Guide
Sæt en stopper for dit løbende toilet
Et toilet, der løber, giver et kæmpe vandspild. Udover, at det giver striber i kummen, kan det ses på vandregningen.
Guide
Et toilet, der løber, giver et kæmpe vandspild. Udover, at det giver striber i kummen, kan det ses på vandregningen.
Det kan faktisk løbe op i flere tusinde kroner om året. Løsningen er enkel og billig, så der er ingen grund til at lade toilettet løbe. Er du i tvivl om, hvad man skal gøre ved et løbende toilet, kan du med fordel læse denne gør-det-selv vejledning.
Der kan være flere årsager til, at dit toilet løber. Det kan enten være bundpakningen der er utæt, eller ventilstemplet, der skal renses eller skiftes. Her får du hjælp til at gøre begge dele.
Hvis der er grimme striber i kummen, er det meget sandsynligt, at dit toilet løber. Hvis du vil tjekke efter, er der her en lille guide:
Lyt efter, om du kan høre, at toilettet løber.
Se på vandoverfladen, om der er uro, fordi der løber vand ned i vandet.
Efter, at toilettet har stået ubrugt i nogle timer, skal kummen gerne være tør. Hold et stykke toiletpapir på den bagerste del af kummen og se, om papiret bliver vådt.
Denne trin-for-trin vejledning er lavet til et Ifö Cera toilet, da det er det mest solgte toilet i Danmark. Anvisningen kan altså variere for de forskellige typer af toiletter, der findes.
Start med at lukke for vandet. Det kan gøres ved at dreje på den lukkeventil, der bør sidde ved siden af toilettet. Der må ikke komme vand til toilettet samtidig med, at du skifter pakningen.
Vippeknappen er den knap, der sidder oven på toilettet og giver mulighed for at vælge enten et lille eller stort skyl. Den kan fjernes ved trykke den ene side ned og samtidig tage fat i den anden side og hive op. Man kan også stikke en smal genstand ned i revnen og forsigtigt lirke knappen op.
Under vippeknappen sidder en topskrue, der skal løsnes og tages af.
For at få adgang til cisternens indre, skal låget løftes af.
For at kunne komme til ventilstemplet, skal de to ”vinger”, der sidder på hver side af røret, trykkes ned samtidig, så de klikker af.
Ventilstemplet kan nu fjernes med fingrene.
Vandtilslutningsslangen kan drejes forsigtigt af, så røret kan skylles.
Du kan nu åbne meget lidt op for vandtilførslen ved at dreje samme sted, som da du slukkede for vandet. Den lille smule vand skal skylle hullet for de kalkrester og småsten, der måtte være. Sluk for vandet og sæt vandtilslutningsslangen på igen.
Stemplet kan renses og med fordel smøres med hanefedt for at undgå, at det tørrer ud.
Hvis stemplet skal udskiftes, skal det gøres her, og du kan derefter klikke de to ”vinger” på igen.
Til sidst skiftes bundpakningen.
Med en skruetrækker mod gevindet hvor topskruen sad fast, kan denne løsnes med et lille dask. Hvis du forsøger at vriste den løs, kan du risikere, at den knækker. Så undgå helst at vriste den fri.
Løft hele bundudløbet op af cisternen og find bundpakningen allernederst. Det er den sorte ring, der sidder allernederst.
Denne bundpakning kan nemt afmonteres og smides ud.
Du er nu klar til at sætte den nye bundpakning på. Den skal smøres med hanefedt først, for at den ikke tørrer ud.
For at samle toilettet igen kan bundudløbet nu klikkes på igen, cisternelåget sættes på, topskruen skrues fast og trykknappen sættes på.
Mangler du en bundudløbspakning, udløbsventil eller andet tilbehør til toiletter? Se vores udvalg af tilbehør til toiletter her.