Der er mange grill-typer og lige så mange meninger om, hvilken grill der er den bedste. Derfor kan det også være svært at vælge den rigtige, så vi har skrevet et par ord om de forskellige grill, som vi håber, kan vise dig vejen til din drømmegrill.
Måske leder du efter grillen, der kan give dig en helt speciel grilloplevelse og udfordre dine grill-kundskaber, måske leder du bare efter en grill til jer selv derhjemme, eller måske en der kan bruges, når der er gæster. Til at starte med skal vi finde ud af, om du har brug for en gasgrill, el-grill, pillegrill eller kulgrill. Placeringen og størrelsen på grillen er også vigtig at tage med i dine overvejelser.
Bor du i lejlighed og vil have grillen ud på altanen, skal du helst undgå for meget os. Vi kan jo ikke have, at dine grillaftener sætter dig i dårligt lys i opgangen. Skal du have grillen ud på din altan, så kig efter en gasgrill eller en el-grill. Er du husejer, eller bor du i rækkehus med egen have, kan du selvfølgelig også vælge kulgrillen eller pillegrill.
Vi vil gerne hjælpe dig med at sikre, at du får mest værdi for pengene i den grill, du vælger. I XL-BYG har vi grill i alle størrelser og prisklasser, så alle kan være med.
Det er vigtigt for din grilloplevelse, at du får købt den størrelse, der kan matche dit behov. Forestil dig, at du har en lille grill og skal grille til 20 personer, så bliver du aldrig færdig. Og ønsker du at forberede hele måltidet på grillen, så du ikke skal have gang i både køkken og grill, har det også betydning for den optimale grillstørrelse.
Hermed nogle gode bud på, hvor stort et grillareal du har brug for, alt efter hvad - og til hvor mange der skal grilles. Forventer du kun at grille til hverdag eller også gerne, når du skal have gæster?
Det der først og fremmest afgør, hvilken størrelse grill der passer bedst til dig, er, hvad du vil grille.
Hvis du fx skal grille til 4 personer, er det ganske fint med en lille grill, hvis du kun griller kød. Men vil du også grille grøntsager, bør du som minimum vælge en grill med 3 brændere, som typisk er ca. 60 cm bred.
Har du et mellemstort selskab, anbefales en grill med minimum 4 brændere og gerne flere, især hvis der også skal grilles grøntsager, kartofler og brød.
Vil du gerne bruge rotisseri, som efterhånden er blevet et must for mange grillejere, er det en god ide at gå efter en grill med god plads ned til grillristen, så rotisseriet kan køre rundt, uden du skal fjerne risten og dermed miste grillflade til grøntsager og andet.
En gasgrill opvarmes ved hjælp af flaskegas. Der sidder en eller flere brændere i selve grillen, så du kan opnå både direkte og indirekte varme. Fordelen i forhold til kulgrillen er, at gasgrillen varmer hurtigere op, og det kan være nemmere at styre temperaturen, idet temperaturindstillingen ofte foregår på en drejeknap. Den mere præcise dosering af varmen gør gasgrillen til en mindre miljøbelastende løsning, og det bliver legende let at lave sin mad på grill.
Spørgsmålet om smagen er næsten religiøst. Nogen sværger til den originale kulmetode, der giver smag fra fedt, der drypper ned på de varme kul. I en gasgrill er det efterlignet i kraft af de såkaldte flavorizer bars, som fedtet drypper ned på, så de afgiver smag, og smagen bliver kun mere og mere ”rigtig”, jo mere grillen bliver brugt. Flavorizer bars sidder under risten og bliver meget varme samtidigt med, at de beskytter brænderne mod fedt og snavs.
Man skal være ekstraordinær grillekspert for at kunne smage forskel på, om maden er grillet over briketter eller gas, så om du vælger gas- eller kulgrill handler mest af alt om, hvilken ”religion”, du tilslutter dig.