 70264219 | Email: websupport@xl-byg.dk
Telefontid: Man.- tors. kl. 9.00-16.00 | Fre. 9.00-15.00
XL-BYG a.m.b.a. (Kædekontor)
Holmstrupgårdvej 20, 8220 Brabrand
CVRnr.: 26864100 | Tel.: Find XL-BYG | Email: info@xl-byg.dk
Åbningstider: Man.- tors. kl. 8.00-16.00 | Fre. 8.00-15.30
Luk
Luk