Gør det selv
Sådan måles belysning
Hvad betyder Lumen, Kelvin, Ra/CRI og spredningsvinkel? Her får du svaret på, hvordan belysning måles.
Gør det selv
Hvad betyder Lumen, Kelvin, Ra/CRI og spredningsvinkel? Her får du svaret på, hvordan belysning måles.
Hvis du vil skabe den helt rigtige belysning i dit hjem, er der flere vigtige faktorer, du bør overveje. Hvor stor mængde lys, dine lyskilder afgiver, hvor god lyskildernes farvegengivelse er til formålet, hvor god farvetemperaturen er til formålet og hvor koncentreret lyset er.
Den type belysning, du anvender, kan måles ud fra:
Lumen (lm) – lysstyrken
Kelvin (K) – farvetemperaturen
Color Rendering Index (CRI eller Ra) – hvor klart farverne i lysfeltet bliver gengivet
Spredningsvinkel (grader) – hvor meget lyskeglen spredes
For de fleste moderne pærers vedkommende kan du aflæse ovennævnte værdier på pakningen.
Ved at justere på disse faktorer kan du skabe lige præcis den type belysning og stemning, du ønsker.
Belysningens styrke måles i lumen. Tidligere målte man en pæres styrke i Watt, men efterhånden som pærerne kan udnytte energien bedre, giver det ikke så godmening blot at angive strømforbruget (i Watt). Nu giver det bedre mening atmåle, hvor godt pæren udnytter energien til at producere lys (lumen pr. watt), og det er denne udnyttelsesgrad, man angiver i lumen (lm). Jo flere lumen pr. Watt, en lyskilde har, jo mere energibesparende er den også. Lumen angiver altsåmængden af lys fra lyskilden.
Farvetemperaturen måles i Kelvin. Jo højere Kelvin-værdien er, jo hvidere og koldere opfattes lyset, mens der skrues op for hyggen, når der skrues ned for antallet af Kelvin. En normal glødepære har en farvetemperatur på ca. 2.700 Kelvin. Vil du skabe hyggestemning, bør Kelvin-værdien altid ligge på under 3.000 – og helst noget lavere. Ønsker du derimod en koncentreret belysning, der er god at arbejde i, kan du vælge en farvetemperatur på op til 4.500 Kelvin. Denne farvetemperatur gør det lettere at koncentrere sig om det, man arbejder med. Det er også en af årsagerne til, at mange kontorer anvender lysstofrør, som kan have en Kelvin-værdi på helt op til 6.500. Du skal blot være opmærksom på, at lyset kan virke meget hvidt og "koldt", når det har en Kelvin-værdi på mere end 4.500.
Lyskilders farvegengivelsesværdi måles i Ra (eller CRI). Jo bedre, du ønsker, farverne skal gengives, jo højere en farvegengivelsesværdi skal du vælge. Dagslys har en farvegengivelsesværdi på 100, hvilket er den højeste værdi på denne skala. Halogenpærer har en Ra-værdi på 90-99. LED-pærer har en lidt lavere Ra-værdi på 80-95, mens sparepærer typisk ligger på omkring 80-90 Ra. Har du f.eks. et møbel eller et stykke kunst, hvis farver du gerne vil gengive så godt som muligt, giver det god mening at vælge enten en halogenpære eller en LED-pære med en højRa-værdi.
Spredningsvinklen står ofte på pærens pakning. Hvis du gerne vil opnå spotbelysning, skal du vælge en pære med en spredningsværdi på max 120 grader. Pærer med en spredningsværdi på over 120 grader egner sig derimod bedre til f.eks. en lampeskærm, hvor lyset ikke skal retningsbestemmes.
Vi håber, du blev klogere på, hvad du skal kigge efter, når du køber ny pære.
(Illustrationen ovenfor af Kelvin-skalaen er venligst udlånt af Wikipedia).